2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kurbanda Bayramında Beslenme
YAZI #2269 © Yazan Dyt.Güneş GÜRHAN | Yayın Ekim 2014
KURBAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENME
Kurban Bayramı, beslenme düzenimizi ciddi anlamda değiştirmektedir. Bayram telaşı ve ziyaretler ile öğün saatlerimiz ve öğün düzenimiz farklılaşır. Kurban bayramının en önemli değişkeni ise kırmızı et tüketiminin artmasıdır. Buna bağlı olarak sebze ve meyvenin tercih edilmemesi sindirim problemlerine davetiye çıkartabilir. Sağlıklı bir bayram geçirmek için tedbirler almayız. Almadığımız takdirde birçok sağlık problemleri ile karşılaşabiliriz.
"Kurbanı hemen kesildikten sonra yemeyin"
Et kesildikten hemen sonra tüketilmesi sindiriminin zor olması ve lezzetsiz olması neden olur. Kesilen hayvan eti rigor motris (ölüm katılığı) nedeniyle kesildikten sonra en az 1 gün buzdolabında bekletildikten sonra pişirilmesi hem etin olgunlaşıp lezzetlenmesi hem de biyoyayarlılığının (vücudun kullanım oranı) artması açısından oldukça önemlidir.
‘’Kurban eti nasıl saklanmalıdır?’’
Et, kesimden sonra, önce temiz kaplara alınmalı sonra güneş görmeyen bir ortamda, 14 derecenin altında bir sıcaklıkta hava almadan dinlendirilmelidir. Etler buzdolabına hemen konulmamalı kesimden sonra etin kendi sıcaklığının düşmesi için en az 5-6 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Buzdolabında 0-2 °C derecede 6 gün, buzlukta bir iki hafta saklanabilir. Et kıyma haline dönüştürülmüşse bu süre en fazla 3 gündür. Derin dondurucu da ise yani -18 °C de en fazla 3 ay saklanmalı.
"Eti doğru pişirerek vitamin ve minerallerini kaybetmeyin"
Eti pişirme yönteminin etin kalitesini doğrudan etkilemektedir. Etin lezzeti, kıvamı, kokusu, vitamin – mineral içeriği ve tamamen pişirme yöntemi ile ilgilidir. ’’En doğru pişirme şekli ise ızgara, haşlama, fırında veya sebzelerle birlikte tencerede pişirme şeklidir.’’ Etlerin çok uzun süre yüksek ısıyla temas etmesi (kızartma, kavurma veya mangal-barbekü şeklinde pişirme ) kanserojen öğelerin oluşumuna neden olmaktadır, ayrıca mangalda pişirme sırasında etin dış kısmı hızlı şekilde pişmekte proteinler katılaşmakta ve etin iç kısmı çiğ kalmaktadır. Etlerin az pişmiş veya çiğ tüketilmesi etin kalitesini düşüreceği gibi, besin zehirlenmelerine de neden olabilir. Et ile yapılan yemeklere ise ayrıca yağ eklenmemelidir.
‘’Sağlıklı kurban bayramı için pratik öneriler’’
Sabah kalkar kalkmaz iki bardak suyunuzu mutlaka için, ardından hafif bir kahvaltı yapın. Kurban bayramının özellikle birinci günü kahvaltı öğünü atlanmaktadır. Bu durumda evden çıkmadan önce 1 bardak süt içebilir veya 1 avuç fındık, badem, ceviz ya da 4-5 adet kuru kayısı veya biraz kuru üzüm atıştırılabilir.
Az ve sık aralıklarla doğru besinleri seçerek beslenmeye özen gösterin.
İkram amaçlı sunulan ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tüketmeliyiz.(Size verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketmeliyiz.)
Bayram ziyaretleri sırasında artan çay, kahve ve asitli içeceklerin tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Bu tür içeceklerin tüketilen miktarlarına dikkat edilmelidir.
Bayram süresince günde 8-15 bardak su içemeye özen gösterin(2-2,5lt).
Bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketin.
Kurbanlık hayvanların iç organları (sakatat) kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğunda sağlık açısından tüketilmemelidir.
Etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır.
Diyabet hastaları, kalp ve damar hastaları, hipertansiyon hastaları gibi belli bir beslenme düzeni ile takip edilen kişilerin diyetlerini bozmamaları gerekmektedir.
Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin tatili değerlendirmek için büyük fırsat olduğunu unutmamalıyız.
Her şeye rağmen bir gün içerisinden gereğinden fazla yediyseniz üzülmeyin. AFİYET OLSUN  Bunun telafisi kendinizi yormadan fiziksel aktivitenizi arttırmak olacaktır. Yalnız bu hatalı tüketim bayram süresince 1 günden fazla olmamalıdır. Aksi taktirde vücudunuzun kilo almaktan başka çaresi kalmaz.
Dyt.Güneş GÜRHAN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Güneş GÜRHAN'ın Yazıları
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Neslihan AKTEPE
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Ramazan Bayramında Beslenme Dyt.Emine DEMİR
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
► Ramazan Bayramında Beslenme Dyt.Hilal BATMAZ
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Simge ERDOĞAN
► Ramazan Bayramında Beslenme Dyt.Seçil KENAR
► Şeker Bayramında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Kurban Bayramında Doğru Beslenme Dyt.Reyhan ERİŞEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kurbanda Bayramında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:46
Top