2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğru Besinlerle Hızlı İyileşin…
YAZI #2217 © Yazan Dyt.Ceren AKTAŞ | Yayın Eylül 2014
Çocukların oyun sırasında düşüp yaralanması, yetişkinlerin iş kazalarında yaralanması yada yanıklar oluşması durumunda bana, çeşitli bitki isimleriyle gelip bu bitkileri denesek olur mu ne diyorsun diye soruyorlar? Kesinlikle hayır diyorum, böyle bir süreçte öncellikle doktorunuza görünmelisiniz…
Ayrıca geçirilen hastalık, ameliyat veya kazadan sonra iyileşme döneminin sağlıklı ve hızlı olması için, bu dönemin iyi bir şekilde geçiri¬lebilmesi, hastanın diyetine çok dikkat etmesi ve gerekli gıdayı tam olarak alma¬sı öngörülür. Yara iyileşmesinde çinko, selenyum, C vitamini ve B grubu vitaminlerinin önemi büyüktür. Örneğin ameliyat yarasının ka¬panması için bol miktarda C vitaminine ih¬tiyacı vardır. Cerrahi operasyonlardan son¬ra kan kaybına bağlı olarak hastalarda anemi olabilir. Bu nedenle böyle hastaların beslenmesinde demir içeren yiyeceklere yine C vitamini içeren besinlerle beraber yer verilmelidir. Keza, vü¬cudun kendini toplaması ve yarayı onarabilmesi için proteinli gıdalar da gereklidir. Sindirim sistemi, gerek ameliyat esnasın¬daki narkoz, gerekse ameliyat öncesi ha¬zırlıklar nedeniyle bir süre tembelleşir. Bu nedenle hastaya ilk günlerde sulu ve sindirimi çok kolay gıdalar yedirilmelidir.

Yaraların iyileştirilmesinde hızlandırıcı özelliği olanlardan biride magnezyumdur. Magnezyum genel olarak “ domates, salatalık, yeşil ve kırmızı biber, kereviz yaprakları, bamya, rezene tohumu, su yosunu, semiz otu, maydanoz” gibi sebzelerde ve dut, muz, kuşburnu konsantresi gibi meyveler de bulunmaktadır. Ayrıca bu dönemde sebze-meyve gibi antioksidan içeriği bol besinler tüketilmelidir.
Yaraların iyileşmesi döneminde antioksidan içeriği yüksek ve magnezyum, demir, çinko,C vitamini, B grubu vitaminleri içeriği bol besinlerin tüketilmesi, düzenli beslenilmesi gerekmektedir. Enfeksiyon riskinin oluşmaması içinde doktora başvurulması sağlık açısından son derece önemlidir.
Dyt. Ceren AKTAŞ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Ceren AKTAŞ
Diyarbakır
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ceren AKTAŞ'ın Yazıları
► Doğru Karbonhidratlar Dyt.Ebru YILDIRIM
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Doğru Diyet İlkeleri Dyt.Fatma GÖNEN
► Doğru Zayıflama Stratejileri Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Doğru Beslen Genç Kal Dyt.Serpil TARMAN
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Buket ADANÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Doğru Besinlerle Hızlı İyileşin…' başlığıyla benzeşen toplam 69 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:45
Top