2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Babanın Ruh Dünyasındaki Yeri
YAZI #2294 © Yazan Uzm.Psk.Şeyma KAMA | Yayın Kasım 2014
“Çocuklukta, babanın korumasından daha çok ihtiyaç duyulabilecek başka bir şey olabileceğini zannetmiyorum.”
S. Freud

Kişinin gelişiminde annenin yeri ve önemi yadsınamaz bir gerçektir. Bu gerçek toplumda babanın yerinin hep ikinci planda ve önemsiz görülmesine sebep olmuştur. Aslında baba en az anne kadar önemli bir rol modeldir çocuğun hayatında…
Babanın tutum ve davranışları çocuğun gelişiminde olumlu ve olumsuz etkiler yaratabilir. Anneyle başlayan ve oluşan güven duygusu babayla devam etmekte ve artmaktadır, bu da bireyde özgüven duygusunu temelini oluşturan bir etmendir. İlişki ve ihtiyaçları düzenleyen temin eden hep anne olarak görülse de baba sadece varlığıyla bile ilişki kurulmasına fazlasıyla yardımcı olmaktadır.

Çocuğun sosyal açıdan ilk ilişki kurduğu kişi; babadır. Ebeveynler ile ilişkilerin temelleri ilk yıllarda atılır. Erken yıllarda sağlıklı baba-çocuk ilişkisi kurabilen birey, küçük yaşlardan itibaren anne modelinin haricinde başka bir modelin varlığından yani başka bir dünyanın var olduğundan haberdar olur. Bununla beraber baba ile ilişkinin temelinde anne ile kurulmuş olan ilişki vardır. Dış dünyanın simgesi, dış dünyayla sürekli ilişki içinde olan, güzellik, hak, adalet ve çirkinlikleri çocuğa tanıtan kişi babadır. Çocuğun gelecek yıllarda yakın ve uzak çevresi ile kuracağı ilişkilerde, babası ile kurduğu ilk ilişkilerin etkisi olur.

Kişinin baba modeli; katı ve baskıcı ise bireyde utangaçlık, içe kapanıklık, kendine güvensizlik görülebilir. Böyle durumlarda baba yeterli ve dengeli bir otorite değildir, iletişimi sevgi ve şefkat temellerine dayanmaz. Bu durumun aksine babasının yanında huzurlu ve güvenli hissedebilen birey, dış dünyayla olan ilişkisinde de güvenli ve başarılı olma şansını yakalar. Özgüven problemi yaşayan bir kişi de, bu problemin kaynağı olarak çocukluk yıllarında babasıyla olan ilişkisinin incelenmesi gerekir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma KAMA Fotoğraf
Uzm.Psk.Şeyma KAMA
Bursa
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şeyma KAMA'nın Makaleleri
► Kişilik Gelişiminde Anne ve Babanın Yeri Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
► Çocuğun Hayatında Babanın Rolü Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Çocuk Eğitiminde Babanın Rolü Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
► Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Çocuk Yetiştirmede Babanın Önemi Psk.Dnş.Gökçe YILDIRIM
► Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü Nedir? Psk.Zeynep CANBAŞ ÖZMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Babanın Ruh Dünyasındaki Yeri' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Romantic Conflict Kasım 2015
► Acaba Aşık Mısınız? Aralık 2014
► İdeal Partner Arayışı Kasım 2014
► Ayrılık Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:58
Top