2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeni Yıla Sağlıklı Beslenerek Girin
YAZI #2223 © Yazan Dyt.Ceren AKTAŞ | Yayın Eylül 2014
Yılbaşından 1 gün önce yani 31 aralıkta yılbaşı için çıkacağınız market alışverişinde kontrolü elden bırakmayın. Tüketeceğiniz kadar alacağınız besinler sonrasında size mide ağrıları yaşamadan sadece eğlenerek hatırlayacağınız bir yılbaşı akşamı getirecektir.
Şarküteri ürünlerine dikkat edin. Tuz oranları yüksek olan bu besinler fazla tüketildiğinde sindirim sorunları yaşatarak yılbaşı gecenizi kabusa çevirebilir. Bu besinleri gereğinden fazla almamaya ve tüketirken porsiyon miktarının ihtiyacınız kadar olmasına dikkat edin.
Yılbaşı gecesi için menü planlarken menünün sağlıklı beslenmeye uygun olarak yeterli ve dengeli olmasını göz önünde bulundurun. Süt ürünleri, sebze ve meyve , et ürünleri ve tahılları dengeli olarak menüde bulundurun.
1 ocak yani yılbaşı gününde ise gün içerisinde fazla yeme isteğinizi bastırmak ve kan şekerinizin düzenli salgılanması için öncelikle sabah kahvaltınızı kesinlikle atlamayın.
Daha sonraki öğünlerde fazla besin tüketiminizi engelleyecek tarçınlı , yoğurt veya küçük meyvelerden oluşan ara öğünlerinizi unutmayın.
Öğle yemeğinizi az yağlı sebze yemekleri veya çorba gibi hafif seçeneklerden oluşturmaya çalışın.
Akşam yemeğinize tokluk hissinizi arttıracak sebze çorbasıyla başlamayı tercih ediniz.
Özellikle yılbaşı gecelerinin olmazsa olmazı olarak tercih ettiğiniz hindi etinizi fırında ızgara veya haşlama yöntemleriyle pişirerek tüketiniz. Tabi bu pişirme yöntemi tercih edeceğiniz diğer et türleri olan balık, tavuk ve kırmızı et içinde geçerli.
Evde yada dışarıda geçirilen yılbaşı sofralarının vazgeçilmezlerinden olan mezeleri de haşlanmış, közlenmiş, yoğurtlu, az zeytin yağlı tercih edip kızartılmış olanlardan uzak durarak seçmeye çalışın.
Alkol tüketmek istiyorsanız bu seçiminizi 2-3 kadeh olacak şekilde kırmızı veya beyaz şaraptan yana kullanınız. Alkol oranı yüksek olan rakı , votka ve viskinin vücutta yağa dönüşümü de hızlıdır.
Salata veya zeytinyağlı sebze mutlaka tüketin, hem sindirim problemlerini azaltacak hem vücudunuzda daha fazla yağ depolanmasını önleyecektir. Salatanıza sindirimi hızlandıran tere, roka, dereotu gibi sebzeler ve limon suyu, elma sirkesini ilave edin.
Ekmek, pilav ve makarna tüketecekseniz porsiyonuna dikkat ederek kepekli olanları tercih edin.
Yemekleri gecenin keyfine vararak yavaş yavaş yemeye çalışın.
Kuruyemiş tüketiminizi abartmaktan kaçının.
Tatlı tüketiminizi yemekten 1.5-2 saat sonraya bırakıp şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edin.
Yılbaşı gecesi ertesi, güne ılık limonlu zencefilli suyla başlayın, kahvaltı olarak 1 dilim peynir ve 1 dilim ekmek veya az yağlı sütle hazırlayacağınız müsliyi tercih edin. Öğle ve akşam yemeklerinizi ise çorba ve zeytinyağlı sebze yemeği ile geçiştirin. Ara öğün olarak meyve ve yanında tarçınlı süt tüketin. Evde veya dışarıda en az 1 saat yürüyüş yapmaya çalışın. Günde en az 2 lt ılık su içerek toksik maddelerin de atımını hızlandırın.

Kilo kontrol programındaysanız, zayıflamaya çalışıyorsanız, kronik hastalıklarınız varsa beslenme programınızı bozmayın. Bu konuda en doğru yaklaşım diyetisyeninize danışarak beslenme programınızı planlamak olduğunu unutmayın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Ceren AKTAŞ
Diyarbakır
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ceren AKTAŞ'ın Yazıları
► Yeni Yıla Kuvvetli Bir Bedenle Girin Dyt.Berrin YİĞİT
► Yaza Formda Girin Dyt.Meryem BORAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yeni Yıla Sağlıklı Beslenerek Girin' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:44
Top