2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Kıskançlığı
YAZI #2404 © Yazan Uzm.Psk.Derya OĞUZ SARIALP | Yayın Ocak 2015
Kardeş Kıskançlığı

Kardeş kıskançlığı oldukça doğal bir duygudur. Her çocuk yeni doğan kardeşini az da olsa kıskanır. Kardeş kıskançlığı genelde aileye yeni bir bebek katıldığı zaman kendini gösterir. Bazı durumlarda küçük çocuğun büyük olanı kıskandığı da görülebilir. Kardeş kıskançlığı olumsuz bir duygu olup zamanla yerini davranış bozukluğuna bırakabilir. Davranış bozukluğu halini aldığında da en başta ana baba yaklaşımının önemi gelmekle birlikte çevrenin ona karşı yaklaşımı da oldukça önemli rol oynar.


Çocuklar Kardeşlerini Kıskandıklarında Nasıl Davranırlar?


Bebek gibi davranmaya başlayabilirler yani bir nevi bebeklik yaşantılarına geri döndükleri görülebilir. Altını ıslatma, bilinçli olarak altını kirletme davranışı, bebek gibi konuşma, parmak emme ve benzeri davranışlarla kendini ele verir. Anne-babadan daha önce hiç istemedikleri şeylere yönelebilirler. ‘’Benim de altımı bağlayın, ayağınızda sallayın, benim yemeğimi de annem yedirsin’’ gibi. Gün içinde ve geceleri aşırı sinirli, huzursuz görünebilirler ve sakinleşmede zorlanırlar. Çevrelerindeki insanlara zarar vermeye çalışarak, tekme atarak hırslarını ve öfkelerini boşaltmaya çalışabilirler.
Uyku düzenleri bozulabilir. Uyku saatlerine itiraz edebilirler. Rüya gördüklerini, çişlerinin geldiğini, korktuklarını söyleyerek anne-babayla yatmak isteyebilirler.
Fiziksel bir rahatsızlığı olmadığı halde karınları ağrıyabilir, mideleri bulanır, hatta bazı çocukların ateşlerinin çıktığı görülebilir.

Bazı çocuklarda bu dönemde içe dönme davranışları da gözlenmektedir. Sessizleşme, içine kapanma gibi. Anne-babalarına "Artık beni sevmiyorsunuz, onu daha çok seviyorsunuz" gibi isyanlarda bulunabilirler. Eve yeni gelen kardeşle hiç ilgilenmeyebilirler. Evde kardeşi hiç yokmuş gibi davranabilirler. Annenin bebekle ilgilenmesini engellemek için ellerinden geleni yaparlar. Alında kendisinin tek başına rahatlıkla yapabildiği giyinmek, yemek yemek gibi işlerde bile anne-babadan yardım isteyebilirler. Ondan yapılmasını istediğiniz işleri bilerek ve isteyerek geciktirirler.
Sık sık kardeşlerine olan öfkelerini dile getirebilirler. "Bu ne zaman gidecek, bu hiçbir şey bilmiyor, benimle oynamıyor bile" gibi. Çevrelerindeki hayvanlara eziyet edebilirler. Kedinin kuyruğunu çekip, akvaryumdaki balıklara yabancı madde atmak gibi. Yeni doğan kardeşin canını yakabilirler, ona zarar verebilirler. Isırmak, burnunu sıkmak, çimdiklemek, itmek ya da kucağından düşürmek ve hatta bazen boğmaya çalışmak gibi.


Çocuklar büyüdükçe kardeşleriyle alay etmek, onunla oyun oynamamak, oyuncaklarını paylaşmamak, her fırsatta kavga çıkarmak, yalana başvurmak, küfür etme gibi davranışlarla da kıskançlıklarını gösterebilirler.

Bu aşamada çocuğa yaklaşım esnasında kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durum da şu ki; çocuğa asla ‘’kim başlattı’’ gibi bir soru sorulmamalıdır. Çünkü olayı kimin başlattığını öğrenmeye çalışmak çocukların birbirini suçlamasına neden olur.



Her bir çocuğun kavganın çıkmasında katkısı olduğu vurgulanarak sonuçlarına ortak şekilde katlanmaları sağlanmalıdır.



Kardeşler arasındaki kıskançlık ve geçimsizlik ne kadar yoğun olursa olsun birbirlerinden ayrı kaldıklarında çok özlerler. Bu durum, ilişkilerinin bazen çok bozuk olduğunu düşünseniz de aslında birbirlerini çok sevdiklerini açıklar.



Kardeş kavgasına neden olan zaman ve ilgi konusu ortadan kaldırılamayacağına göre çocuklara kavga etmeyin demek çok etkili değildir. Bunun yerine çocuklara 'Ne kadar iyi anlaşıyorsunuz' gibi cümleler kullanmak çocuğu cesaretlendirir ve sizin övgünüzün hakkını vermeye yönlendirir. Ayrıca çocuğun daha çok küçükken paylaşmayı öğrenmeye başlaması kardeşi olduğunda çok fazla bocalamasını engelleyecek, paylaşamamaktan doğan çatışmaları azaltacaktır.

Bu çaba içindeki çocuğa anne-babanın olumlu yaklaşımı ve psikolog yardımı, kardeş kıskançlığının etkilerini azaltmada çok önemlidir.

Psikolog Derya Oguz
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Derya OĞUZ SARIALP Fotoğraf
Uzm.Psk.Derya OĞUZ SARIALP
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Derya OĞUZ SARIALP'ın Makale ve Yazıları
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elçin BOZ ORHAN
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elif Can ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kardeş Kıskançlığı' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:42
Top