2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Nedir?
YAZI #2500 © Yazan Uzm.Psk.Esra Naz ÖZEL | Yayın Nisan 2015
Vajinismus, kadınlarda görülen bir cinsel işlev bozukluğudur. Vajinusmus; vajina girişini çevreleyen; kasların, istem dışı kasılarak cinsel birleşmede acı ve ağrıya neden olması veya bu sebeple cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. Fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak da ifade edilebilir.
Vajinismusun bilinen en yaygın sebeplerinin başında ‘cinsel mit’ olarak adlandırılan inanışlar gelir. Cinsel mitler, doğru bilinen yanlışlar olup, bilinçaltımız ve davranışlarımız üzerinde büyük etkilere sahiptirler ve her insanın cinsel miti ya da mitleri yaşanmışlıkları, yanlış bilgi edinmeleri, çevreden duydukları abartılmış hikayeler gibi birçok sebepten dolayı çok çeşitli olabilir. ‘İlk gece terörü’ olarak adlandırılan ilk cinsel deneyimdeki acının dayanılmayacak kadar büyük olacağı korkusu, birçok kadının cinsel birleşmeden kaçınmasına sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra, ilk deneyimin acı ya da ağrıya sebep olması daha sonra vajinismus gelişmesine sebep olabilir. Bir diğer cinsel mit, kızlık zarı ile ilgili olandır. Kızlık zarı ile ilgili yanlış bilgiye sahip olunması da vajinismusun sebepleri listesinde üst sıralarda yer alır. Kızlık zarının ilişki sırasında yırtılacağı, kanayacağı, kızlık zarı yırtılırken dayanılamayacak bir acı/ağrıya sebep olacağı inanışı vajinismus gelişmesi için geçerli bir etkendir. Bir diğer inanış; vajinanın çok küçük veya dar olduğu ile ilişkilidir. Bu inanışın aksine vajina, esnek bir yapıya sahip olup, normal doğumlarda bebeğin dışarı çıkabilmesine olanak tanıyabilecek kadar esneyebilir.
Bir kadının, vajinismus tanısı alabilmesi için cinsel ilişki sırasında ağrı olması şartı aranmaz. Hatta bazı durumlarda vajinismusu olan kadınlar, ilişki sırasında kendilerini kastıklarının farkında bile olmayabilirler. Fakat vajinismusu olan kadınların eşleri genellikle ilişki sırasında vajina girişinde sanki bir duvar varmış gibi direnç ile karşılaştıklarını ifade etmektedirler.
Vajinismus genellikle tedavisi ertelenen bir sorundur. Çiftler, aylar hatta belki yıllarca giderek artan bir şekilde cinselliği tabu haline getirirler. Birçok denemeleri başarısızlık ile sonuçlanır. Bu tür cinsel problemler zamanla çiftler arasında iletişim ve birliktelik sorunlarına yol açar ve bazı birlikteliklerin bitmesine sebep olur. Çiftler tedaviye birlikte karar vermeli ve tedavi sürecine birlikte dahil olmalıdırlar. Çünkü unutulmamalıdır ki; cinsel problemler yalnızca kadın veya erkeğin değil, çiftin sorunudur ve en sağlıklı çözüm, cinsel terapiye eşlerin birlikte katılmalarıyla elde edilir.

Esra Naz ÖZEL
Psikolog
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra Naz ÖZEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Esra Naz ÖZEL
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Esra Naz ÖZEL'in Makale ve Yazıları
► Vajinismus Nedir? Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK
► Vajinismus Nedir? Psk.Ali BIÇAK
► Vajinismus Nedir Psk.Erdim Hasip HAKVERİR
► Vajinismus Nedir? Psk.Nihal ARAPTARLI
► Vajinismus Nedir ? Psk.Şahin UÇAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Anorgazmi/Orgazm Olamama Nisan 2015
◊ Erken Boşalma Derken? Nisan 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:57
Top