2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ceviz
YAZI #2206 © Yazan Dyt.Müge ÜLKER | Yayın Eylül 2014
Ceviz şeklinin beynin küçültülmüş bir modeli olduğunu hiç düşündünüz mü? Ceviz, gerek dışında ki yeşil kabuğu gerek sert kabuğu gerek içindeki ince zar katmanı ile beynin şeklini birebir aynı olarak yansıtır. Sağlıklı beslenme denilince vazgeçilmez besin olan ceviz;
• Bileşenlerinde, n–6 ve n–3 içeren çoklu doymamış yağ asitleri içeren ceviz, az miktarda da olsa doymuş yağ asidi oranına sahiptir. Cevizin içerdiği bu yağ grupları, bitkisel sıvı yağlarla da benzerlik gösterir.
• Sağlıklı beslenme sisteminde ceviz tam bir beyin dostudur.
• İçeriğinde bulunan kalsiyum ve fosfor nedeniyle kemik ve dişleri güçlendirir, zihinsel yorgunlukları atmaya yardımcı olur.
• Potasyum açısından oldukça zengin olan ceviz, içerdiği potasyum sayesinde sinirlerin uyarımını sağlayarak, kas dokusunun çalışmasına yardımcı olur.
• İçerdiği magnezyum ile kasları rahatlatıcı rol oynar.
• Demir açısından zengin bir besin olan ceviz, kırmızı kan hücrelerinin biçimlenmesine, akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olur ve kansızlığı önler.
• Yapısındaki posa ve magnezyum Tip2 diyabetin insülin ve glikoz düzeylerinin dengelenmesine de yardımcı olan cevizin, yapısındaki antioksidan özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirme ile alzhemier ve kanser gibi hastalıklarından korunmada olumlu etkileri olduğunu unutmamak gerekir.
• Yapılan gözlemler sonucunda, ceviz ve diğer sert kabuklu yemişlerin günlük tüketim sıklığı ile kalp krizi riski arasında ters orantılı olduğu kanıtlanmıştır. Cevizin günlük diyetin bir parçası olarak kolayca tercih edilebileceği belirtilen araştırmada, ceviz ve benzeri sert kabuklu yemişlerin koroner kalp krizi riskini % 30 ile % 50 arasında azalttığı açıklanmıştır.
• Ceviz, güçlü bir Omega–3 kaynağı olarak iyi kolesterolü yükselten ve total kolesterolü de azaltabilen önemli bir yiyecektir. Eğer kilo probleminiz yoksa -yani kalorileri hesaplamanız gerekmiyorsa- günde 7–8 ceviz yemeniz kolesterol probleminizi kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır. Bir tam cevizde ortalama 25 kalori olduğunu düşünürsek, 8 tam ceviz ortalama 200 ek kalori kazandıracaktır.
• Ayrıca cevizin B grubu vitaminlerden ve folik asitten de zengin olduğunu unutmamak gerekir.
• Hem taze hem de kuru tüketilebilen bir meyve olan ceviz, pastalardan soslara, salata çeşitlerinden et yemeklerine, makarnalardan pilavlara kadar konulduğu her yemeğe benzersiz bir tat katıyor. Tüm dünya mutfaklarında olduğu gibi Türk mutfağında da kendine bolca yer buluyor.
Unutmamalıyız ki sağlıklı beslenmede önemli olan ceviz, besin öğeleri açısından zengin olmakla birlikte yoğun enerji kaynağı olması nedeniyle aşırı tüketimi şişmanlığa neden olabileceğini unutmamak ve avuçla değil, sayarak tüketmekte yarar olduğunu hatırlamak gerekir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müge ÜLKER Fotoğraf
Dyt.Müge ÜLKER
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Müge ÜLKER'in Makaleleri
► Ceviz ve Sağlık Dyt.Serpil TARMAN
► Ceviz ve Sağlıklı Beslenme Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ceviz' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ocak 2014
► Ağırlık Kazanımı Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:11
Top