2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Farkedilme İhtiyacı Duyarız?
YAZI #2536 © Yazan Uzm.Psk.Selen SARIOĞLU AKTÜRK | Yayın Mayıs 2015
Neden fark edilme ihtiyacı duyarız?

“İki şey insanları zayıf kılar:
Onaylanma ve fark edilme ihtiyacı.”
Paulo Coelho
Fark edilmek sözlük anlamıyla; Bir kimse veya nesnenin bir başkasıyla karıştırılmamasını sağlayan ayrılık, benzer şeyleri birbirinden ayıran özellik, başkalık, ayrım, nüans demektir.
Nasıl ortaya çıkar?
Fark edilme ihtiyacı gebeliğin başlangıcıyla başlar, ölene kadar devam eder. Ben buradayım artık demek için annede bir çok değişiklik meydana gelir ve ben yokum artık diyene kadar bu ihtiyaç devam eder. Fark edilmek, var olmak için gereklidir.
Sözel dönem öncesinde ihtiyaçlarımız vardır.Acıkırız,altımızı ıslatırız,gazımız vardır… Eğer bakım veren kişi ihtiyaçlarımızı fark ederse, değerliyiz ve varız demektir. Ancak bu ihtiyaçlarımız yok sayılıp, fark edilmezse, değersizlik ve hiçlik duyguları pekişir. Bakım veren kişinin bizi fark etmesi için ağlarız,yaramazlık yaparız,huysuzluk çıkartırız. Bu artık bizim öğrendiğimiz duygudur ve sonraki yıllarda, tüm çabalarımız öğrenilmiş çaresizliğimizi yıkmak adına olacaktır.
Kendini nasıl belli eder?
Anneler çocuğunu “Bu çocuk hiç söz dinlemiyor, yaramazlık yapıyor, arkadaşlarıyla tartışıyor, öğretmenini çıldırtıyor, korkuları var, kendine zarar veriyor” gibi daha yüzlercesini sayabileceğimiz sebeplerle bir uzmana götürüyorlar. Burada, görünenin arkasındaki görünmeye odaklanmak gerekiyor. Neden bu çocuk yaramazlık yapma ihtiyacı duyuyor? Çünkü fark edilmek istiyor, ben buradayım beni de görün demek istiyor becerebildiği kadarıyla.Bu aileler için ciddi bir sinyal olmalı.
Eğer fark edilmezse…
Bu durum erken yaşlarda ciddiye alınmazsa ileride karşımıza “aşırılık”larla çıkabiliyor. Norma uygun olmayan davranışlarda bulunma, aşırı abartılı kıyafetler giyinme, aşırı iyi olma, aşırı kötü olma, aşırı başarı hırsı,aşırı estetik, aşırı ses ya da sessizlik gibi davranışlar ortaya çıkıyor. Çoğu zaman farklılığın farkında olduğu için böyle davranan kişiler, normun dışında olmaktan çok da rahatsız olmadıklarını ifade ediyorlar.
Hangi durumlarda sıkıntı yaşanıyor ve ne yapılmalı
Eğer bu durum,kişiye fiziksel ve psikolojik olarak zarar veriyorsa ve bunun farkında değilse ki Çoğu zaman farkındalık ihtiyacı bilinç altından gelen bir sinyal oluyor ve kişiler davranışların sebebini “ben böyle istiyorum, kendime güzel görünmek için bunu yapıyorum, böyle daha mutluyum, banel olmak istemiyorum, herkesten farklı olmak istiyorum” gibi cevaplarla açıklarlar bu durumda mutlaka bir uzman tarafından destek alınmalıdır. Örneğin çok sık estetik ameliyatları oluyorsa ve artık vücut deforme olmaya başlamışsa, fark edilmek adına zamanının çoğunu çalışarak geçiriyor ve sosyal ilişkilerini ihmal ediyorsa, karşı tarafın sabrını zorlayacak kadar çok konuşuyorlarsa, kendisine ya da etrafına zarar veriyorsa ve kendinin olduğu haliyle iyi olduğunu düşünmüyor ve norm dışı davranışları varsa mutlaka bir uzman desteğine ihtiyaç var demektir.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selen SARIOĞLU AKTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Selen SARIOĞLU AKTÜRK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Selen SARIOĞLU AKTÜRK'ün Makale ve Yazıları
► Aidiyet İhtiyacı Psk.Dnş.Esmanur BOLAT
► Evlilikte Bilinç İhtiyacı Psk.Namık ACAR
► Denge ve Çatışma İhtiyacı Psk.Elif TERZİKÖY
► Sosyal Onay İhtiyacı Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ
► Bebeğin Temel İhtiyacı Güven Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Neden Farkedilme İhtiyacı Duyarız?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İnstagram Depresyonu Mayıs 2015
◊ Boşanma ve Sonrası Mayıs 2015
◊ Evliliğin İlk Yılı Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:41
Top