2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diva Dergisi Temmuz 2013 Sayısı
YAZI #2371 © Yazan Dyt.Ebru AYTEKİN | Yayın Aralık 2014
Diva Sağlık - Sağlık'la Kalın - Ebru Aytekin (Diyetisyen) - Bir Parçacık Yiyebilir Miyim? - Zayıflarken Miktar Belirterek Yiyin - Dondurmalı Zayıflama Diyeti Örneği - Şeker Hastaları Dondurma Yiyebilir Mi?

Bir Parçacık Yiyebilir Miyimmmmm

Çocukken ya da hayatınızın bir köşesinde birçok kez duyduğumuz bu bilmeceyi hatırlamak zor olmasa gerek..

Dünyanın ve Türkiye’de en çok sevilen tatlılarından olan dondurma, geçmişte buza eklenen şarap, ezilmiş meyveler, bal, şerbet gibi katkı maddeleri eklenerek kullanılırken günümüzde pek çok değişik aroma ve katkı maddesine sahip çeşitli gıda maddeleri ile birleştirilebilen ( bisküvi . çeşitli hamur tatlıları) bir tatlı haline gelmiştir.

İlk dondurma imalatının ne zaman, nerede ve kimler tarafından yapıldığı hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte bazı kaynaklarda dondurma ile tanışan ilk ırkın Çinliler olduğu tahmin edilse de ilk dondurma yapım öyküsünün kahramanı Romalılar.

Roma imparotoru Neron, savaşçılığıyla olduğu kadar boğazına düşkünlüğü ile de tanınırmış. Gladyatör dövüşlerini seyrederken, kendisine lezzetli yiyecekler sunan çeşnibaşlarını ödüllendirirmiş. Çeşnibaşlarından biri, bir gün dağın zirvesinden topladığı karları bir kaba sıkıştırarak doldurmuş. Üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları dökerek, imparatora sunmuş, Nerobn, o güne kadar hiç tatmadığı bu yiyeceği çok sevmiş. Ertesi gün de köle ordusunu kar toplamaya göndermiş. Karın üzerine bal ve ezilmiş meyve döktürerek, tarihin ilk dondurmasını hazırlatmış.
Dondurmanın esas yapısını süt oluşturur.
İçeriğinde protein ve karbonhidratın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleriyle kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunur. 100 gram sütlü dondurmada ortalama 148 mg. kalsiyum, 115 mg. fosfor, 63 mg. sodyum, 181 mg. potasyum, 0.1 mg. demir, 440 IU A vitamini, 0.21 mg. E vitamini, 0.21 mg. B2 vitamini ve 0.1 mg. niasin vardır. Ayrıca un ve şekerden yapılan diğer hamurlu tatlılara oranla çok daha düşük kalorili ve besleyicidir.. Sütten hazırlanmış dondurma yüksek kalsiyum içeriği sayesinde çocuklarınızın kalsiyum gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olur.

Dondurma(100g) Çikolata(100g) Baklava(100g) Sütlaç(100g)
Karbonhidrat(g) 25 58 60 20.3
yağ (g) 6.6 35 19 6
protein(g) 3.6 5 4 7
enerji(kcal) 176 545 427 238




Etiket bilgilerine baktığımız zaman; dondurma, diğer tatlılarla kıyaslandığında az kalorili ve besleyici bir seçimdir.
Zayıflarken tüketin ama miktar belirleyin!!

Dondurmanın kilo yapması; günlük tüketilen kalori miktarı ve harcanan enerji miktarı ile ilişkilidir.Kilo kontrolüne önem veriyorsanız istediğiniz dondurmayı tüketebilirsiniz ama diyetisyeninizin tavsiyesine uyarak enerji dengesini sağlayacak şekilde miktar belirleyin. Eğer sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız, egzersizinizi yapıyorsanız; fazla miktarlarda olmamak kaydıyla dondurma tüketmenizde hiçbir sakınca yoktur.

Light olarak üretilen dondurmaları da tercih edebilirsiniz. Böylece yağı ve şekeri azaltılmış, daha düşük kalorili bir seçim yapmış olursunuz. Fakat nasıl olsa light dondurma tüketiyorum diye, üstüne ne kadar çok çikolata sos, krema, fındık parçacıkları ilave edilirse masum gözüken dondurmanızın kalorisini daha çok artırmış olursunuz.

Sağlık için risk oluşturmasın !!

Dondurmayı tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış olmasıdır. Süt mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Bu nedenle çok kolay bozulur ve sağlığa aykırı bir duruma gelir. Açıkta satılan dondurmaları güvenilir yerlerden almaya dikkat eidn. Ayrıca dondurmanın içinde buz kristallerinin olması kurallara uygun üretilmediğinin göstergesidir. Buz kristalleri, boğazı çizerek enfeksiyonlara da neden olabilir.

Ambalajlı ürünlerde; ambalajın ve şeklinin bozulmamış olmasına dikkat etmek ve son kullanma tarihlerine bakmak hem kendi sağlığınız hem de çocuğunuzun sağlığı için gereklidir.

Şeker hastaları dondurma yiyebilir mi?
Şeker hastası olanlar dondurma yiyemez diye bir yaklaşım olmamalı.. Miktarı ve kalorisi fazla olmamak şartıyla diyetlerine uygun tatlandırıcı ile yapılmış dondurma yiyebilirler.Böylece sevdiğiniz tatlardan vazgeçmemiş olursunuz..
Dondurmalı Zayıflama Diyeti Örneği
Kalsiyumdan zengin besinler aynı zamanda zayıflamaya da yardımcı olacağı için sütten hazırlanmış dondurmayı ara öğünde tatlı seçeneği olarak kullanıyoruz.

Sabah
1 çay bardağı lor, 1 yumurta ile hazırlanmış dereotlu ya da kırmızı ve yeşil biberli omlet. Bir dilim çok tahıllı ekmek, domates, salatalık

Kuşluk: 2 tam ceviz + kabuk tarçınlı yeşil çay

Öğle
Bir kepçe çorba, 6 yemek kaşığı sebze yemeği, cacık, salata

İkindi
100 gram dondurma

Akşam
ızgara balık veya haşlanmış baharatlı tavuk göğsü, bir dilim çok tahıllı ekmek, salata

Gece
1 adet meyve

Taze Meyve Dondurması
Yarım kilo vişne
Yarım kilo limon

Limonun kabuklarını soyup blenderdan geçirin. Vişneyide aynı işlemden geçirip hepsinin posalı halini ayrı ayrı kaplara alın. Ardından donduracağınız kalıplara dökün ve buzdolabına kaldırın.15-20 dk sonra spatulaları ortasına koyun ve donmaya bırakın. İstediğiniz zaman çıkartıp servis yapabilirsiniz. Dilerseniz içine biraz bal veya pekmez ilave edebilirsiniz.

Bol tatlılı günler
Diyetisyen Ebru Aytekin
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ebru AYTEKİN'in Makale ve Yazıları
► 2013’de Diyet Yapmak Yok !! Dyt.Merve TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diva Dergisi Temmuz 2013 Sayısı' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Diva Dergisi-Mutlu Diyet Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:22
Top