2007'den Bugüne 92,888 Tavsiye, 28,332 Uzman ve 20,042 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Kıskançlığını Önlemek
YAZI #2241 © Yazan Psk.Göksu GÖKTAŞ TELMAÇ | Yayın Eylül 2014
Büyük çocuğunuz okul öncesi dönemdeyse ve bir bebek daha bekliyorsanız kafanız karışık olabilir.

“Büyüğe nasıl davranmalıyız?”

“Doğum öncesi-sonrası nelere dikkat edelim?”

“Yanında emzirmeli miyim?”

“Alışveriş yaptığımı görsün mü?” gibi sorular sizi kaygılandırıyor olabilir.

Bu konuda işe yarayan birkaç pratik önerim şunlar:

• Bebek beklediğinizi hemen açıklamayın. Karnınız belirginleşince bir kardeşi olacağını söyleyin.

• "Abi-abla olacaksın, sen onun abi-ablasısın, her şeyi senden öğrenecek" gibi mesajları çok abartmayın. Çünkü bu büyüğe sıkıcı bir sorumluluk duygusunu bir anda yükler ve bebek olmanın keyfini abi-abla olmak gibi zor bir görevle değiştiğini düşünebilir. Her ne kadar keyif alsa da abi-abla sözcüklerini aşırı kullanmayın.

• Bebeğinize yapacağınız alış verişi görsün ve hazırlığınızı izlesin. Sonuçta eve gelecek olan yeni birey de değerli.

• Baba doğum öncesi ve sonrasında çok daha aktif olmak zorunda kalacak. Eğlence, ilgi, kurallar konusunda babanın bir adım daha önde ve aktif olmasını öneriyorum. Annenin üstünden alacağı yükler anne ve çocuğun daha rahat iletişimde olmasını sağlar. Özellikle doğum sonrasında baba büyük çocuğu bol bol dışarıda eğlendirsin.

• Doğumdan hemen sonra çocuğun kreşinde ya da okulunda bir kutlama hazırlanabilir. “Kardeşi oldu partisi” çocuğun arkadaşları ve öğretmeni tarafından motive edici bir çalışma olacaktır.

• Doğumdan önce 10-15 tane minik hediye paketleyin. Doğum sonrası gelen misafirler büyüğe değil yeni doğana hediye alacakları için bizimki kendini ihmal edilmiş hissedebilir. Bunu önlemek adına kapıdan girenlere gizlice bu hediyeden verin ve büyük çocuğumuza vermesini rica edin.

• Bazı dikkat çekme davranışlarını görmezden gelin ama disiplini de elden bırakmayın. Örneğin koltuğun yastığını yere attığında görmezden gelin ama yemekten önce çikolata vermeme kuralınızı ihlal etmeyin.

• Hiçbir zaman onun yanında emzirmekten korkmayın. İçeride başka bir odaya geçmek çocuğu daha da büyük bir kuşkuya düşürür. “Acaba annem ve bebek içeride ne yapıyorlar sarılıp oyun mu oynuyorlar?” gibi düşünebilir, incinebilir. Sizin bebekle temasınıza, ilgilenmenize alışması gerekli.

• Büyük çocuğunuzun da doğum öncesi ve sonrası fotoğraf albümlerini ortaya çıkarın ve ona gösterin. Tüm bu süreçleri kendisiyle nasıl yaşadığınızı anlatın.

• “Kardeşin de amma kötü kokuyor, zaten senin gibi akıllı da değil” gibi cümlelerle onu iyi hissettirmeye çalışmayın. Bu sadece “Zaten ben de pek ısınamamıştım bu kardeşe, demek ki annemler de çok sevmiyor” gibi bir iç düşünceyi pekiştirir.

• Bir aile olduğunuzu vurgulayın.

• Onu asla ihmal etmeyin, zevklerini, tatilini, sporunu, nitelikli zamanlarını elinden almayın.

• Aman kıskanmasın diyerek kendinizi çok sıkmayın. Rahat, mutlu ve kendinden emin davranın.

• Her çocuk için kardeş az ya da çok stres yaratıcı bir faktördür. Ama alışma sürecinin kalitesi büyük oranda anne babanın elindedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Göksu GÖKTAŞ TELMAÇ'ın Makale ve Yazıları
► Çocuklarda Kardeş Kıskançlığını Anlamak Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA
► İntiharı Önlemek Psk.Ali BIÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,042 uzman makalesi arasında 'Kardeş Kıskançlığını Önlemek' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Otizmde Tanı Eylül 2014
◊ Boşanma ve Çocuk Eylül 2014
◊ Mutsuz Evliliğin Sırrı Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:28
Top