2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kurban Bayramı İçin Beslenme Önerileri
YAZI #2221 © Yazan Dyt.Ceren AKTAŞ | Yayın Eylül 2014
Bayram deyince hepimizin aklına bu geleneksel günü ailemiz, arkadaşlarımız ve sevdiklerimizle bir araya gelip kutlamak geliyor. Bu bir araya gelişlerde ikram edilen tatlılar, yemekler, kurulan ziyafet sofralarından gereken ölçüler dışına çıkıp fazladan yediğiniz her besin bayramdan önceki beslenme düzeninizin bozulmasına ve bu besinlerin bayram sonrasında sizde sağlık problemleri yaratmasına zemin hazırlayacaktır. Peki hem beslenme düzenimizi bozmamak hem de sağlığımızdan olmamak için bayramda nelere dikkat etmeliyiz?
ET TÜKETİMİNE DİKKAT.
Kurban bayramında en çok tüketilen ve akla ilk gelen besin tabi ki ettir. Önemli bir protein kaynağı olan bu besin fazla tüketiminde kolesterol yüksekliğine, kalp damar hastalıklarına, tansiyon yükselmesine bazı karaciğer ve barsak hastalıklarına yol açabilmektedir. Kırmızı et sindirimi zor bir besin olduğu içinde gereğinden fazla tüketilmesi midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılar yaratabilmektedir.
ETİ NASIL PİŞİRMELİYİZ?
Etleri pişirirken doğru pişirme yöntemlerini tercih etmeliyiz. Eti haşlama, ızgara, fırında veya mevsim sebzeleriyle beraber tencerede pişirip tüketmeye özen göstermeliyiz. Pişirme yöntemi olarak kavurma ve kızartma gibi sindirimi zor ve mide asidesini artıracak yöntemler tercih edilmemeliyiz. Et yemeklerini pişirirken ekstradan yağ eklememize gerek yoktur. Kuyruk yağı ve iç yağı, kalp-damar sağlığını tehdit eden ve kanserojen riskini arttıran yağ türleridir. Bu tür yağları kesinlikle tüketmemeliyiz.
IZGARA YAPARKEN DİKKAT.
Izgara yaparken, vitamin kaybını en aza indirmek ve dumanın içinde yer alan zehirli maddelerin ete geçmesini engellemek için, kömürler tam olarak yandıktan ve yarı kor haline geldikten sonra, etleri ateşten en az 15 santimetre uzakta tutarak pişirmeliyiz. Yüksek ateş, yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştıracak ve ısı etin iç kısmına ulaşamayacaktır.
ETİ NE ZAMAN TÜKETMELİYİZ?
Et sindirimi zor olan bir besindir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirme sırasında, hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu sebeple özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında bir kaç gün beklettikten sonra, haşlama ya da ızgarada pişirme yöntemi ile pişirerek tüketmelidirler. Etin besin öğelerini kaybetmemesi ve mikroorganizmaların çoğalmaması için buzdolabında 0-2° derecede 3-5 gün, derin dondurucuda -18° derecede 3 ay saklayabiliriz.

ETİ NASIL TÜKETMELİYİZ?
Kırmızı et önemli bir demir kaynağıdır. Bu demirin vücut içinde kullanımını artırabilmek için C vitamini yönünden zengin besin kaynaklarını etle birlikte tüketmemiz gerekmektedir. Uygun pişirme teknikleriyle yapılan eti bol miktarda yapılan limonlu bir yeşil salatayla birlikte tüketmeyi tercih edebiliriz.
Ayrıca, sindirimi zor olan etin yanında çok iyi posa kaynakları olan sebze ve meyve tüketilmesinin de faydası vardır. Her zaman olduğu gibi çeşitli beslenmekte fayda var.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR NELER YAPMALI?

Önemle vurgulamak gerekir ki diyabet, böbrek hastalığı, yüksek tansiyon, kalp - damar hastalığı, mide rahatsızlığı olan bireylerin bayram da olsa var olan diyetlerini bozmamaları gerekmektedir. Bu grupta yer alan hastaların özellikle hamur işleri tüketimlerinde sınırlama yapmaları, özellikle diyabetli bireylerin şekerden uzak durmaları gerekmektedir. Sağlık açısından güvenle ve rahatlıkla kullanılabilen toz tatlandırıcılar ile diyabetlilerin kendilerine sütlü, meyveli diyabetik tatlılar yaparak tatlı isteklerini bu şekilde karşılamaları gerekmektedir.
KURBAN BAYRAMINA ÖZEL BESLENME ÖNERİLERİ
Bayram sabahı güne 2 bardak su ile başlayın. Zengin bir bayram kahvaltısı tüketebilirsiniz. Yavaş yiyin ve çeşitli beslenin.Kahvaltı yapacak kadar vakti olmayanlar evden çıkmadan önce 1 bardak süt içebilir ve 1 avuç kadar fındık veya badem tüketebilirler.
Bayramda da sık sık beslenmeye özen gösterin. Gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmayın.
Öğünlerde aşırı besin tüketmemeye çalışın. Eğer bir öğünde herhangi bir besin grubundan fazla tükettiyseniz o besin grubundan yiyecek hakkınızı bir sonraki öğünde azaltmalısınız.
Günde 2,5-3 litre su içmeye özen gösterin.
Çay, kahve ve asitli içeceklerin tüketiminizi abartmayın. Bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Eğer mide ve tansiyon sorununuz yoksa günde 1–2 şişe doğal maden suyu da içebilirsiniz.
Ana öğünlerde tabağınızın yarısını salata ve sebze yemekleri ile doldurun. Diğer yarısına ise 2-3 parça et ve 2-3 yemek kaşığı pilav, makarna ve bulgur gibi tahıl ürünlerinden alın. Pilav, makarna, bulgur ve çorba tüketiyorsanız yanında ekmek tüketmenize gerek yoktur.
Şeker ve çikolatadan uzak durmaya çalışın. Ağır şerbetli veya hamur tatlıları yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin. Gün içinde 1 porsiyondan fazla tatlı tüketmemeye özen gösterin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Ceren AKTAŞ
Diyarbakır
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ceren AKTAŞ'ın Yazıları
► Sağlıkla Geçen Kurban Bayramı Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
► Kurban Bayramı Sonrası Detoks Dyt.Damla YAVUZ
► Yılbaşı İçin Beslenme Önerileri Dyt.Yelda ÖZEL DAĞCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kurban Bayramı İçin Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:47
Top