2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tükenme Sendromu (Burnout Syndrome)
YAZI #233 © Yazan Psk.Ceyda ŞENEL | Yayın Aralık 2008
Tükendim artık! “Burnout Syndrome”

Gece gündüz demeden çalışıp durmak, hiç ara vermeden, hatta iş dışındaki zamanları bile işle ilgili şeyleri düşünüp sonra da neden kedimi bu kadar kötü hissediyorum sorusunu soranlar, bugün sizin iş kolikliğinizden bahsedeceğiz. Stresin ruhunuzda açabileceği büyük yaradan kurtulma adına neler yapmak gerekiyor anlatıp hiç olmazsa, bu yoğun iş stresinin de çaresinin olduğunu ve neler yapmak gerekiyor onları göreceğiz.

Sizin için başarının sınırı yok değil mi?

Yani hep daha fazlası var. Bir türlü doymak bilmiyorsunuz başarıya. Çok çalışıyorsunuz hatta haddinden fazla.. Fakat bir gün geliyor ve kendinizi hiç hissetmediğiniz kadar yorgun, bitkin tükenmiş ve dokunsalar patlayacak bir bomba gibi öfkeli hissediyorsunuz.
Ayrıca bir türlü geçmeyen baş ve göğüs ağrıları da çabası.

Sanki çevrenizde her şey ters gitmeye başladı ve siz bütün bu olan bitenlere bir anlam veremiyorsunuz değil mi? Aslında bütün bunların sebebi sizsiniz çevrede değişen bir şey yok. Sizin çevreyi algılayış şekliniz değişmeye başladı. Kısaca, bu yoğun stres altında tükenmeye başladınız diyebiliriz.

Aşağıdaki maddelerin çoğuna evet cevabı veriyorsanız, muhtemelen tükenme yolundasınız ve biran önce önlem almalısınız.

-Kolayca öfkeleniyor musunuz?
-Her geçen gün iş veriminiz düşüyor mu?
-Başınız her zamankinden daha çok ve sık ağrıyor mu?
-Gülme isteğinizi kaybettiniz mi?
-Mideniz ağrıyor mu?
-Kendiniz yorgun ve bitkin hissediyor musunuz?
-Daha alınganlaştınız mı?
-Normalden daha mı şüphecisiniz?
-Olaylara bakışınızdaki esnekliğiniz kayboldu mu?
-Daha mı kesin ve katı kurallar almaya başladınız?


Her şeyden önce kendinize bir plan yapmalısınız. Plan yapmak işin kolay kısmı bir de bu planı uygulamak gerekiyor. Yapılacak en doğru şey hedefler doğrultusunda kendinize ödüller koymanız.

Örneğin, bitirmeniz gereken bir projeniz mi var?

Eğer tamamlama tarihi belli değilse kendinize bir bitirme tarihi belirleyin.
Bu tarihe kadar bitirdiğinizde kendinizi ödüllendirin.
Örneğin uzun zamandır yapmak isteyip de bir şekilde yapamadığınız her ne varsa, onu yapın.
Paraşütle atlamak ya da bir tatil kasabasında hafta sonunu geçirmek bile olabilir.

Bir diğer öneri eğer bu planı uygulamakta zorlanıyorsanız nedenlerini araştırın ve bu nedenleri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapın. Bütün bunları yapmakta zorlanıyorsanız da bir profesyonelden yardım alabilirsiniz.

Başarı da olduğu gibi, hayatta bir çok şeyin sonu yok, çok para kazanabilirsiniz ya da daha güzel olma uğruna haftada bir estetik cerrahlarının kapısını çalıyor olabilirsiniz.

Hep daha fazlası var ama nereye kadar? Tükenme noktasını bekleyenlere sesleniyorum, dönüşü olmayan bir yola girmeden önce bir düşünün.

Gerçekten ihtiyacınızdan çoğunun size getirisi götürüsünden çok daha fazla olabilir mi acaba?
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ceyda ŞENEL Fotoğraf
Psk.Ceyda ŞENEL
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ceyda ŞENEL'in Makaleleri
► Tükenmişlik Sendromu (Burnout) Psk.Dnş.Havva BAYAR
► 2 Yaş Sendromu Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► 2 Yaş Sendromu Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ
► 2 Yaş Sendromu Var Mı, Yok mu? Psk.Ramazan ŞİMŞEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tükenme Sendromu (Burnout Syndrome)' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kompleksler Mayıs 2008
► Andropoz ve Panik Atak Nisan 2008
► Kişilik ve Dayak Nisan 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:05
Top