2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke Kontrolü
YAZI #2295 © Yazan Uzm.Psk.Şeyma KAMA | Yayın Kasım 2014
Duygular; her insanda bulunması gereken ve aslında yokluğunun sağlıksız olduğu durumsal hallerdir. Öfke duygusu sağlıklı bir bireyde doğal olarak bulunur, fakat duyulan öfkenin şiddeti artar ve bu duygu sebebiyle yakıcı, yıkıcı davranışlarda bulunulur ise, yaşam kalitesi bozulabilir. Bunun yanında kişideki öfke, hem kendisine hem yakınındakilere hem de ilişkilerine zarar verebilir.

Duyulan öfkenin kaynağı dış ve iç sebepler olabilir. Örneğin; bir olay sonrasında öfke duyulabileceği gibi, olağan bir sürece verilen aşırı öfke tepkisinin kaynağı kişinin geçmişte yaşadığı travmatik durumlar ve o anların tekrar tetiklenmesi de olabilir.

Hayatımızda kaçamadığımız bazı sorunlar öfkeyi tetikleyen etmenler olabilirler. Öfke bazı durumlarda tek başına bir duygu değil, acı, hayal kırıklıkları gibi diğer duyguları da içeren fakat yüzeyde tek hissedilen bir his olabilir. Bu sebeplerle, kişinin yaşadığı öfke nöbetleri yanlış hedefe yönelebilir.

Öfkenin kaynağı, sebepleri ve öfkeyi tetikleyen durumlar bireysel psikoterapi sürecinde ayrı ve derinlikli bir biçimde değerlendirilir ve çözümüyle alakalı öfke kontrol yöntemleri üzerinde çalışılır. Sorun ile nasıl başa çıkılacağı araştırılır. Bu gibi durumlarda en az zararı getirecek bir çözüm yolu ve strateji belirlenmesi önemlidir. Çünkü bazı sorunlar çözümsüz olabilmektedir, çözümü olmayan durumlarda öfke krizleri yaşamak yerine yaşadığımız zararı ve olumsuz etkilerini azaltmak da sağlıklı bir yoldur. Ama her zaman bu çalışmanın temelinde öfkeyi anlamak yatar.

Öfkeyi şiddetli yaşamak ve hem bireysel hem de toplumsal zararlar vermek yerine; rahatlama ve farkındalık oluşturma, kişisel farklılıklara saygı duymayı geliştirme, soğukkanlı ve sakin iletişim kurma, başka seçenekler oluşturma ve çevreyi değiştirme gibi alternatif yollar bulmak daha sağlıklı sonuçlar doğurabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma KAMA Fotoğraf
Uzm.Psk.Şeyma KAMA
Bursa
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şeyma KAMA'nın Makaleleri
► Öfke Nedir? Öfke Kontrolü Mümkün mü? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Öfke ve Kontrolü Psk.Mesut KARTAL
► Öfke Kontrolü Psk.Namık ACAR
► Öfke Kontrolü Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN
► Öfke Kontrolü Pdg.Sedat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Öfke Kontrolü' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Romantic Conflict Kasım 2015
► Acaba Aşık Mısınız? Aralık 2014
► İdeal Partner Arayışı Kasım 2014
► Ayrılık Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:05
Top