2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Uyku Bozuklukları ve Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Birlikteliği
YAZI #2628 © Yazan Doç.Dr.Seçil AYDINÖZ | Yayın Ağustos 2015
Sağlıklı bir uyku çocuklarda ve erişkinlerde kaliteli bir yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biridir. Uyku çocuklarda büyüme ve gelişme için oldukça büyük bir önem arz ederken, erişkinlerde organizmanın dinlenmesi ve hücre rejenerasyonunun sağlanmasında önemlidir. Uyku bozuklukları çok uzun zaman önce tanımlanmış olup sıklıkla hastalıklara eşlik eden sekonder bir semptom olduğu düşünülmekteydi. Yakın zamanda tıbbın gelişmesi ile paralel olarak uykunun da kendi içinde bölümleri olduğu, biyolojik bir ritim ve sürecinin olduğu anlaşılmıştır. Bunun sonuncunda da uyku bozuklukları da primer bir hastalık olarak ele alınmaya başlamış ve günümüzde bu hastalıkların takip ve tedavisi ile ilgilenen yeni bir alan: “Uyku Tıbbı” nın oluşmasına neden olmuştur.

Çocuklarda uykuda solunum problemleri:

PS – Primer horlama:
Sesli solunum
UARS – Üst hava yolu direnç sendromu:
Sesli solunum + uyku bozukluğu
OH – Obstruktif hipoventilasyon:
Sesli solunum ± uyku bozukluğu + Ý CO2 ve/veya ß SaO2
OSA – Obstructive sleep apnea:
Sesli solunum ± uyku bozukluğu + Ý CO2 ve/veya ß SaO2 + Hava akımında kayıp
Şeklinde sınıflandırılmaktadır. Uykuda solunum problemleri risk faktörleri arasında

Adenotonsiller hipertrofi
Kraniofasial anomaliler
Down sendromu
Obezite
Nörolojik hastalıklar
yer almaktadır.

Obstruktif Uyku Apne Sendromu (OSAS) artık oldukça iyi tanımlanmış bir uyku bozukluğu olup sıklıkla çocukluk yaş grubunda başlayıp erişkin dönemde de devam etmektedir.

OSAS sonucunda oluşan problemler:



İntermittent hipoksemi
Pulmoner arter basıncında artış
Cor-pulmonale
Kognitif ve davranışsal bozukluklar
Uykuda bölünme (Arousal-Fragmantasyon)
Sempatik aktivasyon
Alveolar hipoventilasyon
Hipokseminin etkisini ağırlaştırır
Nöral dokular, SSS, vazomotor aktivite bozuklukları.
Bunların sonucunda da metabolik, kardiyovasküler ve nörokognitif bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Nörokognitif fonksiyon bozuklukları:

Zeka
Hafıza
Akademik performans
Analiz yeteneği (Executive functions)
Plan yapma
Problem çözme
Mantık yürütme
Fikir esnekliği
Bozuklukları şeklinde sayılabilir.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocukların %25-50 sinde uyku ile ilgili problemler yaşandığı bilinmektedir. En tipik yakınmalar uykuya dalmada güçlük, horlama, huzursuz uyku, uykuda solunum problemleri, enürezis ve gündüz uyku halidir. Uyku bozukluklarının tanısında altın standart polisomnografidir.

Uykusuyla ilgili yakınmaları olan çocuklarda hiperaktivite, dürtüsellik ve agresiflik gibi davranış problemleri sık olarak görülmekte ve azalmış dikkat, hafıza ve zeka bozukluklarına yol açmaktadır. Bu sorunların tespit edilmesinde ebeveynlerden alınan bilgilerle subjektif veriler elde edilmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seçil AYDINÖZ Fotoğraf
Doç.Dr.Seçil AYDINÖZ
İstanbul
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Seçil AYDINÖZ'ün Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Uyku Bozuklukları ve Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Birlikteliği' başlığıyla benzeşen toplam 98 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Uyku Sağlığı Ağustos 2015
◊ Uyku Apnesi Ağustos 2015
◊ Apne Türleri Ağustos 2015
◊ Çocuklarda Uyku Ağustos 2015
◊ Horlama Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:18
Top