2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedilerde Bıyıkların Önemi
YAZI #2252 © Yazan Vet.Hek.Somer ÖZÖNER | Yayın Ekim 2014
Kedilerin bıyığı, diğer tüylerinden 3-4 kat daha kalın bir yapıya sahiptir ve dudağın üst kısmında birkaç sıra halinde farklı uzunluklarda bulunurlar.Bıyıkların kökleri, sinir sistemi ile ilintilidir.Bıyıklar tarafından algılanan bir hareket hemen köklerden sinirlere ve oradan beyine iletilerek alınacak aksiyon konusunda bilgilendirme ve uyarı işlevi görür.

Bıyıklar kedilerin bir nevi dış dünyayı algılama araçlarıdır. Dokunma, sevme, sürtünme hareketlerini bıyıklarını kullanarak yaparlar. Yön tayininde bıyıkları sayesinde yaparlar. Örneğin karanlık bir mekanda, gece gözleri daha iyi gördüğü için değil, bıyıkları sayesinde hiçbir yere çarpmadan ilerleyebilirler. Yine bıyıklar aracılığıyla hafif bir rüzgar ya da titreşimi kolayca farkederler. Tüm bunların yanında, kedilerin dengede durabilmesi bıyıklarına bağlıdır. Bıyıkları kesilmiş, kırpılmış bir kedi yürümekte dahi zorlanır, sürekli düşer veya yürürken sağa sola çarpar. Bıyıklar kedinin bir cisimle aralarındaki mesafeyi algılamasına yaradığı gibi, kedinin içinde bulunduğu ruh halininde göstergesidir.Öne doğru uzanmış bıyıklar ve dudaklar merakın, geriye çekilmiş bıyıklar korkunun göstergesidir.

Bıyıklar, kökten sinir uçlarına bağlı olduğu için, basınca karşı da duyarlıdırlar. Mama kabının fazla derin olması, kedileri rahatsız eder. Bıyıkları mama kabına değdiğinde huzursuz olurlar ve tabağın dibini yemezler. Bu konuya da dikkat etmek gerekir.Kedi bıyığı aynı zamanda gözleri de korur. Göz için zararlı olabilecek nesnelere yaklaşıldığında bıyıkların bu nesnelerle temasa geçmesi ile göz kapakları kapanır.

Bıyıklar zamanla yenilenir ve yerlerine yenileri çıkar. Ama bıyıkların azalması kedilerin hareketlerini etkiler ve çevreye uyumlarını zorlaştırır. Asla kesilmemeli ya da çekilmemelidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vet.Hek.Somer ÖZÖNER
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Somer ÖZÖNER'in Makale ve Yazıları
► Kedilerde Taurin Eksikliği ve Önemi Nedir Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedilerde Aıds (Fıv) Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kedilerde Aşılama Vet.Hek.Azem GÜNER
► Kedilerde Obezite Sorunu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedilerde Fıp Hastalığı Nedir? Vet.Hek.Mirsad Kürşad ERDOĞAN
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Kedilerde Nöbetler ve Epilepsi Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
► Kedilerde Bakım ve Beslenme Vet.Hek.Azem GÜNER
► Kedilerde Vitamin Eksikliği ve Belirtileri Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kedilerde Bıyıkların Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kedi Gribi Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:30
Top