2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Beslenme
YAZI #2437 © Yazan Dyt.Bahar TÜMKAYA | Yayın Şubat 2015
GEBELİK SÜRESİNDE KAÇ KİLOGRAM ALINMALI:
Dünya sağlık örgütüne göre; beden kitle indeksi sonucu hamilelik döneminde zayıf ise 12-18 kg arası, ideal ağırlıklı ise 9- 12 kg arası, şişman ise 7-11 kg arası, ikiz bebek ise 16-20 kg aralığında kilo almalıdır.

NASIL BESLENİLMELİ:
Gebelikte düzenli bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Günlük alması gereken karbonhidratlar, yağlar, proteinler ve diğer besin grupları belirli oranlarda olmalıdır.
Karbonhidratlar basit yapılı olmamalıdır. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği veya çavdar ekmeği tüketilmelidir.
• Her gün mutlaka 2-3 su bardağı süt veya yoğurt tüketilmelidir.
• Hazır meyve suları, kola, gazoz gibi içecekler tüketilmemelidir.
• İçeriği bilinmeyen gıdalar tüketilmemelidir.
• Haftada 2 kez balık yenmelidir.
• Kaliteli protein kaynağı olan yumurta haftada 2-3 kez tüketilmelidir.
• Margarin, tereyağı gibi katı yağlar yerine zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlar tercih edilmelidir. Yemek yaparken yağ kullanımına dikkat edilmelidir.
• Gebelikte beslenme programı içinde demirden zengin besinlerin ( kırmızı et, kümes hayvanları, kuru baklagiller, kuru meyveler, pekmez, tam tahıl ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri gibi besinler) yer alması önemlidir. Ancak demir alımı kadar emilimini sağlamak da oldukça önemlidir. Bu nedenle demir içeren besinlerin yanında C vitamini (salata, mevsim yeşillikleri…) içeren besinleri almak demir emilimini artıracaktır. Her yemek ile beraber mevsim yeşilliklerini tüketin. Ayrıca demir emilimini engellediği için yemeklerle birlikte çay- kahve içilmemelidir.
• Gebelikte günlük öğün sayınızı en az beş olacak şekilde ayarlayın. Burada amaç midenin aşırı dolmasını ve size rahatsızlık vermesini engellemektir. Toplam alacağınız gıdayı üç öğün yerine beş ya da daha fazla öğünde yemek, gebelikte bulantı şikayetlerinizi engellemede, gebeliğin ileriki dönemlerinde de mide yanması ve şişkinlik şikayetlerinizi önlemede yardımcı olacaktır.
HAMİLELİK DÖNEMİNDE GÖRÜLEN BAZI RAHATSIZLIKLAR
BULANTI: Daha çok gebeliğin ilk üç ayında görülen bulantılar, hormonal değişikliklerin, özellikle östrojen düzeylerindeki artış ile ortaya çıkmaktadır. Gebelikte görülen mide bulantısını azaltmanın birkaç yolu vardır;
• Sabah kalkınca kraker veya sade kızarmış ekmek gibi nişastalı besinleri tüketin
• Yataktan kalkarken yavaşça kalkın
• Gün içinde az az sık sık beslenin
• Yağ içeriği yüksek besinlerden uzak durun
• Yemekleri yerken yavaş yavaş yiyin ve öğün aralarında sizi rahatlatması için leblebi yiyebilirsiniz.
• Baharatlı besinlerden ve yemek kokularından, sizi rahatsız eden besinlerden uzak durun
KABIZLIK: Gebelikte oluşan hormonal değişiklikler, barsak kaslarınızın gevşemesine ve barsak hareketlerinizin yavaşlamasına neden olur. Bu durum, kabızlığın oluşması ile sonuçlanabilir. Kullanılan demir suplemanları, kabızlığı daha da ağırlaştırabilmektedir.
• Posa içeriği yüksek besinleri tüketiniz. Günde en az 5 porsiyon sebze+meyve, tam tahıl ürünleri ve haftada iki kez kurubaklagil yemekleri tüketerek posa miktarınızı artırınız. Kurubaklagillerin gaz yapıcı özelliklerini yok etmek için bişirmeden önceki gece suda bekletiniz.
• Günlük sıvı tüketiminizi artırınız. Günde en az 10-12 bardak sıvı tüketmelisiniz.
• Kuru kayısı, kuru erik, kuru erik suyu ve incir doğal laksatif etkileri nedeniyle kabızlığı önleyebilir.
• Düzenli fiziksel aktivite, barsak fonksiyonlarının normal olmasını sağlar. Yürüyüş, yüzme ve hafif egzersizler gebelik süresince yapılabilecek en iyi egzersizlerdir.
MİDE YANMASI(EKŞİMESİ): Daha çok gebeliğin son üç ayında görülen mide ekşimesi, bebeğin sindirim organları üzerine baskıda bulunması sonucu oluşmaktadır.
• Yemeklerinizi azar azar ve sık sık tüketiniz.
• Çok yağlı ve soslu besinlerden sakınınız.
• Çay, kahve, kakao gibi kafeinli içecekler, mide bulantısı ve mide ekşimesine neden olabileceği için tüketilmemelidir.
• Yemeklerden sonra mide salgısını bastırmak için yürüyüş yapabilirsiniz.
• Uyurken başınızı yüksekte tutmalı ve rahat elbiseler tercih etmelisiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bahar TÜMKAYA'nın Yazıları
► Gebelikte Beslenme Dyt.Pınar ERMİŞ
► Gebelikte Beslenme Dyt.Özge ASLAN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Melda ERDEN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Gebelikte Beslenme Dyt.Gülşen LÜKEL
► Gebelikte Beslenme Dyt.Ercan KAPLAN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► "İki Can" Diyeti: Gebelikte Beslenme Dyt.Ayşenur ŞAHİN
► Sorularla Gebelikte Beslenme Dyt.Gülden ÖZÇİNİ
► Gebelikte Beslenme Önerileri Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:02
Top