2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaza Fit Girin
YAZI #2355 © Yazan Dyt.Ayşe DURAN | Yayın Aralık 2014
Uzun zamandır kendi çabalarınızla diyet yapıyorsunuz, açlıktan geceleri uyuyamıyor uykunuzu kâbusa çeviriyorsunuz ama bir türlü zayıflayamıyorsunuz…
Malum yaz günlerine de sayılı günler kaldı. Hatta son zamanlarda havaların sıcaklığı o kadar arttı ki, yazlık kıyafetlerimizi dolabımıza yerleştirdik bile. Yaz ayı demişken ilk aklımıza güneş, kum ve deniz üçlemesi gelir. O zaman tatile fit girmeye ne dersiniz?

TEMEL MADDE: BEDENEN ve RUHEN KENDİNİZİ ZAYIFLAMAYA HAZIR HİSSEDİN

1. Hemen bugünden itibaren kendinize bir yeme planı oluşturun ve diyet günlüğü oluşturun. 3’ er saatlik periyotlarla kendinizi beslemeniz lazım. Bu sayede iştah kontrolünüzü sağlamış olursunuz. Her güne zinde kalmak için, erken saatlerde uyanın ve kahvaltınızı yapın.

Evde bir canlı olsa nasıl onun üzerine titreriz. Yemesinden, içmesinden, giyiminden her şeyi ile ilgileniriz. Velhasıl iş kendimize gelince pek umursamayız. Artık kendinize çeki düzen vermenin tam vakti geldi. Ne dersiniz?

2. Kendinizi motive edin. Siz kendinizi motive edemezseniz kimse edemez. Aklınızın bir ucundan sürekli ‘ Ben kesinlikle zayıflamam. Ne yaparsan yapayım zayıflayamadım.’ gibi sorular geçmeye devam etmesin. Kendinize hedefler koyun. Mesela ‘ Bu ayın sonuna kadar 5 kilo vereceğim’ gibi. Çoğu kişi mükemmeliyetçi bir kişiliğe sahiptir. Bir gün diyetini bozduysa ‘ Aman bir kere bozdum artık diyetimi, ben bu gidişle asla zayıflayamam. Diyeti artık bırakıyorum’ gibi düşüncelere sahiptir. İşte bunun tek nedeni mükemmeliyetçi olmaktır. Bunun yerine daima olumlu cümleler düşünün. Etrafınızda ki kişilerin size karşı tutumları da çok önemlidir. Etrafınızda motivasyonunuzu düşüren insanlar varsa bir süre uzak durmakta fayda var.

3. Güneş ışınlarından faydalanın. Güneş ışınları biliyorsunuz ki en önemli D vitamini kaynağıdır. Kol ve bacaklarınızın güneş alması kemik erimesi riskinizi azaltacaktır. Doğru zamanda, günde 20-25 dakika güneş ışınlarından faydalanmanız yeterli olacaktır.

4. Sıvı tüketiminizi artırın. Günde en az 2,5-3 litre su tüketin. Yaz aylarının gelmesiyle vücuttan ter ile de sıvı atımı olur. Bunun için sıvı tüketiminizi artırmanız gerekli. Boş kalori olarak gördüğümüz asitli içeceklerden uzak durun! Özellikle çocukların asitli içecek tüketmemesi gerekli. Midenizde boş bir hacim kaplar, düzensiz beslenmenize neden olur. Hem de kilo kontrolünüzü sağlayamazsınız.

5. Maden suyu tüketin. Yazın su kaybını önlemenin bir yolu da maden suyu tüketmektir. Maden suyu; kalori içermediği için hem diyetinizi destekler, hem de tokluk hissi vereceğinden gün içinde kendinizi bitkin ve yorgun hissetmenizi engeller. Özellikle yaz aylarında ter ile atılan su ve minerallerin kaybını telafi etmek için maden suyu güzel bir tercih olacaktır. İçeriğindeki zengin mineral değerleri ile vücudunuzun zinde kalmasına ve gün içinde kaybettiğiniz su kaybını en aza indirerek kendinizi daha dinç hissetmenize yardımcı olur. Tüketeceğiniz maden suyu sade olsun.


6. Hareket edin, hem zinde hem formda kalın. Ne demiş atalarımız ‘’ Nerde hareket, orda bereket’’. Kalp sağlığınız için, kemik mobilizasyonunuzu sağlamak için hareket edin! Ağır sporlar yapın demiyorum. Günde 45 dakika düzenli olarak yürüyüş yapsanız bile faydasını göreceksiniz.

7. Tuz ve yağ tüketiminizi azaltın! Tuz tüketiminiz günlük 5 gramı aşmaması gerekli. Çok tükettiğiniz zaman hipertansiyon başta olmak üzere, şişkinliğe ve kalp-damar rahatsızlıklarına neden olur. Et yemekleri pişirirken ekstradan herhangi yağ eklemeyin. Sebze yemeklerinde 1 kiloya 2 yemek kaşığı dolusu zeytinyağı yeterli olacaktır.

8. Paket ürünlerden uzak durun! Hazır gıdaların içerisinde tuz veya şeker oranı yüksek miktarda bulunur. Her ne kadar katkı maddesi yoktur yalanına yıllardır inandırmaya çalışsalar da hazır gıdaların çoğunda katkı maddesi bulunuyor. Mecbur kalmadıkça hazır ürünleri kullanmayın. Aldığınız vakit etiket okumayı çok iyi bilin. Son kullanma tarihinden içeriğinde bulunanlara kadar incelemeniz gerekli. Özellikle kalorisine de dikkat edin.

9. Yemekleri yavaş yavaş, iyi çiğneyerek yiyin. Yemekleri hızlı yediğiniz vakit sindirim zorlaşır ve hazımsızlık oluşur. Beyne 20 dakika sonra doydum sinyali gider. Yemeklerinizi küçük lokmalar şeklinde, çatalla ya da yemek kaşığı yerine tatlı kaşığı ile yiyebilirsiniz. Bu da ufak bir tüyo olsun.

10. Günlük 5-7 porsiyon sebze, meyve tüketin. Ara öğünlerde tatlı ihtiyacınızı bastırmak için meyve salataları yapabilirsiniz. Özellikle ananas ve mor meyvelerin yağ yakıcı özelliği vardır. Yaptığınız meyve salatalarına yoğurt da ekleyebilirsiniz. İsterseniz dondurucuda dondurursunuz. Bu tariflere çocuklarda bayılıyor.

11. Güzel düşünün, planlı yaşayın, mutlu beslenin, hareket edin, bereket bulun, bu yaz en fit siz olun.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe DURAN Fotoğraf
Dyt.Ayşe DURAN
Antalya
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe DURAN'ın Makale ve Yazıları
► Yaza Formda Girin Dyt.Meryem BORAN
► Yeni Yıla Kuvvetli Bir Bedenle Girin Dyt.Berrin YİĞİT
► Yaza Formda Girme Yolları Dyt.Ekin ALTIN
► 5 Adımda Yaza Daha Fit Girebilmek Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Yaza Formda Girmenin Yolları Dyt.Serpil TARMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaza Fit Girin' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okul Çağında Beslenme Aralık 2014
► Gluten Enteropatisi Aralık 2014
◊ Diyabette Beslenme Aralık 2014
◊ Yaz Detoksu Aralık 2014
◊ Sonbaharda Beslenme Aralık 2014
◊ Sınav Öncesi Beslenme Aralık 2014
◊ Kilo Almak İçin Öneriler Aralık 2014
◊ Anoreksiya Nervoza Aralık 2014
◊ Kış Beslenmesi Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:40
Top