2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Birde İyi Tarafından Bak / Uzm. Psk. Dnş. Aslı Kartol
YAZI #2143 © Yazan Psk.Dnş.Aslı KARTOL | Yayın Temmuz 2014
“Nasılsın” ile başlar her sohbet. “İyiyiz çok şükür” deriz. Acaba gerçekten iyi miyiz? Her şey yolunda mı? İyi denilince iyi oluyor mu insan? Bir söz yansıtır mı gerçeği? Bu insanın kendi hayatında oluşturduğu bir mekanizmadır aslında. Polyannacılıktır bu mekanizmanın adı. Her kötüden bir iyiyi cımbızla çekip almaktır, her şerden bir hayrı bulup çıkarmaktır.
Zaman zaman içimiz daralır, sığamayız odalara, evlere, sokaklara, şu koca kâinata. Hani başımızı alıp gitmek isteriz çok uzaklara, bilinmez diyarlara. Aslında aradığımız şey bir damla iyiliktir. Ne kadar kötü giderse gitsin bazı şeyler, mutlaka iyi bir şey olmalı diye düşeriz yollara. Bu bazen zihinde çıkılan bir yolculuktur, bazen yolun sonunda dostun ağzından dökülen bir sözcüktür. Bir bakıştır kimi zaman, bir gülüştür, bir kelâmda gizlidir ya da bir duada. Hayatın bizlere neler sunacağı bilinmez. Her kul farklı bir imtihan geçirir bu dünyada. Farklı derecede sevinçler yaşar, farklı şiddette acılar tadar insanoğlu. Ama “geçmiş olsun”larımız vardır bizim, giden gitse de sen buradasın, “iyisin”lerimiz, “Sağlık olsun”larımız vardır, “sen sağ ol da gerisi boş”larımız vardır, “hayırlısı olsun”larımız vardır bizim, “şerden uzak hayra yakın olsun”larımız… İşte bunlar bizim anahtar sözlerimizdir yüreklere su serpen, iyiliğe odaklanmış kötüyü “es” geçen. Kötüye odaklanılırsa, iyilik varsa da yok olur zaten. Siyah baskın gelip ezer beyazı, yenik düşer siyaha beyaz. Kaybolur siyahın içinde beyaz nokta. Bazen de beyazın içindeki siyah noktalara takarız kafamızı. Sorgular dururuz onları, varlıklarını. Beyazı görmezden gelir, bu siyah noktalar yüzünden yıkarız umutlarımızı… Hâlbuki beyazın temizliği, güzelliği, berraklığı siyahtan ötürü fark edilmez mi! Siyahın olmadığı yerde olur mu beyazın asaleti! Engeller olmadan, nasıl bilebiliriz ki güzelin kıymetini! Huzursuz olmadan huzurun, hastalık olmadan sağlığın, sıkıntı olmadan ferahlığın nasıl anlarız ki değerini! Bir garip yolcuyuz şu hayatta, mutluluk arar dururuz bir parça. Bu yol öyle bir yol ki, kumu da var, kayası da; inişi de var yokuşu da… Sefası da var cefası da… Ama bizler kayalara değil kumlara, yokuşlara değil inişlere, cefaya değil sefaya bakarsak, bizden mutlusu, bizden huzurlusu olmaz şu hayatta..
Mevlana’nın “Sen düşünceden ibaretsin kardeşim, geriye kalan et ve kemiksin, gül düşünürsen gülistan olursun, diken düşünürsen diken olursun” dizesi sizlere neyi çağrıştırmakta! Şöyle gözümüzü kapattığımızda güller mi yoksa dikenler mi baskın geliyor hatıralarınızda!! Her şeyden önce dikene değil güle talip olmak lazım… Hoşçakalın. Hatırda da hatıralarda da güzel kalın
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Aslı KARTOL
Tekirdağ
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aslı KARTOL'un Makaleleri
► Empati Nedir? Birde Bu Açıdan Bakın. Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Birde İyi Tarafından Bak / Uzm. Psk. Dnş. Aslı Kartol' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Umudunu Kaybetme Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:05
Top