2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kışa Girmeden Forma Girin…
YAZI #2216 © Yazan Dyt.Ceren AKTAŞ | Yayın Eylül 2014
Tatillerde, açık büfelerin cazibesine kapılmayan yoktur. Ödediğiniz paranın karşılığını almak isteme düşüncesiyle porsiyonlarınızı kontrol edemeyip tabağınıza fazladan aldığınız her yiyecek tatil dönüşü tartıya çıktığınızda size şok etkisi yaratabilir. Kısa bir süre sonrada kış mevsiminin başlayacak olması aldığınız kilolardan kurtulmanız açısından ikinci bir tehlike sinyalinin yaklaştığının habercisidir. Kış mevsiminde soğuk hava nedeniyle kapalı mekanlardan çıkmamak, hareketin azalması ve beraberinde metabolizmanın da yavaşlaması ile fazla kilolarınızdan kurtulmak zor olabilir hatta önlem alınmazsa o kilolarınıza yenileri de eklenebilir.

PEKİ NE YAPMALI?

Yapılan en büyük yanlışlardan biri kilo alan bireylerin tatil dönüşü öğün atlama veya tam gün aç kalma gibi yöntemlere başvurmasıdır. Bu tür yanlış uygulamalar metabolizmanızı olumsuz etkiler. Vücut kıtlık sendromuna girerek vücuda alınan her besini ilerde lazım olacak diye yağ olarak depolar. Bu nedenle ilk yapılması gereken şey öğün atlamadan 2-2.5 saatlik aralıklarla beslenmek yani ana öğünlere ek olarak ara öğünleri de beslenmemize dahil etmektir. Aç kalmak ve öğün atlamak bir dahaki öğünde daha fazla besini daha hızlı bir şekilde tüketmemize neden olacaktır.
Sonbahar döneminde terleme nispeten azaldığı için direkt olarak bu durumdan sıvı alımı da nasibini almakta ve bu durum uzun vadede halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi durumlara yol açmaktadır. Benzer bir etki de kış aylarından ilkbahara geçişte sıvı kaybının artmasına paralel olarak, kayıpların karşılanamaması ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Her iki durumda da "bahar yorgunluğu" şeklinde yorumlanan bu durumun vücudumuzdaki sıvı dengesi ile yakından ilişkisi bulunmaktadır. Bu iki mevsimsel geçiş döneminde de susamasak bile 2-2,5 litre su tüketmemiz gerekmektedir.
Tatil dönüşü bir süre tatlı tüketimimizi sınırlandırmalı tatlı yeme isteğimizi bastıramadığımızda ise şerbetli tatlılar yerine daha hafif olan sütlü tatlıları tercih etmeliyiz.
Bu geçiş döneminde hastalıklardan korunmak ve savunma mekanizmamızı güçlendirmek için beslenmemize gerekli oranlarda vitamin içeriği bulunan bol miktarda sebze ve yeterli miktarlarda meyve eklemeliyiz.
Beslenmemizde kuru baklagiller, kepekli tahıllar(esmer ekmek,kepekli makarna,bulgur,vb.) gibi lifli besinlere yer vermeliyiz. Lifli besinlerin tüketimi kabızlık sorunu yaşamamıza da engel olacaktır.
Havaların soğuması ile birlikte fiziksel aktivite azalmaktadır.Yağmurluda olsa bu mevsimlerin başlangıcında da sonralarında da uzun mesafeli yürüyüşler her zaman faydalı olacaktır. Ne kadar çok hareket ederseniz, o kadar çok kalori yakarsınız! Yaşamınızda ve günlük aktivitelerinizde yapacağınız küçük değişiklikler her gün yaktığınız kalori miktarını da arttırır. Asansör yerine merdiven kullanmak, arabanızı işyerinizden uzağa park edip geri kalan mesafeyi yürümek, arkadaşlarınızla kahve içmek yerine birlikte mağazaları dolaşmak, köpeğinizi gezdirmek, bahçe işleriyle uğraşmak ya da evinizi temizlemek size fazladan kalori harcatan aktivitelerdir. Bu tip değişiklikleri günlük yaşamınıza sadece 20 dakika ilave ettiğinizde her gün ortalama 100 kalori yakarsınız.
Sonuç olarak yaz mevsiminin bitiminde hareketsizlik ve az sıvı tüketimi kilo alımına neden olmaktadır. Sonrasında da kış mevsiminde hareket yok denecek kadar az olunca ilk baharda hayli alınmış kilolarla karşılaşılır, yaz biterken de alınan kilolardan kurtulmanın en etkin yolu düzenli ve ihtiyaç duyulan miktarlarda besinlerle beslenmek ve fiziksel aktiviteyi arttırmaktır.

Dyt. Ceren AKTAŞ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Ceren AKTAŞ
Diyarbakır
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ceren AKTAŞ'ın Yazıları
► Yaza Formda Girin Dyt.Meryem BORAN
► Yeni Yıla Kuvvetli Bir Bedenle Girin Dyt.Berrin YİĞİT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kışa Girmeden Forma Girin…' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:39
Top