2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Ayında Beslenme
YAZI #252 © Yazan Dyt.Adil TARDEMİR | Yayın Ocak 2009
Denizli Özel Tekden Hastanesi Beslenme Uzmanı Adil Tardemir, sahura kalkılmadan tutulan orucun vücuda yarar yerine zarar verebileceğini bildirdi. Tardemir, sahura kalkılmadığı takdirde metabolizma hızının düşeceğini, bunun sonucunda iftardaki yiyeceklerin hızla yağa dönüşeceğini ifade etti. Ayrıca kan şekerinin düşeceğini belirten Tardemir, bu sebeple iftara yakın saatlerde sinirlilik, baş dönmesi, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, ani ve kontrolsüz tepki verme gibi sonuçlar ortaya çıkabileceğini kaydetti.

Sahurdaki yemekten en az 40 dakika sonra yatılması gerektiğini de aktaran Adil Tardemir, "Sahurda bol su içilmelidir. Çalışma saatlerinde su kaybımız çoksa ani şoklar gelişebilir. Bunun yanında sahurda aşırı miktarda yemek ve ardından hemen yatmak, sindirim sıkıntıları ve reflüye sebep olabilmektedir. Sahurda hafif kahvaltılık yiyecekler yenmeli, mideyi yavaş boşaltan ve kan şekerini yavaş yükselten kepekli ekmek, peynir, yumurta, süt, yoğurt, sebze, meyve gibi yiyecekler tercih edilmelidir. Ayrıca sahurda aşırı yiyip yatmak mide gerginliğine, o da tansiyonun yükselmesine sebep olur." dedi.

İftarda çorba ve salata yedikten en az 15 - 20 dakika sonra asıl yiyeceklere geçilmesini tavsiye eden Tardemir, "İftarda hızlı ve çok yemek yenmemeli, hafif ve sulu gıdalar tercih edilmelidir. Etli ve etsiz az yağlı sebze yemekleri, yoğurt, salata, meyve, kepekli ekmek, tatlı olarak da sütlü tatlılar olmalıdır. Yemekler çok yavaş yenmeli ve çok çiğnenmelidir. İftardan sonra da belli aralıklarla en az 10 bardak su içilmelidir." diye konuştu.

Adil Tardemir, şeker hastalarının, 9 yaşın altındaki çocukların, ağır karaciğer, kalp, böbrek, mide ülseri, reflü, safra kesesi hastalığı olanların, ağır hastalık geçirenlerin ve çok yaşlıların, hamile ve emziklilerin yanısıra akli ve psikolojik bozuklukları olanların oruç tutmasının sakıncalı olabileceğini sözlerine ekledi.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Adil TARDEMİR'in Yazıları
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Dilan DALGIÇ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Erinç KUTLU
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Ramazan Ayında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:49
Top