2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çikolata Kaplı Pişmanlıklar
YAZI #2436 © Yazan Dyt.Bahar TÜMKAYA | Yayın Şubat 2015
Çikolatanın tarihi yaklaşık 4000 yıl öncesine dayanmaktadır. Çikolata sıcak, acı ve baharatlı bir sıvı olarak tüketilmiştir. Çikolata aynı zamanda ilaç olarak, kakao taneleri de para olarak kullanılmıştır. Çikolatanın bileşiminde yağlar, proteinler, karbonhidratlar, mineraller ve vitaminler bulunmaktadır.

Çikolatayı Karşı Konulmaz Yapan Ne?
Kızgın ya da depresifken biraz çikolata yiyince, kendimizi daha iyi hissederiz. Çünkü çikolata phenethylamine (PEA) içerir. Phenethylamine ise sinir sistemini uyarır, insanın kendini daha iyi hissetmesini sağlar. Çikolata aynı zamanda uyarıcı ve keyif vericidir. Çikolata beyindeki serotonin seviyesini arttırır ve mutluluk hissi verir.

Çikolatanın İnsan Sağlığına Faydaları
Bağışıklık ve üreme sistemi için faydalı demir ve çinkoyu yüksek oranda içermektedir.
Çikolata diğer tatlılara oranla diş sağlığı açısından daha zararsızdır; çünkü sütlü çikolata yüksek miktarda protein, kalsiyum ve fosfat içeriği nedeni ile diş minesini korumaktadır.
Çikolatanın içinde bulunan antioksidanlar kansere karşı koruyucudur.
Güçlü dişleri sağlayan florid açısından da zengin olan çikolata, stresle mücadelede faydalı olan potasyumu da içermektedir.
Çikolata büyük miktarda bakır da içermesi nedeni ile vücudun demiri absorbe etmesine yardımcı olmaktadır.

Aşırı Çikolata Tüketmek Zararlı Mı?
Acaba "aşırı" çikolata tüketmek zararlı mı? Bu sorunun yanıtı, kilo aldırıcı bir özelliği olduğu için, ne yazık ki "evet". Çünkü çikolata, içeriğinde çok fazla şeker bulunduran, oldukça kalorili bir yiyecek. Tabii bu çikolatanın çeşidine de bağlı. İyi kalite çikolatalar kakao yağından yapılırlar ve kullanılan diğer doymuş yağlara nispeten yaklaşık üçte bir daha az kalorilidirler. Doymuş yağlar, kötü kolesterol (LDL) içerdiğinden kandaki kolesterol miktarını yükseltir. Ancak tüm çikolataların kakao yağından yapılmadığını unutmamak gerekir. Emin olmak için çikolatanın içeriğini okumakta fayda vardır. Özellikle bitter çikolata, daha az doymuş yağ içerdiği için daha doğru bir tercihtir. Çikolatadaki şeker miktarı oldukça yüksektir. İçindeki işlenmiş şeker kandaki şeker seviyesini yükseltir ve kilo yapar. Diyabetik olanları, çikolatadan vazgeçemeyen ama şeker almak istemeyenler için alternatif olabilir. Çikolata aynı zamanda uyarıcı bir madde olan kafein içerir.
Sütlü çikolatalarda süt antioksidanları bağlar. Bu açıdan antioksidan yararını elde etmek için bitter çikolatayı da süt ile tüketmemek gerekir. Beyaz çikolatada da kakao bulunmaz, antioksidan için iyi bir kaynak değildir.

. Çikolata yedikten sonra pişman olmamak için …
Marketlerde birçok çikolata çeşidiyle karşılaşıyoruz ama hepsi faydalı olamamakta; bitter, sütlü, beyaz çikolata, diyabetik çikolata veya meyve dolgulu gibi. Aslında kakao oranı ne kadar çoksa faydası da artmaktadır, içeriğinde en az %50 kakao olan ürünleri ve diyabetikleri tercih etmeye çalışın. Yapılan bazı çalışmalara göre çikolata içerisindeki şeker veya karamel kakaonun faydalı etkilerini azaltmaktadır.
Mümkün olduğu kadar az miktarda, bitter ve şeker oranı düşük olanları tercih etmemiz kilo problemlerini de tetiklemeyecektir. Daha masum bir seçenek olarak; 1 su bardağı light süt içerisine 1 tatlı kaşığı toz kakao ilavesiyle hem kalp hastalıklarından korunacak, hem kendimizi daha mutlu hissedecek hem de normal çikolataya göre daha az kalori almış olacağız.
En yüksek antioksidan kapasite :
Kakao tozu ( kakao oranı : % 88-96 ) > Bitter çikolata ( kakao oranı : % 45-80 ) > Sütlü çikolata ( kakao oranı : % 5-7 ) > Beyaz Çikolata ( kakao oranı : % 0 )
Daha sağlıklı ve fit günler dilerim … 
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bahar TÜMKAYA'nın Yazıları
► Ah Çikolata Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN
► Bitter Çikolata Dyt.Nildem KIZILASLAN
► Neden Bitter Çikolata? Dyt.P. Seda CENGİZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çikolata Kaplı Pişmanlıklar' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Gebelikte Beslenme Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:12
Top