2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şeker Bayramında Beslenme Önerileri
YAZI #2224 © Yazan Dyt.Ceren AKTAŞ | Yayın Eylül 2014
Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde daha fazla yemek yeme eğilimine girmektedirler. Kimi kişiler 'oruç bitti şimdi yeme zamanı' diyerek aşırı miktarda besin tüketirler. Bayram sonrası aşırı yemek yeme sindirim sistemini zorladığı gibi başka sağlık problemlerini de beraberinde getirir. Özellikle yağlı ve tatlı besinleri yoğun olarak tüketme kalp krizinin tetiklenmesi başta olmak üzere kalp, tansiyon ve şeker hastaları gibi kronik hastalarda ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
ŞERBETLİ TATLILARA DİKKAT !!!
• Bayramda yenen şeker içeriği yüksek tatlı yiyecekler diyabet hastaları için ciddi tehlike oluşturmaktadır. Şeker hastalarının Bayram döneminde basit şekerle yapılan şerbetli tatlıları tüketmeleri ani şeker komalarına neden olabilir.
• Bayram döneminde bitkisel tatlandırıcılar ile yapılmış diyabetik tatlılar ve sütlü tatlıları tercih etmelidirler.
• Bu dönemde posa içeriği yüksek besinler her zaman olduğu gibi şeker hastalarının en büyük yardımcıları olacaktır. Tam tahıllı ekmekler, taze sebzeler, meyveler ve yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem) en iyi seçeneklerdendir.

• Özellikle çok geç saatlerde tatlı yemek bu hastalar için ciddi risk taşıyan bir durumdur. Yatmadan 2 saat önce az yağlı süt ve 1 orta boy meyve , tüketebilecekleri en dengeli besinlerdir. Meyveye biraz da tarçın eklenirse vücutta kan şekerinin dengelenmesini sağlayabilirler.

• Bayram döneminde misafirlikler kaçınılmazdır. Bunu için yapmanız gereken gittiğiniz evlerde sütlü olan tatlıları tercih etmek sütlü tatlı bulmadığınız durumlarda ise ikram edilen tatlıdan sadece 1 çatal alarak yemeyi bırakmalısınız.
• Sizde kendi evinizde light sütle hazırlanmış sağlıklı ikramlar hazırlayın.
• İçecekler şeker hastaları için diğer bir tuzaktır. . Bu dönemde size ikram edilen, kola, meyve suları gibi şekerli içecekler yerine su tüketin veya tarçınlı bir bitki çaylarını tercih edin
• Özellikle bu dönemde sıkça karşılaşılan bir durum da; bugün çok fazla yedim ertesi gün hiç bir şey yemeyeyim mantığıdır. Porsiyonları azaltarak dengeli ve az yiyerek bir ertesi gün de kendinizi mahrum etmeden sağlıklı beslenebilirsiniz.
KALBİMİZİ ZORLAMADAN YEMEK YEMELİYİZ !!!
• Ramazan ayı boyunca az yemek yemeye alışan mideye, bayramda birden ve yoğun bir şekilde yüklenmek özellikle kalp hastalarında damar tıkanıklıklarının ve pıhtılaşma mekanizmasının artmasına, kalp krizlerinin de tetiklenmesine neden olabiliyor.
• Güne hafif bir kahvaltı ile başlamak en doğru tercih olacaktır. Peynir, zeytin, domates, kepek ekmeği gibi hem sindirim sistemini hem de kalp ve damar sistemini zorlamayacak besinler aşırıya kaçmamak şartıyla yenebilir.
• Yemekler 3 ana öğün, 3 ara öğün olacak şekilde yenmeli. Ana öğünlerde et, süt, sebze ve tahıl grubundan yeterli miktarda aşırıya kaçmadan tüketilmeli; ara öğünlerde ise meyve,kuruyemiş, kepekli bisküvi gibi alternatifler tüketilmeli.
• Besinler iyi çiğnenmeli, azar azar ve sık sık yemek yenmeli.
• Kızartma gibi yüksek kalorili besinler yerine haşlama, buğulama besinler tercih edilmeli.
• Hamur işleri ve tatlı tüketiminde dikkatli olunmalı. Özellikle hamur işlerinden uzak durulmalı, tatlı olarak da şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar az miktarda tercih edilmeli.
• Vücut dengesini sağlamak adına bol miktarda sıvı tüketilmeli. Günlük ortalama 2,5 litre civarında su içilmeli. Çay, kahve ve asitli içecekler yerine ise bitki çayları tercih edilmeli.
• Ramazan ayındaki beslenme düzeninden dolayı yavaşlayan metabolizma kilo almaya neden olacaktır, bayram döneminde sağlıklı beslenmenin yanı sıra doktorunuza danışarak yapacağınız yeterli düzeyde fiziksel aktivitede bu dönemde sizin için koruyucu olacaktır.
SODYUMU AZALTILMIŞ TUZLARI TERCİH EDİN
• Kalp hastaları ve tansiyon hastaları için en önemli konu da tuz tüketimidir.

• Tuz, kan basıncının artmasındaki en önemli nedendir.
• Sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarı yaklaşık 6 gr iken hipertansiyonlu bireylerde tuz alımı kesilmelidir veya sodyumu %70 azaltılmış tuzlar kullanılmalıdır.

• Zaten vücut ihtiyacı olan sodyumu gün içinde tüketilen yeşil yapraklı sebzelerden, etten ve kuruyemişlerden alır, bunun üstüne ekstradan tuz eklenmemelidir.

• Tansiyon hastaları peyniri ve zeytini tuzsuz tüketmeli ve ekmek seçiminde de tuzsuz ekmek tercih etmelidir. Bayram döneminde yapılan bol tereyağlı tatlılardan uzak durmalıdırlar. Fazla miktarda yağlı tohum tüketmemelidirler. Unutmayın ceviz, badem ve fındığın ciddi bir sodyum içeriği vardır. Günlük 10 adet fındık veya 2 adet ceviz veya 10 adet bademi aşmamalıdırlar.
DÜŞÜK SODYUMLU ÜRÜN, ETİKETTEN NASIL ANLAŞILIR?
Sodyumsuz veya tuzsuz: Porsiyon başına 5 mg’dan daha az sodyum içeriyorsa.
Çok düşük sodyumlu: Porsiyon başına 35 mg ve altında sodyum içeriyorsa.
Düşük sodyumlu: Porsiyon başına 140 mg ve altında sodyum içeriyorsa .
Sodyumu azaltılmış: Normal ürüne göre sodyumu % 25 ve üstünde azaltılmışsa.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Ceren AKTAŞ
Diyarbakır
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ceren AKTAŞ'ın Yazıları
► Şeker Bayramında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Şeker Bayramında Sağlıklı Beslenme Dyt.Müge BAŞER BOZOK
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Neslihan AKTEPE
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Ramazan Bayramında Beslenme Dyt.Emine DEMİR
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
► Ramazan Bayramında Beslenme Dyt.Hilal BATMAZ
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Şeker Bayramında Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:20
Top