2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terapi Öğrenirken Sorulan Sorular ve Cevapları
YAZI #2520 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Nisan 2015
Uluslararası Sarajevo Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans öğrencisi Zeynep Arslan’ın stajının bir parçası olarak ortaya çıkan rehber kitapçığından bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istedim. İçeriğin tamamına websitemden ulaşabilirsiniz:

TERAPİSTİN BAŞUCU REHBERİ

Yaklaşık bir ay kadar önce gözlerimi kapatıp ilk danışanımla ilk seansımın nasıl olacağını hayal ettiğimde kendimi kocaman bir kaosun içinde buluyordum. “Söze nasıl başlayacağım? Danışanımda nasıl bir izlenim bırakacağım? Seansın hangi kısımlarında müdahalede bulunmam lazım? Yanlış bir müdahalede bulunursam ne yapmalıyım?” gibi sorular aklıma geldikçe iyi bir terapist olmakla ilgili endişelerim daha da arttı. Her ne kadar teoride bir terapistin sahip olması gereken özellikleri öğrenmiş olsam da, bu işi yapabileceğime dair endişelerimi yatıştırmama yardımcı olmadı öğrendiklerim. Üniversitede ana dilimde eğitim almamış olmam da bazı önemli bilgileri içselleştiremememe sebep olmuş olabilir. Mesleğimi icra etmeye başlamadan önce endişelerimi en alt seviyeye indirmeme yardımcı olacak bir şeylere, birilerine ihtiyacım olduğunu düşündüm. Bu işin içinde olup bu karmaşıklığı en net şekilde anlayıp bana destek olacak kişi ancak deneyimli bir terapist olabilirdi. Sevgili İrem Bray ile yaptığımız bu çalışmanın benim gibi aklında soruları olan meslektaşlarıma yardımcı olacağını düşünüyorum.

1. Her seanstan önce seans için hazırlık yapmalı mıyım?

Her danışanımızın önceki görüşmelerde neler konuştuğunu, aile ağacını, çocukluk travmalarını, iletişimde yaşadığı zorluklarını bilerek seansa girdiğimizden emin olmalıyız. Bu detayları bilmek danışanımızın o seansa getirdiği konuları daha iyi değerlendirmemizi sağlayacağı gibi aynı zamanda ona değer verdiğimizi, bizim için özel olduğunu hissetmesini de sağlar.

Mesleğimizin başlarında terapiyi yapılandırmak, yani görüşmede hangi konuları ne şekilde ele alacağımız ile ilgili düşünmek, planlar yapmak terapist olarak kendimizi daha güvende hissetmemizi sağlayabilir. Ancak zamanla bu hazırlıkların bir kısmının işe yaramadığını hatta ayağımıza dolandığını hissedebiliriz. Kendi planımızı uygulamaya çalışırken danışanımızın değerli spontan paylaşımlarını gözden kaçırabiliriz. Bunun nedeni, seanslar arasında danışanın hayatında birçok olay olurken,bizim planımızın onun güncel önceliklerine her zaman denk gelmemesidir.

Başlangıç noktamız her zaman danışanımızın getirdikleridir. İlerleyen seanslarda bazen danışanımızın konuşmaktan kaçındığı konular olduğunu fark edip getirmediklerini de dikkate almamız gerekebilir. Ancak genel olarak düşündüğümüzde önceki seansta konuştuğumuz bir konuyu gündeme getirerek ilişkimizi tazeleyebilir, danışanımızı rahatlatabiliriz. Bu danışanımızın bize güvenini derinleştirebilir ve daha içten paylaşımlar yapmasına yardımcı olabilir. Bu yüzden ara öznellik dediğimiz terapist-danışan arasındaki o özel ilişkiyi olabildiğince yapılandırmayarak, ortaya çıkmak isteyene izin vermenin önemli olduğunu düşünüyorum.

Bu yüzden yaptığımız hazırlığı seansın gidişatına göre alternatif olarak ihtiyaç duyulduğunda kullanmamız bizim için daha yararlı olacaktır. Görüşmeleri yönetirken Gestalt yaklaşımının‘şimdi ve burada’yı öne çıkaran tutumunu anlamlı ve gerekli bir özellik olarak görüyorum. Danışanla aramızdaki doğal akışa müdahale etmeyip o seansın bize ne getireceğini görmek genellikle terapist olarak kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar.

2. Düşüncelerimin ve yaşam felsefemin uyuşmadığı danışanlarla nasıl
çalışabilirim? Örneğin danışanın cinsel tercihi veya dini yaşantısı benimkiyle aynı olmadığı durumlarda duruşum nasıl olmalı?

Bu konuda ilk olarak hatırlamamız gereken en önemli şey karşımızdaki kişinin bir insan canlısı olduğudur. Politik, sosyo-kültürel veya dinsel tüm öğretilerin dışında, hepimizi aynı noktada birleştiren sevme, sevilme, bağlanma, ihtiyaçların ifadesi ve karşılanması gibi öğelerin farkındalığını ön plana çıkarmalıyız. Bütün insanlar bu noktada eşittir. Sosyal ve kültürel ortamlara girdikçe birbirimizden ayrışsak da insanlık boyutundan bakabildiğimizde bu ayrımların yüzeysel olduğunu hissederiz.

Hepimiz yaşadığımız ortamlarla etkileşim içinde evriliyoruz; karşımızdaki kişinin yaşam koşullarında yetişseydik nasıl bir insan olacağımızı bilemeyiz. Bizi bu mesleğin uygulayıcısı yapan, karşılaştığımız her durumu insanlık hallerinin çeşitli versiyonları olarak yargılamadan görebilmektir. Onun şartlarında yaşasak biz de onun yaşadığı sorunları yaşayabilirdik. Böyle baktığımız zaman karşımızdaki kişi bizden farklı birisi değil. Sadece bizden farklı deneyimleri olan ve şu an bizim yardımımıza ihtiyacı olan birisi ve onun bizden öğrenecek şeyleri olduğu gibi bizim de ondan öğreneceklerimiz var. Dolayısıyla arka planda ben bu kişiden ne öğrenebilirim duruşu ve karşımızdaki insanı bu şekilde davranmaya ve düşünmeye yönelten sebepleri anlama merakı ve arzusu ile yaklaşabilirsek, düşüncelerinin bizimle uyumlu olmasının önemi kalmıyor.

Bir danışanın terapötik ortamda bir terapistle buluştuğunda birbirlerinden öğrenecekleri bir şeyler olduğunu varsayarım. Bu karşılaşmada doğal olarak hem terapistin hem danışanın tarihlerinden getirdikleri bazı değerler ve inançlar olacaktır. Bunlara farkındalıkla yaklaşmak terapistin görevidir.

Örneğin, sen başörtülü olduğun için Müslüman kimliğin ön planda. Alkol kullandığını bildiğin bir danışana alkolün beyne ve ilişkilere olan olumsuz etkilerinden bahsederken danışan bunu dini perspektiften algılayabilir. Böyle bir durumda danışana “Şimdi siz dini inançlarım nedeniyle alkole karşı fikirlerim olduğunu düşünebilirsiniz; ama öyle değil. Bunun tamamen bireysel bir seçim olduğunun farkındayım ama alkolün hayatınız ve ilişkileriniz üzerindeki olumsuz etkilerini konumum gereği söylemekle yükümlüyüm.” açıklamasını yapabilirsin. Bu şekilde ön yargıları konuşulur hale getirerek ilişkiye ve sürece olumsuz yansımasının önüne geçmiş oluruz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Ergenlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Terapi Öğrenirken Sorulan Sorular ve Cevapları' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:51
Top