2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dünyayı Kurtarmak
YAZI #2394 © Yazan Uzm.Psk.Huriye TAK | Yayın Ocak 2015
İşte bazıları da hep dünyayı kurtarır.
Dünyayı kurtaranların, kendini kurtarmaktan hep korkanlarla aynı kişiler olduğunu görme ihtimaliniz yüksek.
Kendini kurtarmak arzusu suçluluk hissettirir bazılarına.
Kendini kurtarma=bencillik kodlaması yüzünden belki.
Belki bencillik=kötü kodlamasından.
Bencillik arzusu=kötü insan kodlamasından belki de.

Ama kontrolün hiçbir zaman bende olmadığını her seferinde ispatlayan bir çalışma tarzı var insan doğasının. Hani bencil olmayacağım, kendimi kurtarmak gibi bir arzum olamaz derken sen, bir bakmışsın içinde olduğun dünyayı kurtarmak için çılgınca bir çaba içindesin. Dolaylı yoldan kurtarıyorsun yani kendini, ohh!

Aslında özünde evrimciler de bunu söyler, derler ki insanın hayatta kalması ekosistemin devamlılığı ile olduğundan, canlının her yaptığı kendi için, kendi varoluşu için. O zaman tersine bir okumayla dünyaya, doğaya acımasızca davrananların; kendiyle büyük bir savaş içinde olduğunu, kendini cezalandırmaya çalıştığını da çıkarırım burdan da, çok da toptan hüküm vermeyeyim hadi.
Vermedim.

Varoluşçular da işin varolma kısmından tutar. Bir başkasına yardımda, onun iyilik hali üzerinden varlığını devam ettirir insan.
Pragmatis (sözde) sipirtüalistler; yaptığın iyilik seni hayatta tutar, cennete götürür gibi söylemlerle ruhla ilgili olanla maddeyi bir tutayım derken, ruhaniyi maddiye indirgeyiverirler.

Adler falan da öyle diyor işte, yapamayış/yetersizlik/aşağılık/muhtaçlık hissinin dış dünya üzerinden tatmin çabası...vs. Kendini kurtamayışını kendsi gibi gördüğü acizleri kurtararak telafi eder/miş insan.

Sıkıldım.
Yani demek istiyorum ki, her şey 'ben'le ilgili. Kaçamıyorsun 'ben'inden.
Bir tanışıp yüzleşmek lazım.
Sonra terbiye edersin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Huriye TAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Huriye TAK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Huriye TAK'ın Makale ve Yazıları
► Dünyayı Algılama Biçimimiz Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dünyayı Kurtarmak' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Terapi İçin Bir Eleştiri Aralık 2013
◊ Öfke ve Psikodrama Ocak 2015
◊ Küfür ve Değişim Ocak 2015
◊ Süreklilik Ocak 2015
◊ Endişe Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:32
Top