2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sıcak Su Mu, Soğuk Su mu Kilo Verdirir ?
YAZI #2155 © Yazan Dyt.Yasemin KAVAKLI | Yayın Ağustos 2014 ÇOK OKUNUYOR
Su, insan vücüdunda oksijenden sonra gelen en önemli ögedir.

Vucut suyunun %1 azalmasıyla kan hacmi azalır ve susuzluk hissetmeye başlarız.%3 kaybında fiziksel performans azalır. %5 kayıpta birey konsantre olamaz, %8 kayıpta baş dönmesi, aşırı yorgunluk, soluma güçlüğü, %10 kayıpta kas spazmı, dolaşım ve böbrek yetmezliği görülür yani yaşamımız tehlikeye girer. %20 oranında azalması ise ölümle sonuçlanır. Bu yüzden susuzluk hissi oluşmasını beklemeden yeterli su tüketmek önemlidir. Günde en az 2-2,5 L su tüketilmelidir.


2006 yılında 'the Journal of Clinical Endocrinolojy and Metabolism'de yayımlanan bir çalışmaya göre su sıcaklığının kalori yıkımında etkili olmadığı bildirilmiş. Yani soğuk su içenlerle ile sıcak su içenlerin harcadığı kalori arasında anlamlı bir fark bulunmamiştır.
Sıcak su ile soğuk su arasındaki tek fark mideyi terk ediş hızından kaynaklanmaktadır. Soğuk su mideyi 20 dk da terk ederken, sıcak su 80 dk da terk eder. Düşük kalorili besinlerle ılık su içilmesi mideyi daha uzun süre dolu tutacağından açlık hissinin de gecikmesine yardımcı olur. Ayrıca ılık su bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlığın önlenmesine de yardımcıdır.
Suyun sıcaklığı kilo vermede doğrudan etkili değildir ancak vücudumuzun yaklaşık %60 ını oluşturan su vücuda alınan besinlerin biyokimyasal işlevlerinde önemli rol oynar.Suyun bu rolü ve yeterli alımı kişinin kilo kontrolünü sağlamaktadır. Suyun faydaları saymakla bitmez ancak bir kaç küçük örnek sunabiliriz. Su iştah kontrolü sağlar, vücut sıcaklığını dengeler, vücudun zararlı maddelerden arınmasını sağlar (detoks özelliği). su içmek selülitleri azaltır, cildi güzelleştirir, kilo vermeye yardımcı olur.

Hangi saatlerde içtiğimiz su daha faydalıdır?


*Yemeklerden yarım saat önce su içmek faydalıdır. Özellikle bu süre gastrit, dumping sendromu, mide ekşimesi, ülser, kolit, hazımsızlık veya gaz sorunu olanların sindirim sistemini sürece hazırladığı için önem kazanır.
*Yemeklerden 2-2,5 saat sonraki süreç susuzlukla açlığın karıştırıldığı dönemdir. Atıştırmalıklar yerine öncelikle susuzluğun giderilmesi fazla kalori almamızı engelleyerek zayıflamamıza yardımcı olur.
*Sabahları uyanır uyanmaz içeceğimiz bir bardak ılık su güne iyi başlamamızı sağlar. Organları uyandıraır. Sindirimi kolaylaştırır.
*Yatmadan önce içilecek bir-iki bardak su rahat uyumamızı sağlar.
*Su içme alışkanlığı olmayan bireyler yanlarında devamlı su bulundurup belli aralıklarla tüketim hedefi belirlemelidir. Bir süre sonra su içmeyi ister hale gelindiğini alışkanlığın oluştuğu görülmektedir.


DYT.Yasemin KAVAKLI
     21 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yasemin KAVAKLI'nın Yazıları
► Sıcak İçecekler ve Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Sıcak Su Mu, Soğuk Su mu Kilo Verdirir ?' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:19
Top