2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çift Terapisi
YAZI #2557 © Yazan Uzm.Psk.Zehra EROL | Yayın Haziran 2015
Çift terapisi veya ilişki terapisi eşlerin kendileri ve ilişkileri üzerinde düşünmeye zaman harcadıkları bir süreçtir. Çift terapisinde eşlerin yaşadıkları sorunların nedenlerini anlaması, yaşadıklarına farklı bakış açısını kazanması, yeni beceriler geliştirebilmek ve güvenli bir ortamda sorunları ile ilgili konuşabilmesi önemlidir. Sorumlulukların paylaşılması, karar verme ile ilgili sorunlar, boş zamanların değerlendirilmesi, sınırlar, kişisel alanlar, güven sorunları, ebeveynlik, ekonomik sorunların etkileri, sosyal yaşam gibi konular terapi sürecinde gündeme gelir. Bireysel farklılıkların yarattığı mücadeleler, ilişki başlangıcından bu yana oluşan problemler üzerinde çalışmak oldukça faydalıdır.
Bu noktada çift terapisinde süreci etkileyen bazı noktalara dikkate etmek gerekir.
-Son noktada yardım almak;
Çift terapisi ilişkilerini geliştirmek isteyen çiftler için verimli bir süreçtir. Ancak çoğunlukla işler işin içinden çıkılmaz hal aldığında çift terapisi son durak olarak görülebiliyor. İlişkilerde mutlu hissedilen zamanlar azalıp sıkıntılar arttıkça durum işin içinden çıkılmaz hal almakta Tekrarlayan sorunlar zaman için de büyüyen çatışmalar ilişkileri yıprattıkça eşler çözüm bulamayıp toleransları kalmadığında çift terapisine başvurmaktadır. Oysaki son noktaya gelmeden yardım almak sorunların büyümesini engeller ve koruyucu bir yaklaşımdır.
-Karşı tarafın değişmesini bekleme
Çift terapisinde eşler genellikle karşı tarafın değişeceğine yönelik beklentiyle terapiye gelirler. Çoğunlukla da karşı tarafta nelerden rahatsız oldukları üzerinde vurgu yaparlar. Odak noktası karşı tarafın değişmesi olduğunda yargılayıcı ve suçlayıcı yaklaşımlar nedeniyle süreç de zorluklar oluşur. Suçlayıcı, yargılayıcı tutumlar yerine, kişilik mücadeleleri ile başa çıkabilmek, ilişkinin temelindeki sorunları anlamak, ilişkiye bakış açısının, davranışların değişimi üzerinde durmak sürecin ilerlemesine neden olur.
Çift terapisinde ilişkiyi, kendini ve tabi ki karşı tarafı da anlamaya çalışmak oldukça önemli. Süreç içinde geçmişteki sorunlara benzer durumlarla karşılaşacağı aşikardır, bu durumda yeni bakış açıları geliştirmek, sorunların çözümüne yönelik tepkiler üzerinde çalışmak sürecin parçasıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zehra EROL Fotoğraf
Uzm.Psk.Zehra EROL
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zehra EROL'un Yazıları
► Çift Terapisi Psk.Başak DALDA KİLECİ
► Çift ve Evlilik Terapisi Psk.Şeyma KOÇAK
► Çift Terapisi Nedir? Abdullah ÖZER
► Çift ve Evlilik Terapisi Psk.Büşra SEZİKLİ
► Çift- İlişki Terapisi Psk.Görkem ALBAN
► Evlilik ve Çift Terapisi Psk.Deniz AKINCI
► Aile ve Çift Terapisi Psk.Dila HOTLAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çift Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:34
Top