2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Korkular Kekemeliği Tetikliyor
YAZI #2190 © Yazan Emine ERASLAN | Yayın Eylül 2014
İÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı İlkbahar Emine Eraslan kekemelikle ilgili bilinmeyenleri yanıtladı.

1) Kekemelik hangi yaşlarda görülebilir?
2 ile 5 yaş arası başlıyor.

2) Nedenleri neler olabilir?
Zekâ, ailevi durum ve kişilik özellikleri kekeme olmakta bir ölçü değil. Her 100 çocuktan 4’ünü etkiler. Bu 4 çocuktan 3’ünde herhangi bir müdahaleye gerek kalmaksızın kekemelik kendiliğinden ortadan kalkar. Ancak hangisinin düzeleceğini tahmin etmek mümkün değil. Kekemelik genellikle ailesel, genetik yatkınlıktan ortaya çıkabiliyor. Korkular, tetikleyici etkenler olarak yatkın olan çocukta konuşma bozukluğunu başlatabiliyor.

3) Hangi durumlarda uzmana gitmek gerekiyor?
2-5 yaş arasında kekemelik başlarsa çocuk doktorundan destek alınmalı. Bu yaş aralığında doktor kontolünde 6 ay geçmesi için beklenebilir. 6 ay süreyle kekemelik devam ediyorsa konuşma terapisine gönderilebilir. Aile çok huzursuz ve tedirgin ise, kalıtsal bir durum varsa beklemeden uzmana gidilmeli. Konuşurken çocuğun sakin bir şekilde dinlenmesi ve bitirince cevap verilmesi gerekiyor. Çocuğun söyleyemediği kelimeleri, anne-baba tamamlamamalı. Kelimeyi kendisinin bitirmesi beklenmeli. “Dikkat et, yavaş konuş, acele etme” gibi kelimelerden kaçınmak gerekiyor. Anne ve babanın ayrı ayrı, çocuk ile kaliteli zaman geçirmesi şart.

4) Hangi uzmandan destek alınabilir?
Çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanı, pedagog ve psikologlar olabilir. Aileleri yaşadıkları yere göre ulaşabildikleri bu uzmanlara gidebilirler.

5) Ailelere neler önerirsiniz?
Beyin gelişimi 3-5 yaşları arasında hızlanır i ve çocuklar da bu gelişimle birlikte daha hızlı düşünürler. Ancak, iletişim kurmamızı w sağlayan dil ve dudak henüz bu hıza ulaşmıyor. | Bu süreçte ailelerin yanlış tutumları yüzünden 4 kekemelik kalıcı olabilir. Aileler TV, bilgisayar m gibi elektronik eşyalardan çok insan ve çocuklu 1 ortamı tercih etmeli. Ailenin aşırı koruyucu olmaması gerekir, çocuğa yaşına uygun davranabilir. Kekemeliği olan çocuğa yuva önerilmeli. Çocuk eğitiminde mutlaka “Evet, hayır” olması gerekiyor. Ortamda konuşma hızının yavaşlatılması şart. Okul çocuklarına spor ve sosyal aktiviteler önerilmeli.

Hürriyet Gazetesi 24 Mart 2014 Sayfa 15
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emine ERASLAN Fotoğraf
Emine ERASLAN
İstanbul
Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Emine ERASLAN'ın Makale ve Yazıları
► Kaygılar ve Korkular Psk.Hülya SİPAHİ
► Çocukta Korkular Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Fobiler - Aşırı Korkular Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA
► Çocukluk Döneminde Korkular Psk.Senem ÖZDEMİR
► Çocuklarda Korkular ve Kaygı Pdg.Aykut AKOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Korkular Kekemeliği Tetikliyor' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:04
Top