2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anneler, Ablalar, Kızlar Bu Yazı Sizin İçin
YAZI #2482 © Yazan Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ | Yayın Mart 2015
Anneler, ablalar, kızlar bu yazı sizin için.
Bundan 5 yıl önce en çok ne tür vakalarla çalışıyorsun diye sorsaydınız panik atak, obsesif bozukluk, depresyon, sosyal fobi…falan derdim her halde. Son yıllarda ise en çok cinsel taciz, tecavüz vakalarıyla karşılaşır oldum. Üstelik cinsel terapi yapmıyorum, buna rağmen çalıştığım bazı vakaların altında yatan sorunun cinsel taciz olduğunu görüyorum. Üzülüyorum bazen kahroluyorum bazen katil enerjisiyle doluyorum elime kalaşnikof geçse öyle adamları gözümü kırpmadan vuracak kadar gözüm dönüyor.
Siz kızlardan bir isteğim var, çocuklarınıza kız erkek fark etmez, çocuklarınıza mahremiyet eğitimi verin, kardeşlerinize kız erkek kardeş fark etmez, kardeşlerinizi cinsel tacizin ne olduğu konusunda bilinçlendirin, kendilerini nasıl koruyacakları, böyle bir durumla karşılaşırlarsa ne yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirin. Tehditin ne olduğunu anlatın. “Birine anlatırsan anneni öldürürüm, babanı öldürürüm, seni öldürürüm”, “Birine söyleyecek olursan kendisi istedi derim, sana inanmazlar”… gibi tehditlere pabuç bırakmamayı öğretin.
Çocuklarınızla, kardeşlerinize güvenilir davranın, onlara verdiğiniz sözleri tutun, tutamayacağınız sözler vermeyin, olası sebeplerle tutamadığınız sözün sebebini izah edin.
Onlara abuk subuk laflar etmekten kaçının. Örneğin film izliyorsunuz ve biri filmde tacize uğruyor ve siz tacize uğrayana “salak işte ne işin var senin orada” bir yorum getirdiğinizde küçük zihin şunu öğreniyor kurban salak yoksa diğerinin ne suçu olabilir ki. Kimse salak olduğunun düşünülmesini istemez başına bir şey gelirse suçlanacağını düşünerek söylemeyecektir. Enerjiyi kendine çevirir, kendini suçlar, içinde yaşar, çocuk aklıyla baş ettiğini sanır ne mümkün sadece geçen zamandır ve o travmasıyla yaşamaya devam eder.
Çocuklarınıza dokunulmayacak özel beden bölgelerini söyleyin ve sizde izinsiz dokunmayın. Örneğin tuvalet temizliğinde yardım ettiğinizde izin isteyin, çocuğu taciz edecek dokunuşlardan kaçının, temizliği bir an önce bitirip kıyafetini giydirin. En çok yapılan hata çocuğun cinsl bölgelerini sevmektir ki bu en çok erkek çocuklara yapılıyor maalesef. Bu hem çocukları tacize açık hale getiriyor, çünkü ona göre başına gelenler normal hareketler hem de tacize yatkın hale getiriyor.
Üzgünüm ama kardeştir bir şey olmaz, amcası, dayısı, üzgünüm ama babası bir şey olmaz diye garanti yok. Maalesef tacizciler yüksek tahsilli, oturmasını kalkmasını bilen, efendi, toplum tarafından güvenilir olarak bilinen kişilerden de çıkıyor. Sadece babasının öz babasının tecavüzünden kurtulmak için ilk karşına çıkan kişiyle evlenen çok kadına rastladım, sırf babası gece odasına gelip kendisini ilişkiye zorlayacak diye sabahlara kadar uyumayan hem kendini, hem kardeşini babadan korumaya çalışan çok genç gördüm.
Yıllar sonra büyüdüğünde tecavüze uğradığını, o zaman kendisine bunun bir oyun olduğu söylenen ne yetişkinler gördüm. Adi ya abiydi, ya baba, ya amca ya da komşu amca.
Özellikle havanın soğukluğunu bahane edip çocuklarıyla aynı odada eşiyle cinsel ilişki yaşayanlar ki, dinimizde hayvan olan odada bile yapılması yasaktır bunu bırakın çocuklarını uyandırıp sessiz olmasını tembihleyen ve annesiyle kendisini izlemesini isteyen ne şerefsizler duydum.
Kızlar çok şükür ki böyle erkekler azınlıkta ama uyanık olun, kız ve erkek çocuklarınızı eğitin, yanlış dokunuşları tanıtın, hemen size gelmesi gerektiği konusunda cesaretlendirin ve takibe alın, size paranoyak olun demiyorum ama lütfen uyanık olun.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba DEMİRÖZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi244 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'ün Makaleleri
► 2 Yaş Sizin İçin Kriz mi? Psk.Reyhan UZUN
► Bu Sizin İçin Doğru İlişki mi? Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Sizin Evde Patron Kim? Psk.Merve MULCAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Anneler, Ablalar, Kızlar Bu Yazı Sizin İçin' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Manüplasyon Ocak 2017
► Empati Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:50
Top