2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Borderline Kişilik Bozukluğu
YAZI #2556 © Yazan Uzm.Psk.Zehra EROL | Yayın Haziran 2015
İlişki kişinin farklı duygular yaşamasına neden olan süreçtir. Her ilişki bir miktar zedeleyicidir. Bazı kişilerle ilişkiler ise tahrip edici ve örseleyicidir. Kişilik özelliklerinin ortama uyum sağlamayı zorlaştırması, katılığı ilişkide yıkıcı etkiye neden olur. Tahrip edici dendiğinde sınır kişilik bozukluğundan bahsedebiliriz. Borderline olarak da tanımlanan Sınır Kişilik bozukluğu olan kişide duygular son derece kuvvetli ve şiddetlidir. Duyguları inişli, çıkışlıdır, hızla değişebilir. Bu değişimi neyin tetiklediğini anlamak da zorlanabilirsiniz. Borderline kişilik bozukluğunda kişi bir anda çok güzel şeylerden bahsederken bir kaç saat sonra olumsuzluklardan bahsedebilir. Sınır kişilik bozukluğu olan kişilerde anlık davranışlar görülebilir. Duygularını kontrol edememesi yeterince düşünmeden davranmalarına neden olur. Öfkelerini de kontrol etmekte zorlanırlar. Terkedilmek ve reddedilmeye karşı aşırı duyarlılıkları vardır, bir arkadaşını, ebeveynini bir gün çok iyi diye anlatırken, ertesi gün yaşanan bir olumsuzluk nedeniyle çok kötü diye tanımlayabilir. Yaşadıkları dayanılmaz düzeyde hissettikleri boşluk duygusunu ortadan kaldırmak için çeşitli davranışlarda bulunurlarÖfke, mutsuzluk ve kaygılarını yatıştırmak için alkol kullanabilirler. Aynı şekilde davranışlarını yönetmek de bu kişiler için güçtür. Duygusal açıdan hassastırlar, değişkendirler ve tahmin edilemeyen tepkiler verebilirler. Duygu ve davranışlarda aşırılık görülür. Uçta tepkilerin nedeni aslında kendini koruma amaçlıdır. İlişkilerde sanki bir mücadele içindeymiş gibi davrandıkları için insanlarla ilişki problemleri görülür. Bir yandan da konuştuğunuzda hayattaki en önemli şeylerden birinin onlar için ilişki olduğunu da düşünebilirsiniz. Oysa ki kişilerarası ilişki becerilerindeki yetersizliklerinden dolayı sorun yaşarlar İlişki problemleri hem kendini hem de karşı tarafı etkiler. Terapide hedeflerden biri kişiler arası ilişkiler üzerinde çalışmaktır. İlişkilerde terk edilmek en büyük korkularıdır, gerçek yada hayali terkedilme ihtimalinden aşırı derecede rahatsız olurlar. Terk edilmemek için yoğun çaba harcarlar.Dışardan bakıldığında davranışları manipulatif olarak değerlendirilir. Borderline kişilik bozukluğu tedavi gerektiren bir kişilik bozukluğudur. Tedavisinin merkezinde psikoterapi yer alır. Diğer adıyla sınır kişilik bozukluğu olan kişilerle ilişkide;
-Net ve tutarlı olmak
-Kurtarıcı veya sorunlarını çözücü konumunda olmamak oldukça önemlidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zehra EROL Fotoğraf
Uzm.Psk.Zehra EROL
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zehra EROL'un Yazıları
► Borderline Kişilik Bozukluğu Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Borderline Kişilik Bozukluğu Psk.Muhammed Erdinç TÜRK
► Borderline Kişilik Bozukluğu Psk.Alpaslan KESKİN
► Borderline Kişilik Bozukluğu Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK
► Borderline Kişilik Bozukluğu Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► Borderline Kişilik Bozukluğu Psk.Cenk KAHVECİOĞLU
► Borderline Kişilik Bozukluğu Psk.İlknur PEDER
► Borderline Kişilik Bozukluğu Psk.Eda GÖKDUMAN
► Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu Psk.Elçin KAYA KARATAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Borderline Kişilik Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çift Terapisi Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:51
Top