2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fast -Food Beslenme Alışkanlıklarının Zararları
YAZI #2332 © Yazan Dyt.Gülen Ecem KALKAN | Yayın Aralık 2014
Türk Dil Kurumu tarafından "ayaküstü hazır yemek" olarak çevirildi fast- food. Beslenme Ansiklopedisi isimli kitapta yapılan tanımı ise ilginç ve düşündürücü.." Yemeklerin sınırlı menüsü içinde kullanılır, kendilerine özgü üretim teknikleri vardır. "
Peki bu sınırlı menülerin bizlere olan etkileri nelerdir? Kendilerine özgü üretim tekniklerinden, pişirilme yöntemleri, saklama koşulları, raf ömürleri ve içeriklerindeki katkı maddeleri hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?

Fast- food 1950'lerde savaş sonrası fakir amerikan halkının dışarıda birşeyler yiyip eğlenebilmesini sağlayan bir olgu olarak ortaya çıkmış günümüze kadar da gittikçe yaygınlaşmış ve genç nüfus arasında neredeyse moda haline gelmiştir. Bu süre zarfında fast food restorant zincirleri tüm dünyaya yayılarak sayıca oldukça fazlalaşmış, fiyatlarını gittikçe arttırmış ve sadece bunlarla kalmayarak artan ihtiyaca yanıt olarak gittikçe menü içeriklerini de büyütmüşlerdir. Artan ihtiyaç derken nüfusun fazlalaşması, fast food'un artık çok çabuk ulaşılabilir olması yadsıyamayacağımız olgular ancak vücudun m2 alanına düşen kilo miktarının fazlalaşmasını da artan ihtiyaçtan saymalıyız elbette.
Fast - food un yaygınlaşmasıyla obezite prevelansının doğru orantılı olarak artması bu konuya değinmemizin temel sebebi. Bu iki olguyu ilişkilendiren hususlardan bahsedelim.
Fast- food türü yiyeceklerin sağlıklı bir öğünden farkları nelerdir?
1- Fast food yiyeceklerden oluşan bir menünün enerjisinin %50'si yağlardan gelir. Sağlıklı bir öğünde ise olması gereken yağ %25-30 civarındadır. Fast food yağ içeriği olarak da sınıfta kalmakta. Çünkü kızartma usulü pişirme yöntemleri kullandıklarından ötürü çok fazla trans yağ asidi vücudumuza girmiş oluyor. Bunun da kalp- damar hastalıkları riskini oldukça arttıran bir faktör olduğu artık bilinen bir gerçek.
2-Fast food olarak tüketilen bir öğünde posa içeriği yok denecek kadar azdır. Bununla birlikte basit şeker oranı oldukça yüksek, bunun yanında yağ içeriğine ve basit şeker oranına bağlı olarak da kalorisi oldukça fazladır.
3- Tuz içeriği oldukça yüksektir.
Örneğin; Bir fast- food restorant zincirinden yediğiniz klasik bir menünün kalori değeri 1071kkal. kadar , içeriğinde 72 gr. kadar yağ bulunuyor ve yaklaşık 1630 mg. kadar tuz barındırıyor. Dünya sağlık örgütüne göre ise kişiden kişiye göre değişse de ortalama olarak sağlıklı bir bireyin günlük alması gereken kalori miktarı yaklaşık 2000 kkal. , alması gerekn yağ miktarı 60 gr. 2400mg. 'dır.

Gün içerisinde işlerimizin yoğunluğuna, hızlı servisi olmasına , daha ucuz olmasına bağlı olarak tercih ettiğimiz fast food tipi beslenme alışkanlığı içerisinde de sağlıklı tercihler yaparak bu yeme düzenine bağlı kilo alımını durdurmamız mümkündür. Dışarıda hızlı bir şekilde tercih edebileceğimiz menüler
* Tam buğday veya çavdar ekmeğine yapılmış beyaz peynirli, mevsim sebzeli yağsız bir tost ;Ekmeğin içi çıkarılarak yapılmış ızgara tavuk, et veya balıkla hazırladığınız bir sandviç ve sandviçin yanında tükettiğiniz 1 porsiyon meyve veya 1 bardak ayran
*Etli/tavuklu/balıklı/beyaz peynirli bir salata yanında ihtiyacınıza göre yediğinin 2-3 dilim ekmek ve yanında ayran
*Yarım lavaş arasına yağsız et/döner bol salata

gibi hem hızlı servis edilen hem de kısmen daha sağlıklı olan öğünler de yaratmak mümkün.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gülen Ecem KALKAN'ın Makale ve Yazıları
► Fast Food Bağımlılığı Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
► Sağlıklı Fast-Food Olur mu? Dyt.Gizem ŞEBER
► Popüler Diyetler ve Zararları Dyt.Görkem MERCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Fast -Food Beslenme Alışkanlıklarının Zararları' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kuşburnu'nun Yararları Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:42
Top