2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Horlama
YAZI #2623 © Yazan Doç.Dr.Seçil AYDINÖZ | Yayın Ağustos 2015
Horlama nedir?

Uykuda nefes alma verme sürecinde hava yolunda daralma veya tıkanma sonucunda oluşan sese denir. Havanın ağız ve burundan akciğerlere ulaşması sırasında takip ettiği yoldaki dokuların karşılıklı titreşiminden oluşur.

Tahminen erişkinlerin % 45’i zaman zaman, % 25’i de sürekli horlar. Erkeklerde, kilosu fazla olanlarda daha sıktır ve yaşla birlikte şiddeti artar.

Horlama nefes alma sırasında oluşan bir tıkanıklıktır. Uyku sürecinde bozulma ve kalitesiz uyumanın yanı sıra ciddi sağlık problemlerine de yol açabilir.

Horlamanın sebepleri nelerdir?

Kas gücünde azalma, kaslarda gevşeme
Boyun çevresi dokuların kalınlaşması (yağlanma)
Özellikle çocuklarda büyümüş bademcik ve geniz eti
Yumuşak damağın uzun olması
Küçük dilin uzun olması
Burun tıkanıklığı
Burunda şekil bozuklukları
Horlama önlenebilir mi?

Hafif düzeyde horlama varsa ve sürekli olmuyorsa:

Egzersiz ve uygun diyetin eşlik ettiği sağlıklı yaşam tarzı
Kilo kaybı
Uykuyu bozacak ilaç ve madde kullanmayarak (uyku ilacı, sakinleştirici, yatmadan hemen önce alınan antihistaminik, alkol ve sigara gibi)
Düzenli uyuyarak
Uyurken yan yatarak
Yatağın başucu hafifçe yüksek tutularak önlem alınabilir.
Horlama tanı ve tedavisi?

Tanıda en değerli işlem bir gece boyunca uyku laboratuvarında yapılan uyku testidir (polisomnografi). Bundan başka detaylı muayene, eşlik eden hastalıklar, kullanılan ilaçlar ve bazı laboratuvar analizleri de tanı ve tedavinin yönlendirilmesi için önem taşır.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seçil AYDINÖZ Fotoğraf
Doç.Dr.Seçil AYDINÖZ
İstanbul
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Seçil AYDINÖZ'ün Makale ve Yazıları
► Horlama ve Uyku Apnesi Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK
► Çocuklarda Horlama ve Uyku Apnesi Op.Dr.Orhan ALTINTAŞ
► Horlama Gizli Şeker ve Guatr Belirtisi Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Horlama' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Uyku Sağlığı Ağustos 2015
◊ Uyku Apnesi Ağustos 2015
◊ Apne Türleri Ağustos 2015
◊ Çocuklarda Uyku Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:57
Top