2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çoçuk Bakıcısı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz ???
YAZI #2199 © Yazan Psk.Özlem CAN | Yayın Eylül 2014
Günümüzde ki, ekonomik sıkıntıların ve zorlu yaşam koşullarının, kadını da erkek kadar çalışmaya mecbur bırakması çalışan anne sayısını çoğalttı, tabii bu durum bakıcı tutmayı ve daha da ötesinde bakıcı seçerken dikkatli davranma gerekliliğine sebep oldu.
***
Tabii ki ebeveynler çocukların rastgele insanlara emanet edemezler dürüstlük, temizlik, titizlik, güvenilirlik vs. gibi özellikleri bakıcı olarak tutacakları kişide ararlar. Ancak bu durumun bir de çocuğun psikolojisi, ileriki yaşlarda çocuğun gelişimi ve kişilik yapısı açısından etkisi var. Şöyle ki;
Çocuk ilk üç yılda bağlanma ilişkileri kurmaya başlar. Bu sebeple eğer anne ilk üç yılda çalışmak zorundaysa, anne yerine geçecek bakıcının, çocuk ile ilişkisinde sevecen sabırlı anlayışlı kararlı, işvereniyle de tutarlı, dürüst, devamlı bir ilişki içerisinde olması gerekiyor. Çocuk bakıcıyla kurduğu bağ ile güven hisseder. Bu çocuk da temel güven duygusunu oluşturur. Bu temel güven duygusunun üzerine çocuğun kişiliği kurulur. Bu nedenle çocuğun kendini güvende hissedebileceği, seviliyor hissedebileceği, önemli hissedebileceği bir ortam sağlamak gerekmektedir.
***
Sık bakıcı değiştirmek çocuğun hem sosyal hayatında, hem iç dünyasında, ileriki yaşlarda tutarlılık gösterememesine sebep olur. Sık bakıcı değiştirmenin yarattığı tutarsızlık ileriki yaşlarda kreş ve okul hayatında da kendini göstermeye devam eder.
***
Bakıcının veya bakıcı adayının işverenine yani size saygılı davranması size işe uygun biri gibi gözükmesi tek başına yeterli değildir.
Bir bakıcıda anne ve babaların araması gereken özelliklerden bazılarını sıralayacak olursak öncelikle anne-babaların, çocuğa bakacak kişinin, istekli olduğundan emin olmaları, işine devamını engelleyecek fiziksel ya da psikolojik bir rahatsızlığının olmadığına, bakıcının tutarlı, düzenli, dürüst, çocukla sıcak ve iyi iletişim kurabilen, dengeli, sabırlı ve bilinçli bir insan olmasına, evde siz yokken meydana gelebilecek acil durumlarda akıllı ve soğukkanlı davranabilecek, anne-baba ile uyum ve işbirliği içerisinde hareket edecek, kalıcı, yani en ufak bir sıkıntıda terk edip gidecek yapıda biri olmadığına dikkat etmelilerdir.
***
Çocuğa bakıcı seçmek demek günlük ihtiyaçlarının karşılanması, beslenmesi, sıcak ortamın sağlanması demek değildir. Aynı zamanda çocuğa sempati gösterebilecek, çocukla duygusal bağ kurabilecek, çocuğun oyun ihtiyaçlarını karşılayabilecek, çocuğun bilişsel ve duygusal gelişimini destekleyebilecek, Anne-babanın olmadığı durumlarda çocuğa yol gösterici kapasitede birisi olmalıdır.
***
Bütün bu yazılanların ışığında bakıcıyı seçerken titiz davranılması gerektiği gibi bakıcının devamlılığının sağlanması açısından da dikkatli ve özverili davranılması, mümkün olduğunca baştan iyi seçim yapılması ve bu seçim yapıldıktan sonra en az 3 yaşına kadar devamlılığın sağlanması gerekir. Sudan sebeplerle işten çıkarılma akla getirilmemelidir. Gündüz mesai saatlerinde çocuğun iletişim halinde olacağı tek kişi ve çocuğun duygusal bağ geliştireceği biri olacağı için, bakıcıya bir hizmetçi gibi değil, aileden biriymiş gibi davranılması da çocuğunuzun bakıcısıyla olan ilişkinizde dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır.


Psikolog
Özlem CAN
SEV Amerikan Hastanesi
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özlem CAN Fotoğraf
Psk.Özlem CAN
Gaziantep
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Özlem CAN'ın Makale ve Yazıları
► Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ
► Mesleğini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin? Psk.Dnş.H. Güngör YAZICI
► Çocuğuma Bakıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çoçuk Bakıcısı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz ???' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile İçi Şiddet Eylül 2014
► Kardeş Kıskançlığı Eylül 2014
◊ Loğusa Depresyonu Eylül 2014
◊ Panik Atak Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:31
Top