2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Kardeş Geliyor
YAZI #2646 © Yazan Uzm.Psk.Gizem ORAKCI ALICI | Yayın Ağustos 2015
Çocukların korkulu rüyası olan ‘kardeş’ ebeveynler için minicik bir yeni yaşamın heyecanını ve endişelerini bir arada temsil eder. Çocukların korkuları daha az sevilmek ile başlar sahip oldukları şeyleri paylaşmamak ile devam eder. Her çocuk kardeş durumuna farklı tepki verirken kiminin duyguları belirgin kiminin ise oldukça belirsizdir. Ancak her çocuk kardeş faktöründen etkilenir. Çünkü kardeş yeni bir yaşamın olağan düzene getireceği birçok değişim demektir.
Ebeveynler çocuklarının bu değişime alışma süreçlerinde oldukça dikkatli olmak ile birlikte her zaman çocuklarına karşı açıklayıcı ve dürüst olmalıdır. Olacak olan değişiklikler, var olan çocuğun yaş dönemine uygun olarak anlatılmalıdır. Hamileliğin riskli süreçleri atlatıldıktan sonra, bebeğin yaşamlarına ne zaman katılacağı ve neleri değiştireceği ile ilgili bilgilendirme dönemi başlayabilir.
Öncelikle yaşanan konut içerisinde ki değişikliklerden başlanarak annenin bedenindeki değişimler anlatılabilir. Bebek ile ilgili her konuşma içerisinde var olan çocuğa karşı olan sevginin hiç değişmeyeceğini bazen direkt olarak sözlü ifade edilmeli bazen ise hissettirilmelidir. Ebeveynler çocuklarının güvende olma ve sevilme duygusunu kaybetmemelidir.
Doğum zamanında çocuğun, annesinin en sancılı ve zor olabilecek anlarını görmemesi ancak ailenin yanından da ayrılmaması; yani kendi düşüncesinde ‘dışlanma, istenmeme, gönderilme’ durumlarının oluşmamasına dikkat etmek gerekir. Bu durumun en sağlıklı şekilde organize edilmesi kardeşlik bağının kurulacağı ilk ana olumlu duygu durumu sağlayacaktır. Bu sebepten dolayı planlı olan bir doğum sürecinde çocuğun doğumdan bir iki saat öncesinde ve sonrasında hastanede bulunmaması, annenin kendini toparladığı zaman hastanede bulunması önemli bir noktadır. Hastanede olmayacağı süreç içerisinde aklının orda kalma durumuna karşın annenin başucuna çocuğun resmi konabilir ve ‘sen hep burada olacaksın, benim yanımdasın’ gibi sözler ile çocuğun kaygı durumu azaltılabilir.
Eğer çocuğun okul dönemi yeni başlayacaksa mutlaka doğum sürecinden en az bir/iki ay öncesinde çocuk okula başlatılmalıdır. Okul dönemi kendi içerisinde birçok değişikliği barındırırken bebeğin getireceği değişiklikler ile birlikte çocukta ki kaygı seviyesi artabilir hatta çoğu zaman ‘evden gönderiliyorum, istenmiyorum’ düşüncesi oluşturabilir. Çocuğun okul saatleri içerisinde aklı hep evde bebekle ile bıraktığı annesinde kalacaktır. Bu sebepten dolayı çocuğunuza o evde yokken ne yapacağınıza dair bilgi vermek onu rahatlatabilir. Bu bilgiler ise çocuğun evde olma isteğini arttırmayacak şekilde olup, bebek ile ilgili fiziksel ihtiyaçlarının karşılanacağı durumlar sade bir şekilde anlatılabilir.
Çocuklar biricik olma duygusu ile yaşamlarına devam ederken, kendisi gibi biricik olacağını düşündüren kardeşine karşı olan duygularının olumlu yönde şekillenmesi, ebeveynlerin yaklaşımları ile olacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem ORAKCI ALICI'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dikkat Kardeş Geliyor' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuklarda Öfke Kontrolü Aralık 2016
◊ Çocuk ve Özgüven Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:00
Top