2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okumak , Nasıl Okumak?
YAZI #2654 © Yazan Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER | Yayın Eylül 2015
Hayatın anlamıdır okumak bu neden ile Peygamber Efendimize (ASM) ilk gelen ayet ve Yüce Yaratıcımız Allah(CC) ilk emri olan okudur. Bilgiye ulaşmanın ilk ve en önemli aşaması olan okuma davranışımız ile beynimiz ve zihnimizde mükemmel değişimler gerçekleşmektedir.
Bu değişimlere kısaca değinecek olur isek ortalama her insanın beyninde ortalama 100 milyar bulunmaktadır. Yine en zeki dediğimiz insanlar bile bu nöronların %10 kullanıyor.
Bu nöronları kullanılır hale gelmesini sağlayan ise beynimize ulaşan her bilginin bir nöronu aktif etmesidir. O zaman ne kadar bilgiye ulaşır ise o kadar fazla nöron aktif olacak, bilgiye ulaşmak ise okumak ile mümkün olduğuna göre aktif ve bol nöronlu beyinlere ulaşmak için bol bol okumamız gerekmektedir.
Bol bol okuyan insan beyinlerindeki nöronları aktif ettikleri zaman;
*Unutkanlık azalmakta, Hatırlama artmakta,
*Bilgileri zihnimize göndermemiz yada zihnimizden çağırmamız daha hızlanmakta,
*Daha kısa sürede daha hızlı okuma,
*Bu özelliklerin etkisi ile bulunduğumuz ortam ve şartta başarılı ve etkileyici olma,
*… vb.
Bu değişimler ile birlikte hayata anlam katmaktayız ve etkilenen değil etkileyen olmaktayız. Buradan anlıyoruz ki; ne kadar çok okur isek hayatta o kadar etkin oluyor. Bu güzelde kısıtlı zamanda bu kadar çok okumayı nasıl yapacağız. Çünkü zamanımızı alan ve yapmamız gereken o kadar çok engel var ki; bu zamansızlık ve yorgunluk içinde okumaya nasıl zaman ayıracağız. Zaten keramette burada; yarıştığınız insanlardan önde olmak, yönetilen değil yöneten, etkilenen değil etkileyen olmak için kısa zamanda çok okumalar yapmak lazım… .
Bu nedenle de son dönemde Dünya’da ve Türkiye’de “Anlayarak Etkili ve Hızlı Okuma/Öğrenme” kursları önem kazanmaktadır.
Anlayarak Etkili ve Hızlı Okuma/Öğrenme kursları sonunda insanlar dünkü alışkanlığı olan ve beyninin sol lobundaki işitsel hafızanın yerine beynin sağ lobunda bulunan görsel(fotografik) hafızayı kullanmaya başlayacaktır.
Beynin sol lobundaki işitsel hafıza ile yapılan okumalarda içten ve/veya dıştan seslendirme başta olmak üzere bir çok sebepten dolayı okuma hızı düşmektedir.
Beynin sağ lobundaki görsel/fotografik hafıza ise bilgiyi alma, anlamlandırma ve kaydetme hızı açısından işitsel hafızaya göre 10 kat hızlıdır. Görsel hafızadaki bu hızın sebebi ise metinde geçen kelimeler beyin tarafından fotoğraf gibi bütün olarak algılanmasından kaynaklanmaktadır. Resim olarak görülen kelimeler, satır yada bölümler daha önce beyinde bulunan resimle eşleştirilerek anlamlandırılır. Dolayısı ile hece hece, kelime kelime okuma yapılmadığı ve göz daha az sekme yaptığı için daha az yorulmaktadır. Bu daha az yorulma hali ise okumayı yarıda bırakmayı engellemektedir. Çevremizde bir çok insana sorduğumuz zaman şunu görmekteyiz kitap okunmaya başlanmış ancak tamamlanmamış kitap sayısı oldukça fazladır. Hızlı okuduğumuz ve anladığımızda beyinde oluşan merak duygu ile okuma isteğimiz olumlu yönde artmaktadır. Bu artış kitap sonlarında ise yeni kitap okuma isteğini de yenilemektedir.
Hızlı okumanın temelinde göz kaslarının güçlendirilerek beyne gönderilen kelime sayısını artırmak yatmaktadır. Beyne gönderiler kelimeler eğer daha önceden okumalar yapılarak beyindeki nöronlar aktif edildi ise aynı anda anlamada artmaktadır. Eğitimin temel prensiplerinden bir önce hız artışını sağlamak sonra ise anlama oranını artırmaktır. Eğer önceden kitap okuma davranışı az ise sonuçlar düzenli olarak 21 gün boyunca göz ve kitap okuma egzersizleri düzenli şekilde uygulandığında elde edilecektir.
Her olayda olduğu gibi alışkanlık haline gelmeyen davranışlar öğrenme olmaz. Bu nedenle eğitim sonunda balık tutmayı öğrenen kursiyerlerde; öğrendikleri egzersiz ve çalışmaları bol bol uygulayarak alışkanlık haline dönüştürmelidir.
Bu eğitimlerde Mevlana’nın aşağıdaki sözü daima şiarımız olmuştur.
“Sen ne söyler ise senin söylediğin karşıdakinin anladığı kadardır.”
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alpaslan YURTSEVER Fotoğraf
Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER
Kahramanmaraş (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER'in Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okumak , Nasıl Okumak?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:03
Top