2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşıksın ve Mutsuzsun... Peki Neden?
YAZI #2146 © Yazan Arzu DEMİR | Yayın Temmuz 2014
Aşk... Mutsuzluk...

İkisinin birbirine çok uzak iki duygu olduğunu düşünürüz. Birini kendimizden daha çok sevmeye başladığımızda yaşadığımız duyguyu aşk olarak isimlendiririz. Böyle eşsiz bir duyguya kendimizi tam kaptırdığımız anda bir şey olur, büyü bozulur ve aşkın yerini mutsuzluk alır ya da aşkınızı mutsuzluk boğar. Ne olur da bu büyü bu hızla bozulur? Hepimizi uçsuz bucaksız mutluluğa boğan aşk nasıl olur da bizi böyle bir karanlığın içine çekebilir?

Terapiye bir çok kişi "çok mutsuzum ama ondan vazgeçemiyorum, ona aşığım, ben ne yapacağım? " ikilemiyle gelir. (Özellikle kadınların kurduğu bir cümledir.)

Bu soruya "mutsuzsa ayrılsın" diye cevap verdiğinizi biliyorum.

İlişkilerin başında kadın ve erkek birbirini kazanmak için hayatından ve kişiliğinden çok fazla taviz verir, olabildiğince davranışı hoşgörüyle karşılar ve kendini karşısındakinin beğenilerine göre tanıtır. Zamanla karşısındakinin kendisine bağlandığını gören kadın ve erkek bir rahatlama yaşar. Artık her şeyi alttan alma devri kapanmış olur böylece. Yine seviyordur, yine hayatında olsun ister fakat artık kaybetme korkusu yok olmaya başlar. Erkeklere göre kadınların bağlanma duygusu daha baskındır. Kadında ait olma duygusu çok fazladır. İçgüdüsel olarak kadınların daha fazla güvenli ortam arayışı vardır ve sevdiği adama güvendiği an bağlanır. Zaman geçtikçe bağlanma duygusuna alışkanlık eşlik eder.

İnsan sosyal bir varlıktır ve yalnız kalmayı asla istemez. Mutsuz da olsa kadın güvenli ortamı bırakıp yalnız kalma korkusuyla ilişkiyi sürdürmek ister. Kadınlar genelde aşkı yakaladığına inandığında arkadaşlarıyla ve ailesiyle geçirdiği zamandan kısar ve sevdiği adama bu zamanlarını ayırmaya başlar. Zamanla eski sosyal alışkanlıklarından vazgeçer ve yeni sosyal alışkanlıklar kazanır. Bu daha çok hayatındaki kişiyle geçirdiği sosyal ortamlardır. Artık zevkle yemek yemekte sevgiliyle olur, film izlemenin keyfide sevdiği adamla yaşanır. Onu hayatından çıkarma fikri geldiğinde hayatındaki hiç bir şeyin artık zevk vermeyeceğini düşünür.Screenshot_2014-06-17-11-06-19-1

Erkek ise daha çok alışkanlıklarından vazgeçmek istemediği için ilişkiyi sürdürme taraftarıdır. Erkekler yalnız kalmaktan korkmaz. Onlar kadınlardan daha zor alışkanlık kazanır ve alışkanlıklarından daha zor vazgeçerler. Ayrılma kararını çabuk alırlar fakat alışkanlıklarından dolayı çabuk geri dönmek isterler. Tabii ayrılma konusu gururlarını kırıcı bir olay olmadığı sürece ve de sevgileri bitmediği sürece.

Ayrılma süreci yas süreci gibidir. Hayatınızdaki kişi ölmemiştir fakat ölen biri gibi hayatınızdan çıkmıştır. artık kalbinizdeki bir yer boşalmıştır, onun yerine kimseyi koyamazsınız. Hayatınızdaki diğer sevgileri büyüterek o boşluğu küçültürsünüz. Yeni birini sevmeye başladığınızda onun sevgisini büyüterek diğer boşluk küçülür. Ayrılık yas gibidir, aşamaları şunlardır:

İnkâr: “Bu benim başıma gelemez.

Öfke: “Bu niye oluyor? Kim suçllu?

Pazarlık: Allahla veya başkasıyla anlaşma, “Bunun olmamasını sağla, karşılığında ben de____.

Depresyon: Bir daha kimseyi böyle sevemem.

Kabulleniş: “Anlaşamıyorduk, tekrar sevebilirim.”

Tüm bu aşamaları sadece sizin yaşamadığını bilirseniz, süreç sonuna kadar sabreder ve kabullenme sürecinde hayatınıza kaldığını yerden devam edersiniz. Bu süreç 6 aydan fazla sürdüyse mutlaka bir uzmandan yardım alın. Hayatınızı olduğundan daha fazla zorlaştırmayın ve kendinize geç kalmayın...
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Arzu DEMİR Fotoğraf
Arzu DEMİR
İstanbul
Psikolog / Psk.Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Arzu DEMİR'in Yazıları
► İntihar: Peki Ama Neden? Psk.Sezen ÖZÜTEK EREM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aşıksın ve Mutsuzsun... Peki Neden?' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Boşanma ve Çocuk Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:16
Top