2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Metabolizma Hızı Üzerine
YAZI #2418 © Yazan Dyt.Muhammed ŞAHİN | Yayın Şubat 2015
METABOLİZMA HIZI ÜZERİNE
Vücudumuz kendi büyüklüğüne göre hacmine göre çalışan bir metabolizma hızana sahiptir. Metabolizma hızı vücudun büyüklüğünün yanısıra yaş, cinsiyet, kas kitlesinin miktarı, fiziksel aktivite yapılıp yapılmaması ve diyetin bileşimine bağlı olarak değişebilir. Metabolizma hızı tüm bu saydıklarımdan dolayı kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Görüldüğü üzere metabolizma hızını etkileyen bir çok faktör var buradan şunu kesinlikle söyleyebiliriz metabolizma hızı öyle pat diye yükselen pat diye alçalan bir şey değildir. Burada vermek istediğm mesaj şu; metabolizma hızını artıran herhangi bir besin tükettiğimizde öyle hemen bizim yağlarımızı yakıp zayıflamamızı sağlamaz. Bu nedenle yukarıda saydığım değişkenlerin hepsini göz önünde bulundurup düzenli, istikrarlı ve kalıcı şekilde zayıflama yolunda ilerlemeliyiz.
Sıklıkla duyarız; benim metabolizmam çok yavaş ondan kilo alıyorum, benim metabolizmam hiç çalışmıyor, benim metabolizmam bozuk kiloluyum gibi gibi örnekleri çoğaltabiliriz.
Peki nedir bu metabolizma, ne işe yarar?
Metabolizma çok kısa ve net bir tanımla şudur; vücutta gerçekleşen tüm reaksiyonlar sindirim, onarım, yapım, yıkım faaliyetlerinin toplamına metabolizma denir. Hormonlarımızdan tutunda beslenme şeklimiz, yaşımız, cinsiyetimiz, yaptığımız egzersiz gibi bir çok şey bunun hızını etkileyebiliyor. Esasen baktığımızda metabolizma yaşamaktır da diyebiliriz. Metabolizma hızı ile karıştırılan bir durum var onu da hatırlatmak isterim barsaklarımızın çalışma hızı, aslında barsaklarımızın çalışma hızı da metabolizma hızımızın bir parçasıdır ama tamamen metabolizmamız veya metabolizma hızımız değildir.
Size bu yazımda metabolizma hızının ne olduğunu anlatmaya çalıştım yazımın devamında ise metabolizma hızını beslenme açısından ele alacağım yani onu olumlu etkileyen besinler ve olumsuz etkileyen besinleri anlatacağım ondan sonrasında ise seçim size ait isterseniz doğru besinleri seçerek hızlı bir metabolizmaya sahip olursunuz isterseniz tam tersine.
İşte metabolizma hızını olumlu etkileyebilecek besinler ve uygulamalar:
Yeteri kadar su içmek (çünkü her şey su içinde gerçekleşir)
Yeteri kadar ve kaliteli uyku
Yeteri kadar egzersiz
Tüm taze ve mevsiminde tüketilen sebzeler
Tüm taze ve mevsiminde tüketilen meyveler
Az yağlı süt ve süt ürünleri
Haşlanmış ve buharda pişmiş besinler
Az şekerli veya glisemik indeksi düşük besinler

Metabolizma hızını düşürecek faktörler:
Aşırı alkol
Aşırı stres
Düzensiz beslenme
Hareketsiz yaşam
Yağda kızartılmış besinler
Çok şekerli besinler
Aşırı yağlı etler
Gazlı veya gazsız, şeker içeren meşrubatlar


İşte size metabolizma üzerine yüzeysel ama doğru bilgiler verdim bundan sonrası size ait ama şunu aklınızdan kesinlikle çıkarmayın eğer hızlı bir metabolizmaya sahip olmak istiyorsanız yeterli ve dengeli beslenmeyi ayrıca düzenli fiziksel aktiviteyi hayatınızın vazgeçilmez bir parçası haline getirmek zorundasınız yoksa bir şey elde edemezsiniz.
Doğru diyetle sağlıklı ve mutlu ömürler
DİYETİSYEN MUHAMMED ŞAHİN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Muhammed ŞAHİN Fotoğraf
Dyt.Muhammed ŞAHİN
Diyarbakır
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Muhammed ŞAHİN'in Yazıları
► Metabolizma Hızı ve Zayıflama Dyt.Elvan ODABAŞI
► Metabolizma Hızlandırma Dyt.Müge ÜLKER
► Metabolizma Nedir Dyt.Nurcan BIÇAKCI
► Metabolizma Dostu Besinler Dyt.Meltem YAMAN
► Metabolizma Nasıl Hızlanır? Dyt.Atilla ZEYREK
► Metabolizma Hızınıza Hız Katın Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Metabolizma Hızı Üzerine' başlığıyla benzeşen toplam 86 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kış Aylarında Beslenme Şubat 2015
◊ Obeziteyle Mücadele Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:40
Top