2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Varsayma Problemi
YAZI #2673 © Yazan Psk.Mahir Efe FALAY | Yayın Ekim 2015
Uzman Psikolog Mahir Efe Falay yaşamımızdaki birçok alanı etkileyen “varsayma” sorunu hakkında bilgi verdi. Biliriz ki bilimin temelinde yatan varsayımlar, bilimden çıkıp kişisel boyuta girince problemler çıkabiliyor ve aralar bozulabiliyor, ilişkiler bitebiliyor, karşı taraflar suçlanabiliyor, cesaret gösterilemiyor.

Si&Ma Psikolojik Danışmanlık Merkezinden Uzman Psikolog Mahir Efe Falay bu konuyla ilgili şöyle dedi: “Varsayımlar ikiye ayrılır. İlki fonksiyonel ikincisi disfonksiyonel varsayımlardır. Fonksiyonel varsayımlar mesela ‘Ben bu duvarı tek yumrukla kıramam!’ gibi gerçeklik ve kendinizin sınırlarına uyumlu varsayımlardır. Disfonksiyonel varsayımlasa sıkıntı yaratanlar bu varsayımlardır denebilir. Örnek olarak ‘Ben bu çıtayı dizimde kıramam!’ denebilir. Çıta yarım santim kalınlığındadır bu arada! Bu varsayım gerçeklikle ve kapasitenizle uygun değildir. Ve harekete geçmenizi en baştan engeller. Veya topluluk içinde ses çıkarırsa ayıplanacağını düşünen ve konuşmayan kişi de örnek olarak verilebilir. Zira gerçek hayatta o ses biraz yükselse kimsenin pek umrunda dahi olmayabilir!”

Varsayımların yaygınlığı hakkında sözlerine devam eden Falay, şunları söyledi: “Bu varsaymalar sandığınızdan çok daha yaygın. Ama özellikle karşı tarafa (arkadaş - sevgili - eş) ve sosyal konulara dair görülüyor. Ve sadece bir varsayım yüzünden bitebilen ilişkiler veya çıkan kavgalar görüyoruz. Fakat tam tersi de mümkün. Yani kişilerin varsaymadan yaşadığı bir dünya da olası.”
Falay, akla “nasıl olacak?” sorusunu getiren bu sözlere şöyle devam etti:“Varsayımlar varsayım olarak kaldığı sürece size veya sürdürmek istediğiniz ilişkiye verdiği zarar büyüyor. O zaman ne yapacaksınız, varsayımı var saymak olarak bırakmayacaksınız."

Falay, "Peki nasıl?" sorusuna şöyle yanıt verdi:
"1- Anında temiz ve açık bir iletişim kurup varsaydığınız şeyin aslında gerçekte ne olduğunu sorarak. Bu sayede olay olduktan sonra düşünüp ‘acaba bu yüzden mi yaptı - yapmadı - söyledi - söylemedi gibi düşüncelerle meşgul olmazsınız.
2. Eğer karşı tarafın bir davranışı üzülmenize yol açtıysa bunu hemen orada bildirip o davranışın nedenini öğrenerek. Nasıl siz davranışlarınıza dair geri bildirimler bekliyorsunuz, diğerleri de en az sizin kadar bekliyor. O yüzden kimsenin davranışının sizde yarattığı etkiyi kendinize saklamayın.
3. Kendinizi varsaymalardan kurtararak. Bunun için de en başka bir kağıt alıp bir hafta boyunca her varsayımlı düşüncenizi yakaladığınızda o kağıda bir + atın ve haftanın sonunda +ları toplayın standart bir haftada kabaca kaç kere varsayım yaptığınızı görün. Sadece varsaymalarınızın kaç kere olduğunu görmek dahi kendi başına azaltmaya yaramazsa,
4. Eyleme geçin! Yani bir şeyi yapmadan önce kafanızda o şeye dair sorular oluşuyorsa ve bunlar çoğu varsayımsa (herkes beni x görecek, benim x olduğumu düşünecekler, kesin bana x diyecek, yine yapamayacağım, kesin bana bakmaz vb) gerçeği öğrenmek ve kafanızın yorulmasını engellemenin tek yolu gidip o davranışı yapmaktır. Mesela gidip patronla konuşmak, otobüs şöförüne ‘Kaptaan orta kapı!’ demek veya o hoşunuza giden kişinin yanına gidip ‘Merhaba’ demek. Bu en başta sonuçlarından korktuğunuz her neyse yaptığınızda, sonucun en başta sizi korkutan şey olmadığını göreceksiniz ve etrafınızdakilerin de size karşı tavırları yavaş yavaş iyileşecek.”
Mahir Efe Falay varsaymalar hakkındaki söylediklerini şöyle tamamladı: “Eğer iletişim kanallarınızı mutlak bir şekilde açık tutarsanız varsaymaz ve varsaymadığınız için de engellenmez, engellenmediğiniz için de mutsuzluk - tatminsizlik hissetmezsiniz.”
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mahir Efe FALAY'ın Makale ve Yazıları
► Alt Islatma Problemi Meral HASANDAYIOĞLU
► Çocuklarda Alt Islatma Problemi Psk.Dnş.Gökçenur GÖDEK
► Çocuklarda Yeme Problemi Psk.Aysu YENİEL SİLLE
► Erkeklerde Sertleşme Problemi Psk.Şanver YEREBAKAN
► Parmak Emme Problemi Sümeyye BÜYÜK
► Okul Uyumu Problemi Psk.Serpil YILMAN KAYA
► Çocuklarda Uyku Problemi Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Erken Boşalma Problemi Psk.Kamil DEMİR
► Çocuklarda Uyku Problemi Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Varsayma Problemi' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenlik Tavsiyeleri Haziran 2014
► Mutluğun Yolunda Aralık 2009
◊ Fark Etmelidir! Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:55
Top