2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar Yorgunluğunu Doğru Beslenerek Yenin
YAZI #2571 © Yazan Dyt.Ceren AKTAŞ | Yayın Haziran 2015
Bahar aylarında havadaki elektrik yükü artıyor. Pozitif ve negatif yüklü iyonların artması da insan biyoritminde olumlu ya da olumsuz etkiler yaratıyor.
Pozitif iyonlar insanı daha zinde hissettirirken, negatif iyonların artması insanın kendini daha halsiz hissetmesine ve yorgunluk belirtilerinin ortaya çıkmasında etkili oluyor. Bu dönemde kas ağrıları, omuz, sırt ve boyun ağrıları yine baharın gelişiyle artmakta, yorgunlukla birlikte; konsantrasyon bozukluğu, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflaması ve uyku bozuklukları görülebilmektedir. Ayrıca bahar aylarında, aslında vücudumuz daha aktif olmamızı sağlayacak hormonlar salgılanmasına karşın eğer ortada vitamin eksikliği, beslenme bozukluğu varsa, vücut buna aynı uyumu gösteremiyor ve yorgunluk hissi artıyor. Aynı zamanda yaz ayı yaklaştığı için herkes zayıflama telaşına kapılıp düşük kalorili diyetlerle zayıflamaya çalışırken farkında olmadan bahar yorgunluğunu ikiye katlamış oluyor.

Peki hem bahar yorgunluğunu yenmek hem de yaza hazır olmak için beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz ?
Besin çeşitliliğine özen gösterin. Tek tip beslenme tarzından uzaklaşın.
Tabağınızda et , tahıl, meyve, sebze ve süt grubu gibi besin gruplarından en 1 besin bulundurun. Bu dönemde gerekli olan vitaminleri bu şekilde sağlamış olursunuz.
En az 3 öğün beslenmeye çalışın. Öğün atlayarak bahar yorgunluğunuzu yarattığı olumsuzlukları arttırmış olursunuz.
Her dönemde önemli olan kahvaltı öğününü asla es geçmeyin. Metabolizmanızı iyi çalışır duruma getirmek için kahvaltı öğününe ağırlık vermelisiniz. İyi bir kahvaltı ile güne ve diyete başlamak sizin direncinizi koruyacak ve diyetin yapılabilirliğini sağlayacaktır. Ekmek ve peynirin yanı sıra haftada 3 gün içerisinde enerji veren aminoasitler bulunan yumurta mutlaka yenmeli.
Genel olarak en yorgun hissettiğimiz ve kan şekerimizin düşme eğiliminde olduğu öğleden sonra saat 16-17.00 civarı küçük bir ara öğün yapmaya çalışın. Örneğin 15 fındık veya badem 1 meyve veya 1 sb yy süt 3-4 adet kepekli bisküvi gibi keyifli öğünlerinizi hazır bulundurun.
Yemeğe yeterli zaman ayırarak yiyecekleri daha uzun süre çiğneyin. Bu sistem yediğiniz yiyeceklerden daha fazla tat almanızı ve aşırı yemekten kurtulmanızı sağlayacaktır.
Her dönemde önemli olan su tüketiminize bu dönemde ekstra dikkat edin ve 2 litrenin altına inmeyerek yaklaşık 10 su bardağı kadar su içmeye çalışın.
Her öğünde taze mevsim sebzeleriyle hazırlanmış az zeytin yağlı salatanızı bulundurarak vitamin alımınızı arttırın.
Gün içerisinde yorgunluğu atmak, uyanık kalmak için sıkça tükettiğimiz çay, kahve gibi kafeinli içeceklerin miktarına dikkat edin. Fazla miktarlarda alınan kafein, kalp çarpıntısına ve vücutta su kaybına neden olabileceği için özellikle mevsim değişikliğindeki sıkıntıları tetiklememek adına kafein alımını en aza indirmeye çalışın. Çay, kahve, asitli içecekler gibi kafeinli içecekler yerine günde 2 fincan yeşil veya beyaz çay, melisa çayı gibi bitki çayları tüketebilirsiniz.
Yeterli ve düzenli C vitamini alın. Bunun için de özellikle meyve ve sebze tüketimini artırın. Brokoli, ıspanak, yeşilbiber, kivi, maydanoz, portakal gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
Bahar aylarında havanın ısınması ile birlikte uzun yürüyüşler yapmaya çalışın.
Bunun için sizlere önerim 45 dakika yürüyüş veya 30 dakika yüzme; Eğer spor salonuna giderseniz 30 dakika yürüyüş + 15 dakika bacak ve kol hareketlerini çalışmanız yeterli olacaktır.
Uykunuza önem verin. Çünkü uykusuzluk ya da düzensiz uyku kendinizi daha yorgun ve bitkin hissetmenize neden olur. Bu nedenle her gün 6-8 saat uyumaya özen gösterin.
Çinko, magnezyum yorgunluğu azaltır bu yüzden hergün 2 adet ceviz, 6-7 adet fındık ve 1 küçük boy muz tüketin.
Tatlı, hamurlu ve nişastası besinlerden uzak durun. Bu besinler kan şekerini hızlı arttırıp hızlıca düşürür. İçerisinde bolca B vitamini bulunan ve kan şekerini iyi ayarlayan kepekli pirinç, kepekli makarna, esmer ekmek gibi glisemik indeksi düşük, posalı besinler tüketmenizde fayda var.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Ceren AKTAŞ
Diyarbakır
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ceren AKTAŞ'ın Yazıları
► Bahar Yorgunluğu Dyt.Nurcan BIÇAKCI
► Bahar Aylarında Beslenme Dyt.Kübra YABA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bahar Yorgunluğunu Doğru Beslenerek Yenin' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:36
Top