2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Uyku Terörü ve Kabuslar
YAZI #2441 © Yazan Psk.Nihal UYAR | Yayın Şubat 2015
Çocuklarda Uyku Terörü ve Kabuslar

Uyku terörü çocuklarda % 3 - 6 oranında görülmektedir. NONRAM uykusundan keskin çığlık ve ağlamalarla ani uyanmalara yoğun korkunun neden olduğu otonomik ve davranışsal belirtilerin eşlik ettiği durumlarla kendini göstermektedir. Genellikle uykunun ilk iki saatinde ve ajitasyon ile ortaya çıkan bu durumda, çocuk uyandırıldığında genelde ailenin rahatlatıcı davranışlarına tepkisizdir. Çocuk sabah uyandığında gece olanları hiç hatırlamayabilir. Çoğunlukla gecede bir kez olmakla birlikte, bir gece boyunca aralıklı olarak da ortaya çıkması olasıdır. Uyku terörü genelde 4 – 12 yaş arasında yaygındır ve ergenlikle beraber ortadan kalkması olasıdır. Uyku terörünün sebebi hakkında çeşitli teoriler vardır. Bu belirtilerin psikolojik temelleri olduğunu gösteren araştırmalarla karşılaşmak mümkündür. Anne babanın desteği bu durumda büyük önem taşımaktadır. Çocuk zorlanmamalı ve baskı yapılmamalıdır. Durumu hatırlamadığı durumlarda konu geçiştirilmemeli, olanlar doğru ve makul biçimde çocuğa tedirginlik vermeden açıklanmalıdır.
Kabuslar ise 3 ile 6 yaş arası çocukların %10-50’sinde görülebilmektedir. Başlamasında itibaren genellikle belirli zaman aralığında azalmasına rağmen, bu grubun küçük bir yüzdesinde kabuslar ergenliğe hatta yetişkinliğe kadar sürer. Çocuk korkmuş ve endişeli bir biçimde uyanır. Kâbuslar uyku terörünün aksine REM uykusunda ortaya çıkar. Kâbuslar genel olarak masum objelerle ilgili gibi görünse de temelinde genel bir kaygının var olabilme ihtimali gözden kaçırılmamalıdır. Tipik olarak kâbuslar saldırı, düşme ve ölüm korkusuyla ilişkilidir. Bu nedenle, tedavi stratejileri genellikle kaygının giderilmesi üzerinedir. Kabus gören bir çocuğa ilk müdahale ebeveynleri tarafından yapılır. Ebeveynler bu durumlarda çocuğu sakinleştirmeli ve tekrar uykuya dalması için onu desteklemedirler.

Kâbuslar ve uyku terörü genellikle kavram olarak birbirine karıştırılsa da oluşumu ve semptomları açısından farklılık göstermektedir. Kabuslar; REM uykusunda ortaya çıkar, gecenin orta ve geç bölümünde görülür, sözlü ifade çok azdır ve basittir, uyandırmak kolaydır ve çocuk çevreye duyarlıdır, çoğunlukla epizotlar hatırlanır. Uyku Terörü ise; Non-REM uykusunda ortaya çıkar, uykunun 2. veya 3. saatinde görülür, sözlü ifade genellikle vardır ve çocuklar ağlayarak uyanırlar, uyandırmak güçtür, çocuk çevreye duyarlı değildir, epizotlar çok az hatırlanır veya hiç hatırlanmaz.

Birbirinden farklı olsa da, her iki durumda da çocuğun yaşam döngüsü gözden geçirilerek, kaygı yaratan durumlar belirlenmeli, ve bu kaygılarını rahatça ifade edebileceği bir ortam sağlanmalıdır. Bu aşamada anne-babanın tutumu büyük önem taşımakla birlikte, çocuğu destekleyici ve kabul edici bir tutum daha yerinde olacaktır.

Çocuklarınızda yukarıda söz edilen belirtiler gözlemlediyseniz ve baş etmekte zorlanıyorsanız, mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir.

Psk. Nihal UYAR ÖZER
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihal UYAR'ın Makale ve Yazıları
► Çocuklarda Uyku Problemi Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Çocuklarda Uyku Düzeni Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM
► Çocuklarda Uyku Problemi Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocuklarda Uyku Bozuklukları Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI
► Çocuklarda Uyku Bozukluğu Psk.Armağan ADANAR
► Çocuklarda Uyku Bozuklukları Pdg.Aykut AKOVA
► Çocuklarda Uyku ve Yeme Problemi Psk.Eda GÖKDUMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Uyku Terörü ve Kabuslar' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Babalar ve Çocukları Şubat 2015
◊ Çocuklarda Sosyalleşme Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:41
Top