2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sonbaharda Beslenme
YAZI #2352 © Yazan Dyt.Ayşe DURAN | Yayın Aralık 2014
SONBAHAR DİYETİYLE KIŞI RAHAT GEÇİRİN

Yazın neşesinden biraz uzaklaşıp yaprakların dökülmek için gün saydığı en güzel mevsimlerden bir tanesi olan sonbahara, Eylül ayı ile merhaba dedik. Tatil dönüşleri kimileri için pek memnun edici olmadı. Tatil öncesi bilinçsiz ve hızlı bir şekilde verilen kilolar tatil dönüşü hızlı bir şekilde alındı. Sonbahar ayı ile ruhunuzu ve bedeninizi dinlendirerek hem fazla kilolarınızdan kurtulun hem de kışı rahat geçirin.

SONBAHARIN EN ÖNEMLİ TOP 8 BESİN LİSTESİ

1. ELMA
Potasyum, magnezyum, A ve C vitaminlerinden oldukça zengin bir meyvedir. Lif oranı yüksek olduğu için ara öğünler için doyurucu bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda kabuksuz tüketildiği takdirde içinde bulunan pektin sayesinde ishali önlemeye de yardımcı olur. Günlük olarak sonbahar diyetimizde muhakkak bir tane taze elma yemeliyiz. Hem unutmayın ki elma cildi güzelleştirir.

2. ARMUT
Lif bakımından oldukça zengin olan armut, beslenme de önemli bir yere sahiptir. Özellikle hemoroid ve kabızlık sorunu çekenler için harika bir meyvedir. İçerdiği bol C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı savaşır. Aynı zamanda kollojen yapısı sayesinde de yaraların kolay iyileşmesini sağlar.

3. CEVİZ
Özelikle omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan ceviz çocukların sabah kahvaltısında bulunması gereken önemli bir besindir. Antioksidan özelliğe sahip olan ceviz sinir siteminin güçlendirir, kardiyovasküler hastalık riskini azaltır. Aynı zamanda E ve K vitaminlerinden de zengindir. Günde 2 tam ceviz tüketmek yeterlidir.

4. KEREVİZ
Yorgunluk hissiniz varsa, haftada 2-3 gün kereviz tüketin. Stres hormonlarını azaltır, kolesterolü düşürür, diüretiktir (idrar söktürücü), C vitamini yönünden zengin olduğu için bağışıklığı güçlendirir vücudu daha dirençli hale getirir, enerji verir, kalp ve damar hastalıklarına önerilir, yağ yakımını hızlandırır. A, B1, B2, B6, E, K vitaminlerinden zengindir. Aynı zamanda fosfor, potasyum, çinko ve demirden de zengindir. 150 gram kereviz 27 kaloridir.

5. ISPANAK
Betakaroten, C vitamini, alfa lipolik asit, glutation gibi antioksidanlar sayesinde vücuda enerji ve dinçlik verir, bağışıklık sistemini güçlendirir. . Düzenli olarak sofralarda bulundurulduğu takdirde içerdiği K vitaminin sayesinde kalp damar hastalıkları görülme riskini azaltır. Klorofilin aflatoksine bağlı olarak karaciğer kanseri oluşma riskini azaltır. Haftada 3-4 gün özellikle çocuklar için öğünlerinde bulunması gerekir. Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı ve hassas yapraklara sahip sebzeler çok fazla pişirilmemelidir, alırken yaprakların düzgün olmasına dikkat edin.

6. KABAK
B1, C vitamini, potasyum, fosfor ve çinkodan zengindir. Kabak da diğer besinler gibi lif açısından zengin bir besindir. Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler. Konsantrasyonu artırır. Okul çocuklarının sabah kahvaltılarına közlenmiş olarak konulabilir.
7. PIRASA
Lif bakımından zengin olan pırasa, A, C, K, vitaminlerinden, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyumdan da oldukça zengindir. Bağırsakları yumuşatır ve kabızlığa iyi gelir. Vücudun direncini artırır. Anne sütünü artırır. Damarları korur. Böbrek ve kalp sağlığı içinde oldukça faydalı olan pırasayı sofralarınızdan eksik etmeyin.

8. SARIMSAK
Doğal antioksidandır. Karaciğer dostudur ve kanı temizler. Kanserden koruyucudur. A, B, C ve E vitaminlerinden zengindir. Gribal enfeksiyonları önleyici özelliğe sahiptir. Vücuttaki parsak kurtlarını düşürür. Kolesterol düzenleyici özelliğine de sahip olan sarımsağı günde 2 diş olarak tüketilmesi sağılığınız için yararlı olacaktır.



Sonbahar Diyeti İçin Yoğurtlu Kereviz Tarifi:
(330 kalori)

Malzemeler
1 tane orta boy kereviz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tam ceviz
4 yemek kaşığı az yağlı yoğurt
1 tatlı kaşığı dövülmüş keten tohumu
Kurutulmuş maydanoz, nane
Taze dereotu

Yapılışı: Öncelikle kerevizin kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin. Tavaya aldığınız rendelenmiş kerevizleri 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile 5 dk çevirin. Hafif soğuduktan sonra servis tabağınıza alın. Ayrı bir kapta yoğurdu, keten tohumunu, kuru nane ve maydanozu karıştırın. İçine elinizle parçaladığınız cevizleri ve minik minik doğradığınız dereotunu da ekledikten sonra yoğurtlu karışımı da kerevizlerinizin üzerine dökün. Afiyet olsun.


DİYETİSYEN AYŞE DURAN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe DURAN Fotoğraf
Dyt.Ayşe DURAN
Antalya
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe DURAN'ın Makale ve Yazıları
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Mesude EVİRGEN
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Ferin BATMAN
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Sonbaharda Beslenmeye Dikkat Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Sonbaharda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okul Çağında Beslenme Aralık 2014
► Gluten Enteropatisi Aralık 2014
◊ Diyabette Beslenme Aralık 2014
◊ Yaza Fit Girin Aralık 2014
◊ Yaz Detoksu Aralık 2014
◊ Sınav Öncesi Beslenme Aralık 2014
◊ Kilo Almak İçin Öneriler Aralık 2014
◊ Anoreksiya Nervoza Aralık 2014
◊ Kış Beslenmesi Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:01
Top