2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diva Dergisi - Unutuyor Musunuz?
YAZI #2374 © Yazan Dyt.Ebru AYTEKİN | Yayın Aralık 2014
UNUTUYOR MUSUNUZ ?

Unutkanlık birçoğumuzun günlük dertlerinin başında gelmekte. Yaşamınızı zorlaştıran bir düzeyde ise, bu durumla baş etmek için öncelikle unutkanlığınızın nedenlerini doğru saptamak gerekir.
Hafıza kaybının kolayca gözden kaçan nedenlerinin başında aşırı unlu ve şekerli gıda tüketimi sonucu oluşan metabolik sendromda görülen şeker düşüklüğü (hipoglisemi) ve çoğu kez sinsi seyreden tiroid hormonu yetersizliğidir. (hipotroid)

Hipogliseminin belirtileri(şeker düşüklüğünde belirtiler)
*Bilinç bulanıklığı, koma
*Huzursuzluk
*Görme bozukluğu
*Garip davranışlar
*Başağrısı, titreme,terleme, çarpıntı
* UNUTKANLIK

Tiroid hormonu hafıza ve öğrenmeden sorumlu beyin bölgelerinin (özellikle hipokampüs) yapı ve fonksiyonunu etkiler. Tiroid hormonu ayrıca beyin hücrelerinin metabolik hızını ayarlayan enzimleri de uyarır. Geçici hafıza kaybı tiroid hormonu yetersizliğinin (hipotiroidi) en klasik bulgularından biridir.

Hipotiroidi belirtileri( tiroid hormonu yetersizliğinde)
*Uykuya eğilim
*Tansiyon düşüklüğü
*Nabızda yavaşlama
*Terleme azlığı
*Soğuğa tahammülsüzlük
*Kolay yorulma, bitkinlik
*Reflekslerde azalma
*UNUTKANLIK

Eğer hipoglisemi ve hipotiroidi gibi sağlık sorunlarınız varsa unutkanlığınızın büyük ölçüde sebebi olabilir. En yakın zamanda doktorunuza danışın.

B12 Vitamini ile Unutkanlıktan Korunun

B12 eksikliğinin en belirgin özelliği unutkanlık olup, hafızanın zayıflamasına, el ve ayakların uyuşmasına neden olabilir. Çocukların zeka düzeylerinde düşüklük, aynı zamanda konuşma ve yürümede gecikmede de etkili olabilir.
Yetersizliğinde vücut yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmadığı için yeterli miktarda sağlıklı alyuvar yapamaz. Vücudunuza oksijen taşıyacak yeterince alyuvar yoksa kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz.. Aynı zamanda sinir hasarı, nörolojik sorunlar (depresyon) ve sindirim sistemi problemleri gibi başka komplikasyonlara da yol açabilir.
Sürekli tek tip diyet yapanlarda, vejetaryen beslenenlerde, yaşlılarda, emilim bozukluğu hastalıklarında, doğum kontrol hapı ve bazı ilaçların kullanımında, pankreas yetersizliğinde, bağırsak parazitleri ve bakterilerin varlığında B12 yetersizliği görülebilir.

Unutkanlık, dikkat dağınıklığı, halsizlik ve ileride karşılaşılabilecek daha ciddi problemlerin engellenmesi için B12′den zengin besinlerin ihmal edilmemesi ve 6 ayda bir mutlaka B12 düzeyinin ölçülmesi gereklidir.

Hayvansal kaynaklı besinler iyi birer B12 vitamini deposudur. Kırmız et, tavuk, balık, deniz mahsulleri, yumurta, peynir, süt ve yoğurt günlük beslenmenizde uygun miktarda yer almalıdır.

Pişirme teknikleri besinlerdeki B12 miktarını azaltabilir. Et pişirirken ızgara veya mangal yerine fırında, haşlama tercih edin.

Öneriler

• Fiziksel sağlığınıza özen gösterin.
Birçok fiziksel hastalık ve/veya kullandığınız ilaçlar zihinsel işlevlerinizi etkiliyor olabilir. Doktor önerisi olmadan reçeteli ya da reçetesiz hiçbir ilacı kullanmayın. Doğal ya da zararsız diye kullanabileceğiniz bazı bitkisel ürünlerin beyin hücrelerine zarar verebileceğini, zihinsel işlevleri bozabileceğini unutmayın.
• Hafızanızı kuvvetlendirici Omega 3, Çinko ve B12 vitamininden yeterli miktarda tüketmeye dikkat edin.

• İyi ve kaliteli uyku uyuyun. Uykusuzluk tüm zihinsel işlevlerinizi olumsuz etkiler.

• Her gün egzersiz yapın. Düzenli egzersiz için vakit bulamıyorsanız, okul ve iş saatlerinde fiziksel olarak daha aktif olmaya, kısa mesafelerde taşıt kullanmamaya çalışın.

• Alkolü azaltın. Düzenli ve/veya yüksek miktarda alkol ve madde kullanımı zihinsel işlevlerinizde geri dönüşü olmayan bozulmalara neden olur.



Sağlıklı Günler
Diyetisyen Ebru Aytekin
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ebru AYTEKİN'in Makale ve Yazıları
► Sebze Yemeyi Sevmiyor Musunuz? Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Diva Dergisi - Unutuyor Musunuz?' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Diva Dergisi-Mutlu Diyet Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:39
Top