2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlerde Dürtüsellik, Karşı Gelme ve Davranış Bozuklukları (Antisosyal Davranışlar)
YAZI #2471 © Yazan Psk.Nur KASSEM | Yayın Mart 2015
Davranış bozuklukları çocuk ve ergenlerde görülen bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık genellikle çocuk ya da ergenin sürekli olarak yaşına uygun şekilde davranmaması, yaşı ile bağlantılı kurallarını ihlal etmesi (ev, okul, sosyal ortam kuralları gibi) gibi durumlarda kendini belli eder. Bu davranışlar Antisosyal Davranışlar olarak da bilinir. Antisosyal davranışları olan çocuk ve ergenlerin hem duygusal hem bilişsel problemleri vardır, duygu ve dürtülerini dizginleme konusunda sorun yaşarlar, yani duygusal olarak çok çabuk aktif hale gelip agrasif tavırlar sergileyebilirler. Sadece rahatsız hissetmezler, derin duygular hissederler ve bu hisler onların karşılarındakine saldırmalarını kolayca tetikleyebilir.

Ergenlerde Antisosyal davranışlar beraberinde başka sorunları da getirir. Örneğin, madde kullanımı, kriminal ve şiddet içerikli davranış biçimleri, duygusal (örn. Aşırı tepki) ve davranışsal düzenleme problemleri, dürtüsellik, arkadaş çevresi tarafından dışlanma gibi. Bu davranışların yoğunluğu önemlidir. Örneğin az yoğunluktaki davranış bozukluğu belirtileri sadece bir durum veya ortamda kendini gösterir (ev, okul, iş yeri vb.). 3 veya daha fazla durum veya ortamda bu davranışlar kendini gösterirse bu çocuk ya da ergenin davranış bozukluk düzeyinin yüksek olduğunu ve çok tehlikeli durumlarla karşılaşılmasına yakın olduğu gösterir.
Davranış sorunları ya da bozukluğu olan çocuk veya ergenlerde yaygın olarak bazı belirtiler görülür. Örneğin, çocuğun kuralları ihlal etmesi ya da başkalarına zarar vermesinin sonucunda bir suçluluk duygusu ya da hissetmemesi, empati kuramaması, etrafındaki insanlarla sığ arkadaşlıklar ya da yakınlıklar kurması gibi durumlar uzmandan yardım alınması gerektiğine işaret eden durumlardır.


Terapi Sürecinde İzlenen Yollar

Bilişsel Davranışçı Terapi sürecinde ergenin hayal gücü, geçmişe dair hatıraları, insanlara yaklaşımları, insanlar ve olaylarla bağlantılı kafalarında oluşan çoğunlukla uyumsuz şemalar incelenir. Uygun noktalarda bu şemaları düzeltme çabalarıyla ergenin düşünce tarzı ve yaklaşımları düzeltilir.
Dürtüselliğin ve yukarıda bahsi geçen davranış sorun ve bozukluklarının çocuğun ya da ergenin yaşı ilerlemeden belirlenmesi önemlidir. Bunun nedeni bu sorunların ergenin ilerki yaşantısında, genç yetişkin veya olgunluk dönemlerinde ‘Antisosyal Kişilik Bozukluğu’ olarak bilinen ve en belirgin özellikleri arasında suça eğililmlilik ve vicdan yoksunluğu bulunan bir kişilik bozukluğuna sahip olmasına yol açabilir.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nur KASSEM Fotoğraf
Psk.Nur KASSEM
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nur KASSEM'in Yazıları
► Çocuk ve Ergenlerde Davranış Bozuklukları Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Ergenlerde Riskli Davranışlar Psk.Ece Gürani ŞANDA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ergenlerde Dürtüsellik, Karşı Gelme ve Davranış Bozuklukları (Antisosyal Davranışlar)' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:02
Top