2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon
YAZI #2604 © Yazan Uzm.Psk.Bahar ERDEN | Yayın Temmuz 2015
Depresyon en yaygın psikolojik sorunlardan biridir. Aslında zihinsel hastalıklar içinde "yaygın soğuk algınlığı" olarak anılır. Çökgün ve kederli olma hali anlamına gelir. Düşünsel,davranışsal, duygulanımsal, ilişkisel ve fizyolojik belirtilerle kendini gösterir. Her dört ya da beş kişiden biri hayatlarının bir döneminde depresyon dönemi geçirebilir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklerde görülme sıklığından üç kat daha fazladır.
Düşük sosyoekonomik durum, aile problemleri, işsizlik, yüksek beklentiler, umutsuzluk ve çaresizlik duyguları belirgin nedenleri olsa da genetik yapı ve çevre etkisi(erken çocukluk dönemi, stresörler, travma etkisi vs.) birlikte etkilidir deriz. Tanı koyabilmemiz için
 İki hafta veya daha uzun bir süre aşağıdaki belirtilerin en az beşinin varlığı ( belirtilerin en az birinin çökkün duygudurum veya ilgi/istek kaybı olması gereklidir)
 Çökkün duygudurum
 İlgi veya istek kaybı
 Belirgin iştah artışı veya azalması
 Uykusuzluk veya uykuda artış
 Ajitasyon veya retardasyon (yavaşlama)
 Halsizlik, enerji kaybı
 Yetersizlik veya suçluluk düşünceleri
 Dikkatini toplamada zorluk
 Tekrarlayan ölüm düşünceleri
Depresyonla nasıl başedeceğimiz konusuna gelince:
 Öcelikle uzman desteği almak gerekir. Terapi veya terapi ile birlikte antidepresan ilaç tedavisi işe yarar. İlaç semptomları azaltmaya yararken terapi desteği ise düşünce, duygu, ilişkisellik ve duygusal olarak sağlıklı bir yaşam için gereken değişim ve dönüşümler üzerinde etkilidir.
 Sosyal olarak aktif olma. Sağlıklı arkadaşlık ve aile ilişkileri yaşamdan zevk ve doyum almak için önemlidir. Birlikte vakit geçirdiğinizde size kendinizi iyi hissettiren kişilerle birlikte zaman geçirmeye çalışın. Sizi yaralayan, eleştiren, yargılayan, mtivasyonunuzu kıran ve hayata, insanlara ve olaylra negative bakan kişilerle temas halinde olmaktan kaçının.
 Fiziksel aktivite. Egzersiz yapmak beyin kimyasallarında, kendinizi algılamanızda ve enerji düzeyinizde pozitif değişimler yaratır. Yaptığınız egzersizi eğlenceli hale getirin. Egzersiz ancak ondan keyif aldığınızda rutine döner. Bir arkadaşınızla yürümek veya tenis oynamak tek başınıza yürümekten daha keyiflidir.
 Pozitif düşünün. Pozitif düşünce duygusal ve fiziksel sağlığınızı geliştirir. Yaşamda kişilerin ve olayların pozitif yönlerine odaklanmaya çalışın. Herkesin gökyüzünde gri ve beyaz bulutları vardır. Ancak duygusal olarak sağlıklı kişiler beyaz bulutlara odaklanırlar. İyimserlik yeni ve pozitif eylemleri başlatır Örneğin davet edildiğiniz bir ortamda harika insanlarla tanışacağınıza inanmak o davete katılmanız için bir motivasyondur. İnsanlara sorun olan yaşamdaki olaylar değil kendi düşünce ve eylemleridir.
 Günlük aktivitelerinizden anlam yaratın veya hedefler belirleyin. Çocuğunuzun arkadaşları ile evde güzel zaman geçirmesi için ortam hazırlamak veya onunla oyun oynamak heyecan verici gözükmese de onun hayatına dahil olduğunuzu ve onunla ne kadar ilgili olduğunuzu gösterir. Günlük deneyimlerinizde, aileniz ve arkadaşlarınızla etkileşiminizde, iş aktivitelerinizde sizin için nelerin anlamlı olduğunu belirleyip içndeki derin anlamların farkına varın.
 Günlük programınzı belirlemek ve bu programa uymak da size depresif duygudurumunda kurtarmaya oldukça yardımcı olacaktır.

Bahar Erden
Uzman Psikolog/Evlilik ve Aile Terapisti
Çıldır Mah. 162. Sok. Zeynep Apt. No:3
Marmaris-MUĞLA
Tel: 0530 640 29 70
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahar ERDEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Bahar ERDEN
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bahar ERDEN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Paranoid Kişilik Bozukluğu ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
► Beş Sevgi Dili Temmuz 2023
► Yetişkinlikte Bağlanma Mayıs 2016
► Sınav Kaygısı Mayıs 2016
► Kendini Gerçekleştirme Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:48
Top