2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beyin Felcinde-Cp de Üst Ekstremite Deneyimi
YAZI #2209 © Yazan Uzm.Fzt.Salime YILMAZ ALTUNBAY | Yayın Eylül 2014
ÜST EKSTREMİTE

Tarihçeye bakarsak, Emek veren Ortopedi ve Çocuk Cerrahisi Uzmanı –El Cerrahı
Prof.Dr. Merih EROĞLU gibi cesur hocalar yol açmıştır.
İstanbulda;
1996 yılında Fzt. Ayşe ARDALI MODERATÖRLÜĞÜNDE MANUS EL GRUBU olarak Dr. LEVENT YALÇIN , FZT SALİME YILMAZ - gönüllü çalışmalara başladık.
Erol Sabancı Spastik ÇOCUKLAR Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi , sonra Metin Sabancı Spastik çocuklar ve Gençler Eğitim,Üretim ve Rehabilitasyon merkezinde
Haftada 1 sonra 2. yarım gün şeklinde hemiserebral palsy çocuklarla bireysel ve grup üst ekstremite rehabilitasyon ve beceri çalışmalarına devam ettim.
Çocuk ve aile ile iletişimle çok güzel anılarımız oldu. Sosyal rehabilitasyonla (kamp,piknik,sosyal aktiviteler) ve sanat (seramik- görsel sanatlar ) ile rehabilitasyonu geliştirdim. Hemiserebral palsyli çocuklarda saklanan kollar ortaya çıkmıştı. Kol boy farkları ve çevre ölçümü farkı iki kol arasında kullanıma bağlı azalmaya başlamıştı.

• İstanbul-2000 ÖZGÜR ÇOCUKLAR (Serebral Palsili) adlı GÖRSEL BECERİ SERGİSİNİ Tasarımcı Sezen Öğünç önderliğinde ve bize inanan 16 çocuk –ailesiyle Manus El Grubu olarak sunduk.
*2000 yılına kadar beraberdik. Kimi üniversitede, kimi çalışıyor, kimi hayatını kaybetti –organlarıyla hayat verdi başkasına..
Hiçbir ticari kaygı beklemeden gönlünü serebral palsy üst ekstremite çalışmalarına veren ve yıllarca TSÇV ÜST EKSTREMİTE konsultan hekimliği yapan Prof.Dr. Levent Yalçın İSTANBULda bu çocuklarda bir ışık olmuştur. Sadece bir kere muayanenin yetmediği defalarca gözlemlemek gerektiği ve ekip işi olduğunun bilincindedir.
Dünyada da El Cerrahisi içinde Serebral Palsy cerrahisi ayrı bir deneyim istemektedir.
(İSVEÇ-Lund Üniversitesinde ve Amerika Philedelphia Hand Center -yaptığım eğitim ziyaretlerinde ameliyatlarda buna şahit olmuştum. )

TSÇV Başkanı Hıfzı Özcan ve Fzt.Ayşe Ardalı, Sayın Dr.Faik Altıntaş ekip heyecanımıza tanık olmuşlardır.

Yıllarca, Aileler ve tıp camiası (doktor ve fizyoterapistler…) sanki sadece yürümeye odaklanmıştı. Halbuki yürüme için de gövde ve üst ekstreminin fonksiyonelliği çok gereklidir. Fizyoterapistler üst ekstremitenin fonksiyonelliğinin –becerinin önemini biliyoruz ama çalışmaya vakit yok –derlerdi.Halen üst ekstremite rehabilitasyonuna özel eğitim kurumlarında sisteme dayalı yeterince emek verilememektedir. Splintleme yeterli bilgi ve deneyimde değildir. Beceri çalışmaları yeterince yapılamamaktadır. Fonksiyonellik istenen seviyede değildir. Fizyoterapist camiasında üst ekstremite cerrahisine sıcak bakılmamaktadır.Yeterli bilgi yoktur. ÜST EKSTREMİTE ve BUNA İLAVE ALT EKSTREMİTE BAĞIMSIZLIĞINI BEKLEYEN BİRÇOK ÇOCUK VARDIR.
Üst ekstremite cerahisine emek verecekleri zor ama bir o kadar güzel bir yolculuk bekliyor.
(9 yaşında ilk defa eline aldığı şekeri açıp-yiyebilmişti bir çocuk. Onu –ailesini ve sevincimizi görmeye değerdi.)


BİLİMSEL PAYLAŞIMLARIMIZ


• İlk defa 1998 de Antalya-Kemer de 7. fizyoterapide gelişmeler sempozyumunda çalışmalarımızı paylaştık.
• Sonra Atinada görsel ve müzikle bildirimi sundum.
(ATHENS,23-25 APRİL 1999 -5TH Congress EFSHT-UPPER LİMB DYSFUNCTİON -Upper Extremity Rehabilitation Results in CP Patients at Metin Sabancı Spastic Children Center)
• Alp M, Yalçın L, Yılmaz S, Ardalı A: Serebral paralizide üst ekstremite botox uygulamaları sonuçları -VII.Türk El ve ÜstEkstremite Cerrahisi Kongre Kitabı. DerleyenEge R, 267-271,2000.)Botox öncesi ve sonrası yoğun rehabilitasyon programı içermekteydi. Doğru doz doğru kaslara uygulanan botox hem fonksiyonelliğe katkıda bulunmuş ve hem de cerrahi gerekenlere ışık olmuştu.
• ADANA-8.MİLLİ TÜRK EL VE ÜST EKSTREMİTE CERRAHİ KONGRESİ-KLİNİK TAKİBE GEÇ OLARAK ALINMIŞ HER SPASTİK PARALİZİ HASTA CERRAHİYE ADAY MI-OLGU SUNUMU

• 2013 Antalya-panel -Serebral Palsy Üst ekstremite Rehabilitasyonu –Akdeniz üniversitesi –UZM.FZT. SALİME YILMAZ

• 1.Ulusal El Rehabilitasyonu Kongresi 19-22 Mayıs 2010 ANTALYA
PANEL
Serebral Paralizide Üst Ekstremite
Moderatör : Fzt. Ayşe ARDALI
Konuşmacılar : Fzt. Mintaze KEREM GÜNEL
Dr. Levent YALÇIN
Fzt. Salime Yılmaz ALTUNBAY
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Salime YILMAZ ALTUNBAY Fotoğraf
Uzm.Fzt.Salime YILMAZ ALTUNBAY
İstanbul
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Salime YILMAZ ALTUNBAY'ın Makale ve Yazıları
► Sağ Beyin ve Sol Beyin. Ne Anlama Geliyor? Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Beyin Hipertansiyonu Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Beyin Kanamaları Dr.Kenan KIBICI
► Beyin Kanamaları Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Beyin Ödemi Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Beyin Tümörleri Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Beyin Felcinde-Cp de Üst Ekstremite Deneyimi' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Değişim Nisan 2014
◊ Bizi Ayırdılar Çocuk Haziran 2013
◊ Ben Türkiyede Engelliyim Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:08
Top