2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Televizyon Çocukların Konuşmasını Geciktirir mi?
YAZI #2606 © Yazan Elif IPEK | Yayın Temmuz 2015
10.12.2014 tarihinde hurriyetaile.com'da yayınlanmıştır...

Çocukların gelişimi üzerinde televizyonun olumlu ya olumsuz etkileri nelerdir? Televizyon, çocukların konuşmasını geciktirir mi? Pedagog Elif İpek merak edilen bu soruları yanıtladı, ailelerin konuyla ilgili dikkat etmesi gereken noktaları aktardı.

Konuşma becerisi önce dinleyerek sonra taklit ederek gelişir. Çocuk; kendine söylenenleri dinler, anlamlandırır, unutmaz ve yeterince hazır olduğunda ise ifade etmeye yani konuşmaya başlar. Konuşma önce ses taklitleri ile başlarken, tek kelime ile devam eder ve ardından birkaç kelimelik cümleler kurulur. Çocuğun konuşmaya başlayabilmesi için duyduklarını dikkatle dinlemesi, kelimeleri birbirinden ayrıştırması gerekir.

Kışın aktivitelerin kısıtlı olması çocuğu televizyona bağlar

İçinde bulunduğumuz bilgi çağında aileler, çocuklarının zeka gelişimlerine katkıda bulunmak ve çocukların kendilerini iyi ifade edebilmeleri için televizyondaki çocuk programlarından da sıkça yararlanır. Özellikle kış aylarında yapılacak aktivitelerin kısıtlı olması çocuğu eve ve televizyona bağlar. Önceki kuşaklarda çocuklar sevdikleri bir çizgi filmden bahsederken, günümüz çocukları hangi çizgi film kanalını sevdiğinden bahsediyor ve genellikle program ayırt etmeden izliyor. Üstelik bahsettiğimiz çocukların belirgin bir yaş aralığı da yok.

Televizyon, birçok görsel malzeme sunar ama…

Televizyon programları çocuğa ailenin sunamayacağı görsel malzemeleri sunarken, programda sıklıkla yer verilen görsel öğeler çocuğun tek başına anlayamayacağı türden oluyor. Konuşmalar ise fazlaca iç içe. Bu durumda konuşmayı dinleyerek ve taklit ederek öğrenen çocuk, işitsel öğeleri ayrıştıramadığı, takip edemediği için işitsel öğelerden çok görsel öğelere dikkat ediyor. Bu durum ise çocuğun konuşmaya geçmesini geciktirmekle birlikte dikkatinin kalitesinin düşmesine neden oluyor.

Ailelerin dikkat etmesi gereken noktalar

Program içinde çocuk programına/çizgi filme yer verilecekse çocuğun aile ile birlikte bu zamanı paylaşması, mümkünse programı video olarak izlemesi, gerektiğinde programı durdurup üzerine açıklamalar yapılması, tartışılması, izleme süresinin 10-15 dakika ile sınırlı olması noktalarına ailelerin dikkat etmesi ve hassasiyet göstermesi gerekir. Bu esaslara dikkat edildiğinde çocuk bilgiye ulaşma araçlarını amacına uygun kullanmayı da küçük yaşta öğrenebilir.

Ailenin rutinler oluşturarak etkinlikler yapması (deneyler, serbest oyunlar, yapı inşa oyunları, kağıt-kalem etkinlikleri, kitap okuma…) ve onların dikkatlerini çevreye, doğaya çekmesi çocukların konuşma becerisini destekler.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif IPEK Fotoğraf
Elif IPEK
Kocaeli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Elif IPEK'in Makale ve Yazıları
► Çocuğum ve Televizyon Psk.Begüm AKMANİŞ
► Çocuk ve Televizyon Psk.Burçak DEMİRKAN
► Televizyon ve Çocuk Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
► Çocuk ve Televizyon Gözde ERDOĞAN
► Televizyon ve Otizm Psk.Sena TUNÇ
► Şiddet,televizyon,internet Psk.Ayşegül COŞKUN
► Çocuklarda Televizyon Bağımlılığı Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Popüler Kültür ve Televizyon Psk.Mehmet CEYLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Televizyon Çocukların Konuşmasını Geciktirir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile İçi İletişim Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:16
Top