2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeterli ve Dengeli Beslenme Nasıl Olmalıdır?
YAZI #2331 © Yazan Dyt.Gülen Ecem KALKAN | Yayın Aralık 2014
Günümüzde artan enerji alımı ve günlük fiziksel aktivitemizdeki azalma beraberinde obezite ve obeziteye bağlı hastalıkları getirdi. Önemli olan kaslarımızı kaybetmeden yağ dokumuzda azalma sağlayarak kilo verebilmek. Peki sağlıklı bir şekilde nasıl zayıflanır?

İdeal kilo verimi haftada 0.5 kg- 1 kg arasında değişir.Bu kiloyu yağ dokusundan vermenin başlıca yolu 3 ana ve 2-3 ara öğünü atlamadan yapmaktır. Ara öğün yapmak hipoglisemilere bağlı (şekerin kanda ani düşmesi) ataklarınızın ve acıkmanızın önüne geçilerek ana öğünlerde aldığınız kalori miktarını daha aza indirgemenizi sağlar.
Yemeklerinizdeki yağı azaltmak diğer bir önemli faktör. Çünkü yağ en fazla kaloriye sahip makro besin ögesidir. Dışarıdan aldığınız yağı sıfırlamak ve yemeklerin içeriğindeki yağı da en aza indirgemek kilo vermenize yardımcıdır. Buna ek olarak pişirme yöntemleriniz de önemli.. Yağda kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine et/tavuk ve balıkları yağsız tavada ızgara şeklinde, haşlama ya da buğulama şeklinde tüketmeniz önem teşkil eder.
Şeker grubu da dikkat etmeniz gereken bir diğer grup. Özellikle basit şeker ve şeker ihtiva eden yiyecek ve içecekleri kilo verme sürecinde hayatınızdan çıkartmalısınız.

Öğünlerin içeriğini düzenlerken yeterli ve dengeli bir beslenme tabağı oluşturmak en çok dikkat etmeniz gereken husustur. Sadece belli bir besin grubunu tüketmek yerine her besin grubundan çeşitlendirerek tüketmek çok daha fazla önem arz eder. Çünkü diyet sadece kalori hesabı yaparak değil aynı zamanda protein, karbonhidrat ve yağdan oluşan makro besin ögelerinin belli orandaki bileşiminin sağlanmasıyla sağlıklı bir hal alır. Bunun yanında vitamin ve mineral dengesizliği yaşamamak için de tek tip beslenmeden uzak durmalısınız.

Dengeli bir tabakta et/tavuk/balık grubundan , süt-yoğurt grubundan, Ekmek ve tahıl grubundan ve sebze- meyve grubundan bir besin muhakkak bulundurulmalıdır. .

Her besin grubundan yeterli miktarda tüketerek, ara öğünlerinize uyarak ve günlük fiziksel aktivitenizi arttırarak sağlıklı kilo vermek mümkündür. Ancak diyetin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. Kilo veriminiz yavaşladığı zaman, dikkat etmenize rağmen kilo verimi sağlayamadığınızda ya da diyabet, hipertansiyon, böbrek yetmezliği gibi kronik rahatsızlıklarınız varsa diyetisyeninize başvurarak size özel bir beslenme programıyla bu süreci çok daha kolay atlatabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gülen Ecem KALKAN'ın Makale ve Yazıları
► Yeterli ve Dengeli Beslenme Nasıl Olmalı Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yeterli ve Dengeli Beslenme Nasıl Olmalıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kuşburnu'nun Yararları Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:58
Top