2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar, Ergenler ve Kaygı
YAZI #2472 © Yazan Psk.Nur KASSEM | Yayın Mart 2015
Kaygı çocukluğun normal ve gelişimsel bir parçasıdır. Bilindiği gibi belirli düzeyde kaygı taşımak kişinin başarılı performans sergilemesini sağlar, bu yüzden bu beklenen ve istenen bir durumdur. Normal olmayan durum, çocuk ve ergenlerin korku, endişe, gerginlik, çekingenlik hisleriyle ortamlarından veya aktivitelerinden kaçınmasıdır.

Yapılan araştırmalara göre her 8 çocuktan biri kaygı sorunları yaşamaktadır ve dünyanın birçok yerinde kaygı bozuklukları çocuk ve ergenlerde görülen en yaygın psikolojik rahatsızlık olarak bilinmektedir. Buna rağmen gerek öğretmenler, eğitimciler, gerekse anne babalar tarafından en gözden kaçan durumlar arasında sayılabilir. Kaygı problemleri çözülmeyen çocukların okul başarıları, sosyal ilişkileri ve aile ilişkilerinin yaşıtlarına oranla zayıf kaldığı ve bu çocukların madde kullanımına diğer çocuklara oranla daha yatkın olduğu bilinmektedir.

Her anne babanın kendilerine sorması gereken sorular
Bu sorulardan ilki ‘Çocuğunuz yaşıtlarına oranla daha utangaç ya da gergin midir?. İkincisi ise ‘Çocuğunuz yaşıtlarına oranla daha endişeli mi görünüyor?

Eğer cevap evet ise, büyük bir olasılıkla çocuk ilerde kaygı bozukluğundan mustarip olabilir. Ülkemizde birçok ebeveyn bu durum karşısında aşırı korumacı bir tavır sergileyebilmektedir. Aslında bilinmelidir ki çocuğun kaygıları ile yüzleşmesi, bir uzman yardımıyla yüzleştirilmesi gerekmektedir. Bu noktada ebeveynlerin ve eğitimcilerin bir arada bu sorunu ele alması elzemdir.


Kaygılarla Başa Çıkma Stratejileri

Bu noktada ebeveynlerin rolü kaygısı olan çocuğa kaygının tanımını yapıp endişe ve korkularının kaygılı olmalarından kaynaklandığını aslında yaşadıkları durumun son derece sıradan bir durum olduğunu açıklamaktır.


Terapi Sürecinde

Çocuk ve Ergenlerde Uygulanan Bilişsel Davranışçı Terapi yönteminde uzman çocuğun endişe uyandırıcı düşüncelerini ve zihinsel şemalarını yeni, gerçekçi ve olumlu düşünce ve şemalarla sistematik ve aşamalı olarak değiştirme yoluna gidecektir. Bu süreçte çocuk kaygılarıyla yüzleşecek ve bu kaygıların kendi oluşturduğu ve gerçeklik payı bulunmayan düşünsel engelleri olduğunu anlayacaktır. Bu süreçte çocuğa psikodrama, korku yönetimi veya nefes egzersizleri gösterilir.

Çocuk, düşünce ve yorumlarını değiştirdiği ölçüde kaygılarından, korkularından arınacak, okul başarısı, arkadaşlık ilişkileri istenen konuma gelebilecek ve genek olarak hayattan keyif almaya başlayacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nur KASSEM Fotoğraf
Psk.Nur KASSEM
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nur KASSEM'in Yazıları
► Ergenler ve Spot Işıkları Psk.Muhammed Erdinç TÜRK
► Ergenler ve Kaygılı Aileler Psk.Gülendam ÇAKMAK OZAN
► Kaygı ve Sosyal Kaygı Psk.İ.Nil BİREYŞOĞLU ÖZEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklar, Ergenler ve Kaygı' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:55
Top