2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Su İçmeyi İhmal Etmeyin !!!
YAZI #2222 © Yazan Dyt.Ceren AKTAŞ | Yayın Eylül 2014
Vücudumuzun %75'i sudan meydana gelmiştir. Beynin %85'i, kanın %90'ı, kasların %75'i, böbreklerin %82'si ve kemiklerin %22'si sudur. Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi vücudun su dengesinin korunması ile mümkündür. Vücutta biriken toksinleri atmak, vücudun ısı dengesini sağlamak için idrarla 1500, deri yoluyla 500, dışkı ve solunum ile 300'er ml (toplamda yaklaşık 2,5 lt) su kaybedilmektedir.

Yeteri kadar su içmediğinizde;
İnsan vücudundaki; Karbonhidratlarının ve yağlarının tümünü yitirirse veya Proteinlerinin yarısını ya da Suyunun %10'unu yitirirse yaşam tehlikeye girer.
% 1'lik su kaybında --> Hipotalamusta susama merkezi uyarılır.

% 3'lük su kaybında --> Kan hacmi ve fiziksel performans azalır.

% 5'lik su kaybında --> Birey konsantre olamaz.

% 8'lik su kaybında --> Baş dönmesi, aşırı yorgunluk, soluma güçlüğü oluşur.

% 10'luk su kaybında --> Kas spazmı, aşırı yorgunluk, dolaşım - böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar.

% 20'lik su kaybında --> ÖLÜM!

Su ihtiyacınızı nasıl anlayabilirsiniz?

*İdrar renginiz koyulaşmışsa
*Cildiniz pul pul dökülüyorsa
*Yemek yemenize rağmen sürekli olarak açlık hissi yaşıyorsanız
*Yorgunluk hissiniz ve eklem, kas ağrılarınız artıyorsa vücudunuzun su ihtiyacı var demektir.


Kadın ve erkek ve çocuklar için günlük ortalama önerilen su tüketimi şu şekilde olmalıdır;

• Kadın: 10 bardak,
• Erkek: 14 bardak
• Çocuk: 6-8 bardak

Kilo fazlası olan kişilerin bu miktara; her fazla 5 kiloları için ilave 1 bardak su eklemeleri gerekmektedir.
Su ne zaman içilmeli?

Öğünlerden 30 veya 15 dakika önce alınan suyun metabolizmayı hızlandırma üzerine ve midede hacim oluşturarak öğünde fazla besin alımı engellemek adına göz ardı edilemeyecek faydaları bulunuyor.
Yemekle birlikte su içilme alışkanlığı varsa bu alışkanlık devam ettirilmelidir.Yemekle birlikte su alındığında mideye daha az besin alınır.
Suyun; yemek yenildikten sonra alınan besinlerin sindiriminden, metabolik atıklarının dışarı atılmasına kadar her aşamada çok önemli görevleri vardır.

Çay kahve suyun yerini tutmaz.

Çay ve kahveden elbette su alabiliyoruz ama suyun kimyası bu içeceklerde değiştiği için vücuda mineral alınamıyor.

Her şey gibi, içtiğiniz fazla suyun da elbette zararı var;

Böbreklerin belirli bir oranda su atma kapasitesi vardır ve fazla su içildiğinde böbrekler daha fazla suyu atamayacağından fazla su kanda birikerek elektrolit dengesizliğine, sodyum kaybına neden olacak, halsizlik, bulantı, komaya dahi neden olabilmektedir.Diyetisyen Özle
Sadece su içmek zayıflatır mı?
Su tüketmek vücudumuzda açlık hissini azaltacak ve dolayısıyla da az yememize neden olacaktır. Bol su içmek vücuttaki yağların çözülmesini sağlar ve yağ yakımını hızlandırır.
Spor yaparken bol su içmek yağ yakmanızı hızlandırıcı bir etki yaratmaktadır. Egzersiz sırasında ara ara içmek metabolizmanızı hızlandıracağından yağ yakmayı hızlandıracak dolayısıyla da kilo verilmesine katkı sağlayacaktır.
Su vücut fonksiyonlarının çalışmasında, metabolizmanın dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonunun gerçekleşmesinde su son derece önemli rol oynamaktadır.
Sert
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Ceren AKTAŞ
Diyarbakır
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ceren AKTAŞ'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Su İçmeyi İhmal Etmeyin !!!' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:48
Top