2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyetler Neden Hep Yarım Bırakılır?
YAZI #2203 © Yazan Dyt.Müge ÜLKER | Yayın Eylül 2014
Hafta başı başlayıp cumartesiye kadar sürüp sonra biten diyetler size de tanıdık gelmiyor mu? Diyete başlayan kişi kısa bir süre sonra diyetten vazgeçiyor ancak bunun sebebi açlığa dayanamadığı için değil, eski yaşantısındaki rahatlığı bırakamayıp, değişime karşı direnç gösterdiğinden kaynaklanıyor.
Diyetleri yarım bırakanlar ya yeni alışkanlığın yarattığı ilk aksamadan sıkılıyor veya kilo kaybetme hızından tatmin olmuyor. Bazıları da “suçluluk duygusu” ile bir anlık düşüş yaşıyor veya devam etmek için kendisini yeterli motivasyonda hissetmeyip geri dönüş yaparak vazgeçiyor. Bunun sonucunda da genellikle başarısızlığının nedenini diyetisyenini, diyet programını, zor olan yaşam şartlarıyla kilo veremeyen vücut yapısını suçlayarak açıklıyor.

Bazı kişiler kendisine zor gelenin gerçek nedenini hiçbir zaman kavrayamadan, yıllarca farklı diyetisyenleri gezerek, kilo vermeye çalışıp, çoğunda da başarısız oluyor. Oysa değişmesi gereken diyetisyenden ziyade bieyin düşünce şekli ve alışkanlıklarıdır.
Bir kişi ister 5 ister 50 kilo verilmek istensin, yeme alışkanlıklarıyla beraber yaşam tarzı alışkanlıklarının da değiştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu yapılacak köklü değişiklikler diyet programının ilk haftasında başlangıçtaki doğal heyecandan dolayı zor gelmeyebilir. Ancak genelde 2 - 3 hafta sonra, diyetin kazandırdığı yeme alışkanlığı her zamanki yaşam tarzıyla uyuşmazlıklar çıkabilir ve kişi bu konuda kendini hazır hissetmiyorsa, diyete devam etme arzusu solmaya başlar. Tüm bunlardan ötürü kişi, diyetini, sahip olacağı daha iyi kilo ve ölçülere pasaport olarak görmek yerine, bir “engel” bir “yük” olarak görmeye başladığından, diyet programı, yapmayı istediği değil, yapmaya “mecbur” olduğu bir şey haline gelerek diyeti yarım bırakmak ister. Bu, diyet yaparken kişilerin karşılaştığı ilk büyük duygusal problemdir. Bu noktada bu problemin üstesinden gelmek için, gerçekten neden kilo kaybetmeye çalıştığımızı (amacımızı) bilmemiz gerekir. Sonuçta ne yararı olduğu konusunda net bir fikre ihtiyacımız ve bu umutla beklediğimiz fikir sayesinde, eski, yanlış alışkanlıklara dönme arzularından vazgeçebiliriz.
Ne seçersek seçelim, amacımız ne olursa olsun, unutmayın, bir şeyi “yapmaya mecburum” diye hissettiğimiz zaman bu bizim düşmanımız haline gelir ve motivasyonumuz kaçar gider. Diyeti yarım bırakmak hiçbir şey için çözüm değildir. Sağlıklı beslenmenin yaşam tarzı haline gelmesi veya diyetin uzun vadeli olması için, ilk önce onu istemek gerekir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müge ÜLKER Fotoğraf
Dyt.Müge ÜLKER
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Müge ÜLKER'in Makaleleri
► Şok Diyetler Dyt.Seçil KENAR
► Popüler Diyetler Dyt.Meltem YAMAN
► En Moda Diyetler Dyt.Zülal YALÇIN
► Ketojenik Diyetler Dyt.Esen KARACA
► Popüler Diyetler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Popüler Diyetler Dyt.Habibe TUĞCU
► Mucize Diyetler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Moda Diyetler Dyt.Nilberk KARAMAN
► Obezite ve Diyetler Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN
► İşe Yaramayan Diyetler Dyt.Sema BÖREKÇİ
► Öldüren Diyetler Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diyetler Neden Hep Yarım Bırakılır?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ocak 2014
► Ağırlık Kazanımı Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:44
Top