2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bobath Terapi
YAZI #2452 © Yazan Fzt.Selda YILDIRIM | Yayın Mart 2015
Bobath Terapi





Bir fizyoterapist olan Berta Bobath ve esi nörofizyolog Karel Bobath, nörögelisimsel tedavi prensipleriyle yetiskin nörolojik hastalarda 1940’lardan baslayarak gelistirdikleri bu yaklasimi 1960’li yillarda dogustan hareket bozuklugu olan bebek ve çocuklarda kullanmaya baslamislardir. Günümüzde çocuklarla çalisan fizyoterapistler Serebral Palsi (SP)’li çocuklar basta olmak duyu-motor bozukluklara neden olan farkli tablolarda bu yaklasimi yaygin olarak kullanmaktadirlar. Bobath yaklasimi, gelistirilen bilimsel kuramlar ve ampirik deneyimleri içine alacak sekilde biçimlendirilmis olup, gelismeye açik dinamik bir yapi göstermektedir. Bu yönünle ilk uygulamalardan baslayarak günümüze kadar gelismis ve bazi degisimlere ugramistir.

Çocuk fizyoterapistleri tarafindan SP’li çocuklarin fizyoterapi uygulamalari içinde kullanilan Bobath tedavi yönteminde günümüzde aktif dinamik tedavi, fonksiyonelligi saglamak için aktivitelerle egitim, hareketin koordinasyonu ve dengenin gelistirilmesi, iç içe geçmis farkli aktivitelerin bir hareket akisi içerisinde çalistirilmasi önem kazanmistir. Tonusu düzenleyici ve aktif hareketi ortaya çikarmaya yönelik pozisyonlamalar ve duyu-motor aktiviteyi artirici uyaranlar kullanilmaktadir.

Farkli pozisyonlarda günlük yasamdaki durumlarla baglantili olarak hareket ve postür kontrolü gelistirilmeye çalisilirken, çocugun kisisel gelisimine göre planlanma yapilmaktadir. Fonksiyon içinde hareketi aktive etmek ve günlük yasam içinde uygulamalari sürdürmek günümüz Bobath yaklasiminin temel anlayisidir.

Bobath yaklasimi bu hedeflere ulasmak için farkli fizyoterapi uygulamalarini, ortez ve adaptif araç-gereç kullanimlarini da içermektedir. Bobath yaklasimi dahilinde SP’li çocuklarda temel problemin postüral kontrol, hareket ve koordinasyonda bozukluk oldugu düsünülmesine ragmen, nöromusküler problemlerin, kisisel özellikler, genetik, motivasyon, algi-motor deneyimler, çevresel gereklilikler ve nöral iyilesme düzeyi ile yakindan iliskili oldugu belirtilmektedir. Tüm bu ifadeler, Bobath’in bir metot veya teknik olmadigi, rijit degil degisken oldugu ve hala gelismekte oldugunu göstermektedir.

Özetle günümüzde Bobath yaklasimi, öncelikle, SP’li çocuktaki var olan performansi gözleme, analiz etme ve yorumlama, sonrasinda çocugun potansiyelini degerlendirme ve sonuçta sinirliliklari içinde maksimum bagimsizlik düzeyine ulastirmayi hedeflemektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selda YILDIRIM Fotoğraf
Fzt.Selda YILDIRIM
Kocaeli
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Selda YILDIRIM'ın Yazıları
► Erken Dönem Bobath Uygulamaları Prof.Dr.Fzt.Mintaze KEREM GÜNEL
► Bobath Nörogelişimsel Tedavi Yöntemi Fzt.Erkan KARAKUŞOĞLU
► Kayropraktik Terapi Fzt.Vedat ÜLKER
► Manuel Terapi Fzt.Deniz İŞÇİ
► Manuel Terapi Fzt.Uğur GÜLEÇ
► Cinsel Terapi Dr.Taner CANATAR
► Bilişsel Terapi Dr.Serhat İPEKÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bobath Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Erken Rehabilitasyon Mart 2015
◊ Serebral Palsi Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:54
Top